Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofplan

Stikstofaanpak kabinet: forse ingreep in veestapel

10 Juni 2022 - Linda van Eekeres - 16 reacties

In veel delen van Nederland moet de stikstofuitstoot met 70% worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlak bij kwetsbare natuur, meldt NOS. Dat betekent dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf, staat in de stikstofplannen die het kabinet vandaag naar buiten heeft gebracht. LTO Nederland noemt de plannen een 'onrealistische kaalslag.'

Agractie heeft eerder vandaag (10 juni) al een landelijke actiedag tegen de stikstofplannen aangekondigd op woensdag 22 juni. In het Nationaal Programma Landelijk Gebied staat per gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn verlaagd om de natuur een kans te geven om te herstellen. In sommige is dat 12%, maar er zijn er dus ook 131 waar het heel fors uitpakt. Die liggen over het hele land verspreid, binnen een kilometer rondom een beschermd Natura 2000-gebied. Het kabinet heeft voor de aanpak €24,3 miljard beschikbaar gesteld, bovenop bestaande middelen (€7 miljard).

Na afloop van de ministerraad, presenteert minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof het Nationaal Programma Landelijk Gebied, inclusief de richtinggevende doelen per gebied. Dit met het doel om in 2030 een stikstofreductie van 50% te hebben bereikt. In samenhang wordt door landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) het perspectief van blijvende boeren geschetst (daarover later meer).

De provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. De gebiedsgerichte aanpak moet uitwijzen of genoeg boeren in de gebieden waar het kabinet dat wil, bereid zijn te stoppen. "Op het moment dat gaandeweg, ongeacht wat de doelen zijn, de doelen niet in zicht zijn, weten de provincies dat ik zal ingrijpen", zei minister Van der Wal dinsdag tijdens het vragenuur in de Kamer. Ook zei zij: Wij geven geen opdracht aan de provincies om een x-percentage van de veestapel in te krimpen. Wij geven richtinggevende doelen mee per gebied, afhankelijk van de kwaliteit van het gebied, voor stikstof, voor de Kaderrichtlijn Water en voor klimaat. Deze doelen, die onontkoombaar moeten zijn vastgelegd per 1 juli 2023, zullen als resultaat opleveren dat er een verkleining van de veestapel zal zijn. Maar het is geen doel op zich."

Vooral dictaten van bovenaf
LTO Nederland reageerde snel op de kabinetsplannen. "De voorstellen van het kabinet betekenen een onrealistische kaalslag. Van het platteland, van de boeren en tuinders, maar ook van de natuur. Ondanks enkele empathische woorden zien we vooral dictaten van bovenaf, tegen de afspraken in het regeerakkoord. Dat gaat niet werken," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland in de verklaring "Het kabinet beroept zich op berekeningen en loopt  vast in een juridisch moeras van onwerkbare normen. De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de provincies geschoven. De impasse die hierdoor ontstaat helpt de natuur bovendien niet, Dat is zo jammer, zeker omdat er breed gedragen, realistische voorstellen door boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties zijn gedaan. Met ruimte voor nuance, innovatie en een democratisch proces van onderop. Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop."

Het ministerie van Natuur en Stikstof heeft de doelen per gebied in de volgende kaart geïllustreerd.

Bron: ministerie van Natuur en Stikstof

(LATER MEER)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Het kan vriezen of dooien 10 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898949/stikstofaanpak-kabinet-forse-ingreep-in-veestapel]Stikstofaanpak kabinet: forse ingreep in veestapel[/url]
De vraag die resteert wie doet het licht uit.

Ik kan het niet anders zien dat de politiek de agrarische sector weg wil hebben uit Nederland.
Abonnee
joop 10 Juni 2022
ach ,als de uitkoopprijs juist is... waarom dan blijven doormodderen...
Abonnee
epv 10 Juni 2022
Joop, verdiep je dan even in hoe ze iemand uitgaan kopen. Het wordt gewoon een drama gelijk aan de aardbevingsschade en de kindertoeslag affaire. Physcologische oorlogs voering ten top. De politiek gaat overlijken letterlijk en figuurlijk. En de natuur schiet er niets mee op.
nederland 1980-2022
auto's + 75%?
honden en katten + 50%?
vliegbewegingen +100%?
ganzen +200%?
mensen + 20%?
Allemaal stikstof productie zonder vergunning
stikstof productie agrarische sector -65%!!!
allemaal met stikstof productie vergunning.
Schandalig dat de enige met vergunning de klos is.
Tenslotte vraag ik mij af: innovatie bied te weinig zekerheid volgens de politiek en de rechter voor reductie. Sommige doelen voor reductie zijn zo hoog dat bij totale reductie van alle activiteiten de doelen nog niet gehaald worden. Ik zou wel eens willen weten of een rechter dan wel tot onteigening over gaat als het doel niet gehaald wordt? Ont eigening lost dan namelijk het probleem niet op en bied geen enkele garantie voor het halen van het (onrealistische) doel
Abonnee
truus 10 Juni 2022
epv mensen maak er maar 40% van..
Abonnee
Gwoon 10 Juni 2022
@EPV zo is het.. industrie en luchthaven zijn wit in gekleurd op de kaart..de uitstoot van stikstof uit andere bronnen (zoals verkeer, industrie, scheepvaart, luchtvaart) wordt met landelijke maatregelen aangepakt. Met die generieke maatregelen moet de uitstoot van minimaal 12 kiloton stikstof worden weggenomen. Hoe dat gaat gebeuren moet nog nader worden ingevuld....m.a.w. meten met 2 maten in BV nl. de klimaatdoelstelling behalen in 2030
Abonnee
Roy 10 Juni 2022
heel verstandig met een voedselcrisis op komst. ook heel sociaal voor de gebieden die geen voedsel meer zullen ontvangen uit Nederland, deze mensen zullen verhongeren...
Boerenverstand 11 Juni 2022
Met het boerenprotest moeten Consument twee zaken weten, (zolang onze democratie nog bestaat):

1. Wij hebben s sinds 14 oktober 2010 gestemd op visieloze, persoonlijke politiek en nemen onze verantwoording door protest.
2. Zodra het protest politieke namen gaat noemen, vervalt de discussie. (gevolg van politiek die al lang functioneert, verstoppertje spelen van de keizer zonder kleding), Politici die verzuipen in deze hel van leugens worden weggezet als nepnieuws, ongehoord nieuws, functie elders en hebben beveiliging nodig tegen het succesvol schaken met haat (P. Fortuyn).

Zonder deze Publieke kennis gebeurd er niets.
Het kan vriezen of dooien 11 Juni 2022
In de Telegraaf staat een goed onderbouwd commentaar in op de plannen.

Deze commentator stelt mochten deze plannen doorgang vinden is het maar de vraag of Nederland nog wel de koploper kan blijven betreffende innovaties immers het aantal agrarische bedrijven en bedrijven die afhankelijk zijn van de landbouw zullen drastisch gaan afnemen dat betekend minder geld en capaciteit voor onderzoek.
Ook stelt hij dat het maar de vraag is of het agrarisch onderwijs waaronder Wageningen wel op deze manier kan blijven bestaan het aantal studenten wat toch al afneemt zullen door deze plannen nog in een hoger tempo gaan afnemen.

Ik kan niet anders constateren dat wij als sector gaan afglijden naar het niveau van een derde wereld land met alle gevolgen van dien.

Ad 14 Juni 2022
Nou stikstof begeleid ligt boven in de atmosfeer.omdat ze zelf aandelen hebben doen ze daar niks aan.we pakken de boeren.
Niet beneden op het land van de boer generatie op generatie doen ze wat ze moeten doen alle vergunningen en eisen en heel veel geld pompen ze erin.dan kom weer den haag mee een regeltje stikstof begeleid die ze verzinnen .dit is om lekker de boeren weg kopen en kapot maken omdat ze de akkers om te toveren in bouwgrond.ivm woningnood.vlees graan mais en melk is niet belangrijk voor het nederlandse volk.
Dit is mijn mening
wat andere ervan vind kan me niks verdommen .

Abonnee
Rupsje 14 Juni 2022
Gelijk met het inkrimpen van de veestapel ook praten over een garantieinkomen voor de boer.
Als een boer meer kan verdienen met 60 koeien welke boer gaat dan op om te streven naar 250 koeien?
De overheid moet stoppen met het opjagen naar schaalvergroting met hun subsidies,(ons belastinggeld) maar juist kleinere boeren steunen die ook natuurinclusief boeren.
Dus mededingingswet niet voor boeren, zij moeten gezamelijk de prijs voor hun produkt bepalen en niet de fabriek of supermarkt.
Flinke invoerheffing op producten die wij hier zelf produceren, liever nog verbieden, wat een enorme vervuiling en stikstofuitstoot van al dat heen en weer gesleep. Ik mis een zinnige discussie en onderzoek over deze kosten en vervuiling bij de politiek en journalistiek. Bovendien wordt ons 1e klas voedsel verkocht en van veel mindere kwaliteit ingevoerd. De boer en burger wordt daar in elk geval niet beter van.
Zijn er cijfers bekend hoeveel voedsel er voor elke dag nodig is om te kunnen begroten hoeveel productie Nederland zelf moet leveren om alle inwoners van basis voedsel te voorzien? Lijkt me handig om te weten voor er ruchtzichloos ingekrompen wordt.
Boerenverstand 15 Juni 2022
Stikstofuitstoot verplaatst zich naar minder Efficiënte boeren. Iedere consument moet stikstof verbruik toegewezen krijgen, er is geen andere oplossing. Democratische manipulatie van lobbyisten werkt niet.

burgers kozen dit kabinet met oplossingen waar een kleuter zou voor zou schamen
Boerenverstand 17 Juni 2022
Stop onderwerping boer en burger
Abonnee
onderduiker 17 Juni 2022
De kans om het tij te keren is er. Maar dan moet iedereen wel meedoen op 22 juni.
alleen dan zijn er kansen !!!!
Nu wordt er nog met de sector gedold. Dat moet duidelijk anders.
Dus doe op een of andere manier mee ,al is het op je eigen weg of wijze
Gehoord Nieuws 19 Juni 2022
https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld

https://www.nu.nl/klimaat/6206878/het-gaat-slecht-met-de-nederlandse-natuur-maar-er-gloort-ook-hoop.html
Abonnee
tijdbom 19 Juni 2022
Gehoord Nieuws schreef:
https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld

https://www.nu.nl/klimaat/6206878/het-gaat-slecht-met-de-nederlandse-natuur-maar-er-gloort-ook-hoop.html
Zeg nu gewoon wat U wilt zeggen ongehoord mens.
Gehoord Nieuws 24 Juni 2022
Dank voor uw inhoudelijke bijdrage inzake deze strijdige artikelen.

Leek mij niet erg moeilijk te begrijpen voor boeren die de klimaatverandering moeten oplossen en zoals alle werkenden zelf nog mogen nadenken of ze de boodschap stenigen of de ongehoorde boodschapper.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden