Fonterra ziet kansen op de Britse markt nu het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland deze week een handelsdeal hebben gesloten. Uit monde van CEO Miles Hurrel spreekt de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie van een fantastisch resultaat dat veel kansen biedt voor de export. De zuivelsector in het VK maakt zich juiste grote zorgen over de invasie van Nieuw-Zeelandse zuivelproducten op de Britse markt.
De regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland zijn beide in hun nopjes met het vrije-handelsverdrag dat afgelopen donderdag (20 oktober) werd ondertekend. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern spreekt zelfs van de beste handelsdeal ooit voor haar land en haar Britse ambtgenoot Boris Johnson is eveneens dik te spreken.
Tarieven op zuivel vervallen
In het handelsakkoord tussen beide landen staan foodproducten centraal. Zo wordt het voor de Britten gemakkelijk om producten als witte wijn, honing, kiwi's zuivel en vlees te importeren. Omgekeerd profiteert Nieuw-Zeeland van het importeren van onder meer machines en kleding uit het VK. In de deal staat opgetekend dat de tarieven op zuivel binnen 5 jaar worden afgebouwd naar nagenoeg niks. Uitzondering hierop zijn kaas en boter, waarvoor een langere overgangsperiode geldt.
CEO Fonterra ziet kansen
Fonterra, de grootste exporteur van Nieuw-Zeeland, juicht de handelsdeal toe. CEO Hurrel ziet in het VK een interessante afzetmarkt voor zuivelproducten. "Het VK is de tweede grootste importeur van zuivelproducten op gebied van onderliggende waarde." Hij verwacht dat de duurzame Nieuw-Zeelandse zuivelproducten in de smaak zullen vallen bij veel Britten." Tot nu toe kreeg Nieuw-Zeelandse zuivel amper voet aan wal in het VK door hoge importtarieven tot wel 45%. Datzelfde geldt voor de rundvleesexport.
'Klap voor Britse zuivelsector'
De Britse zuivelsector is juist bezorgd over het loslaten van de handelstarieven. Brancheorganisatie Dairy UK spreekt van een klap voor de Britse zuivel en signaleert een ongelijk speelveld. Dit omdat de kostprijs in Nieuw-Zeeland lager is dan in het VK. De deal is vanuit het perspectief van Dairy UK niet eerlijk, gezien de Britse markt veel groter is dan die in Nieuw-Zeeland. Bovendien is Nieuw-Zeeland, onder aanvoering van marktleider Fonterra, een buitensporig grote speler op de mondiale zuivelmarkt. Ze verwijten de Britse regering dat de landbouw is ingezet als wisselgeld om de deal tot stand te brengen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10894834/britten-vrezen-invasie-fonterra-na-handelsdeal]Britten vrezen invasie Fonterra na handelsdeal[/url]