FrieslandCampina heeft een mobiele yoghurtfabriek ontwikkeld voor gebruik in Nigeria. Daarmee kan de zuivelonderneming in uitdagende omstandigheden verse zuivel naar de Afrikaanse consument brengen.
De nieuwe fabriek, die gepresenteerd werd in Drachten, moet helpen de positie van FrieslandCampina op de Nigeriaanse markt verder te versterken. Dat moet gebeuren via een sterkere aanwezigheid door het hele land en een verbreding van het productaanbod.
Nederlandse afzet blijft hoofdmoot
Door met dit soort installaties de Nigeriaanse melkveehouderij te helpen om zich verder te ontwikkelen, ondersteunt FrieslandCampina ook de eigen zuivelafzet vanuit Nederland. Die blijft verantwoordelijk voor de hoofdmoot van de zuivelverkopen in Nigeria, zegt CEO Hein Schumacher.
De capaciteit van de fabriek is voor Nederlandse begrippen vrij klein: per dag kan 5.000 kilo melk worden verwerkt tot drinkyoghurt in kleinverpakking. De yoghurt rolt van de band in kleine plastic zakjes, is beschikbaar in drie smaken en enkele maanden houdbaar.
De fabriek is ingebouwd in vijf zeecontainers en is helemaal afgestemd op de Afrikaanse omstandigheden. Eenmaal in Nigeria wordt de eerste fabriek naar midden-Nigeria gebracht, om daar te gaan draaien. De melk komt van grote groepen kleine boeren. Loopt de eerste fabriek goed, dan zullen er geleidelijk aan meer fabrieken bij komen. De yoghurtfabriek kan in principe ook in allerlei andere landen worden neergezet.
Grote bevolkingsgroei verwacht
Jeroen Elfers, verantwoordelijk voor de zuivel-ontwikkelingsprogramma's van FrieslandCampina, ziet evenmin als Schumacher een bedreiging van deze fabrieken voor de bestaande afzet van FrieslandCampina. Integendeel: "De bevolkingsgroei in Nigeria gaat tot 2050 naar verwachting van 200 miljoen naar 400 miljoen. Dat kunnen wij met deze fabrieken nooit bijhouden." De fabrieken en de lokale melkveehouderij bieden echter wel een bestaan voor heel veel mensen op het Nigeriaanse platteland, plus goodwill van de overheid.
Verdiensten terugbrengen is uitdaging
Het naar Nederland overbrengen van de verdiensten in Nigeria blijft een uitdaging voor FrieslandCampina. Eerder dit jaar meldde Schumacher dat er nog tientallen miljoenen aan verdiensten in Nigeria staan die het land niet uit kunnen. Financieel topman Hans Janssen erkent dat er beperkingen zijn, maar meent dat er desondanks mogelijkheden zijn om het verdiende geld naar Nederland te krijgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.