De aandelen van Fonterra zijn in de voorbije maanden veel meer waard geworden. De vereenvoudigde strategie van het bedrijf - die zicht geeft op betere rendementen - maakt dat de zuivelcoöperatie meer in trek is bij beleggers. Ook de gunstige zuivelmarkt werkt mee.
De koers van Fonterra, genoteerd aan de Nieuw-Zeelandse beurs, is in een jaar tijd zo'n beetje verdubbeld naar 4,50 Nieuw-Zeelandse dollar per aandeel. Dit is tevens het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2021.
Fonterra kent een tamelijk complexe financiële structuur. De aandelen zijn in handen van de leden-melkveehouders van de coöperatie. Externe investeerders kunnen geen directe Fonterra-aandelen bezitten. Wel kunnen ze investeren in het zogeheten Fonterra Shareholders Fund. Houders van deze waardepapieren hebben geen stemrecht, maar profiteren wel van koersstijgingen en dividend. Maximaal 10%, van de in totaal 1,1 miljard uitgegeven aandelen, zijn op de beurs beschikbaar in het beleggingsfonds voor niet-boeren. Dit om te voorkomen dat de melkveehouders hun invloed op de coöperatie verliezen.
Meer dividend voor aandeelhouders
Met name in de afgelopen maanden is de beurskoers flink opgelopen. Dit houdt verband met de in september gelanceerde herziene strategie. Hierin belooft de zuivelcoöperatie een hoger rendement en dividend. Zo is de rendementsdoelstelling op geïnvesteerd kapitaal verhoogd naar 10% tot 12%. Dit was voorheen 9% tot 10%. Ook het dividendbeleid is aangescherpt. In de toekomst wordt 60% tot 80% van de behaalde winst uitgekeerd in de vorm van dividend. Dit was voorheen 40% tot 60%.
Ook de betere resultaten van de laatste jaren interesseren beleggers. De nettowinst ging in gebroken boekjaar 2023/24 weliswaar omlaag, maar lag wel boven het vijfjarig gemiddelde. Ook de huidige gunstige zuivelmarkt zou volgens analisten beleggers motiveren om in te stappen, waarvan de recordhoge melkprijs die recent werd afgegeven een bewijs is. Daarnaast spreekt de versimpeling van de strategie beleggers aan. Fonterra is bezig om de consumentenbusiness grotendeels af te stoten. Daarnaast wil het bedrijf vertrekken uit Australië.
{{dataviewSnapshot(14_1732711085)}}