Het Nieuw-Zeelandse Fonterra ondergraaft in de jongste eigen duurzaamheidsrapportage de claim dat Nieuw-Zeelandse melk de laagste CO2-belasting ter wereld heeft. Australische melk doet het beter.
Volgens Fonterra gaat elke kilo melk die ze in Nieuw-Zeeland produceert, gepaard met de uitstoot van 1,04 kilo CO2-equivalenten. Een kilo melk van Fonterra Australië is met een uitstoot van 880 gram CO2-equivalenten dan behoorlijk minder belastend voor het klimaat, zo meldt Fonterra.
Het Nieuw-Zeelandse cijfer is nog veel hoger dan het oude emissiecijfer dat het Journal of Dairy Sciences uit 2022 vermeldt. Dat gaat uit van 740 gram CO2. De conclusie dat de CO2-emissie sindsdien heel snel is gestegen, is evenwel te kort door de bocht. Het cijfer uit 2022 rekende de emissies vanwege verandering van landgebruik en emissies uit veengrond niet mee. Dat is in het nieuwe cijfer van dit jaar wel gedaan.
Het is wel een beetje jammer voor de 'ranking' van Nieuw-Zeeland als schoonste zuivelproducent ter wereld, maar voor heel grote afnemers zoals Nestlé, was het al geen geheim meer en heeft het kennelijk ook geen effect.
In Australië produceert Fonterra overigens maar enkele honderden miljoenen kilo's melk, een productie waar het bovendien van af wil. Het overgrote deel van de melk van Fonterra komt nog altijd van oorsprongsland Nieuw-Zeeland.
De CO2-uitstoot per kilo melk is de laatste jaren wel uitgegroeid als de belangrijkste duurzaamheidsgraadmeter voor de zuivelindustrie. Daar vallen andere graadmeters ruimschoots bij in het niet.