In veel delen van Nederland moet de stikstofuitstoot met 70% worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlak bij kwetsbare natuur, meldt NOS. Dat betekent dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf, staat in de stikstofplannen die het kabinet vandaag naar buiten heeft gebracht. LTO Nederland noemt de plannen een 'onrealistische kaalslag.'
Agractie heeft eerder vandaag (10 juni) al een landelijke actiedag tegen de stikstofplannen aangekondigd op woensdag 22 juni. In het Nationaal Programma Landelijk Gebied staat per gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn verlaagd om de natuur een kans te geven om te herstellen. In sommige is dat 12%, maar er zijn er dus ook 131 waar het heel fors uitpakt. Die liggen over het hele land verspreid, binnen een kilometer rondom een beschermd Natura 2000-gebied. Het kabinet heeft voor de aanpak €24,3 miljard beschikbaar gesteld, bovenop bestaande middelen (€7 miljard).
Na afloop van de ministerraad, presenteert minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof het Nationaal Programma Landelijk Gebied, inclusief de richtinggevende doelen per gebied. Dit met het doel om in 2030 een stikstofreductie van 50% te hebben bereikt. In samenhang wordt door landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) het perspectief van blijvende boeren geschetst (daarover later meer).
De provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. De gebiedsgerichte aanpak moet uitwijzen of genoeg boeren in de gebieden waar het kabinet dat wil, bereid zijn te stoppen. "Op het moment dat gaandeweg, ongeacht wat de doelen zijn, de doelen niet in zicht zijn, weten de provincies dat ik zal ingrijpen", zei minister Van der Wal dinsdag tijdens het vragenuur in de Kamer. Ook zei zij: Wij geven geen opdracht aan de provincies om een x-percentage van de veestapel in te krimpen. Wij geven richtinggevende doelen mee per gebied, afhankelijk van de kwaliteit van het gebied, voor stikstof, voor de Kaderrichtlijn Water en voor klimaat. Deze doelen, die onontkoombaar moeten zijn vastgelegd per 1 juli 2023, zullen als resultaat opleveren dat er een verkleining van de veestapel zal zijn. Maar het is geen doel op zich."
Vooral dictaten van bovenaf
LTO Nederland reageerde snel op de kabinetsplannen. "De voorstellen van het kabinet betekenen een onrealistische kaalslag. Van het platteland, van de boeren en tuinders, maar ook van de natuur. Ondanks enkele empathische woorden zien we vooral dictaten van bovenaf, tegen de afspraken in het regeerakkoord. Dat gaat niet werken," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland in de verklaring "Het kabinet beroept zich op berekeningen en loopt vast in een juridisch moeras van onwerkbare normen. De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de provincies geschoven. De impasse die hierdoor ontstaat helpt de natuur bovendien niet, Dat is zo jammer, zeker omdat er breed gedragen, realistische voorstellen door boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties zijn gedaan. Met ruimte voor nuance, innovatie en een democratisch proces van onderop. Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop."
Het ministerie van Natuur en Stikstof heeft de doelen per gebied in de volgende kaart geïllustreerd.
(LATER MEER)
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898949/stikstofaanpak-kabinet-forse-ingreep-in-veestapel]Stikstofaanpak kabinet: forse ingreep in veestapel[/url]
https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld
https://www.nu.nl/klimaat/6206878/het-gaat-slecht-met-de-nederlandse-natuur-maar-er-gloort-ook-hoop.html