Shutterstock

Nieuws Halfjaarcijfers

Eerste halfjaar pakt positief uit voor Fonterra

17 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra mag niet klagen als het gaat om de cijfers over het eerste halfjaar van gebroken boekjaar 2020/2021. Zo is de genormaliseerde winst met 43% gestegen, neemt de nettoschuld af en is de verwachting voor de Farmgate-melkprijs al meermaals verhoogd. Toch verwacht Fonterra in de tweede helft van het boekjaar meer obstakels op de weg.

Fonterra noteert over het eerste halfjaar van boekjaar 2020/2021 een genormaliseerde groepswinst voor aftrek van rente en belastingen, de EBIT, van $684 miljoen (Nieuw-Zeelandse dollars). Het is een stijging van 17% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast is de genormaliseerde winst (na aftrek van belastingen) met maar liefst 43% gestegen tot $418 miljoen. De nettoschuld is met 3% gezakt tot $5,6 miljard. Met deze cijfers mag de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie niet klagen. Deze resultaten compenseren volgens topman Miles Hurrell de daling van 22% in de gerapporteerde winst, tot $391 miljoen.

"Ondanks de wereldwijde impact van de coronapandemie blijven we als zuivelcoöperatie gefocust op dat wat we wel kunnen beheersen: de zorg voor onze medewerkers, het maken van progressie in onze strategie om meerwaarde te creëren in de Nieuw-Zeelandse melk en het tonen van toewijding als het gaat om onze doelen voor dit jaar. Daarom ben ik van mening dat we een uitstekend eerste halfjaar hebben gehad", zo licht de topman van de Nieuw-Zeelandse coöperatie toe.

China als belangrijkste markt
De belangrijkste markt voor Fonterra was afgelopen maanden met kop en schouders China. De EBIT steeg met maar liefst 38% tot $339 miljoen. De groei komt volgens de coöperatie vooral door de sterke foodservice-activiteiten in de regio en het sterke economische herstel van het land na de coronacrisis. Hoewel de zaken in China dus goed verlopen, heeft Fonterra wel besloten om het aandeel in onder meer Beingmate verder af te bouwen. "We zullen het resterende belang van 2,82% ook verkopen en verwachten daarmee voor het einde van dit boekjaar volledig uit de investering te zijn gestapt."

In de regio Azië-Pacific is de genormaliseerde groepswinst met 9% gestegen tot $190 miljoen. "In deze regio hebben we geprofiteerde van de veranderingen in consumentengedrag. Meer consumenten moesten thuis koken en gebruikten daarvoor zuivelproducten", verklaart Hurrell. In de gezamenlijke regio Afrika, Midden-Oosten, Europa, Noord-Azië, Amerika daalde de winst met 7% tot $201 miljoen. De daling heeft te maken met lagere verkoopvolumes.

Dividend blijven betalen, hogere melkprijs
Voor het bestuur van de zuivelcoöperatie was een van de belangrijkste doelen om dit jaar dividend uit te kunnen keren. En dat doel lijkt haalbaar. "Op dit moment is een dividend mogelijk van $0,05 per aandeel", zo laat Hurrell weten. De registratiedatum voor de betaling van dit dividend is 24 maart 2021 en de betalingsdatum is 15 april 2021. "Het dividendherinvesteringsplan zal nog niet van toepassing zijn op dit dividend", voegt de coöperatie toe.

Niet alleen goed nieuws voor aandeelhouders, ook voor de melkveehouders is er goed nieuws. Onlangs verhoogde Fonterra de prognoseprijs namelijk naar een range van $7,30 tot $7,90 per kilo milk solids (per 11,5 liter). De gemiddelde melkprijs komt daarmee uit op $7,60 per kilo milk solids. Dit is omgerekend, afhankelijk van de vet- en eiwitwaarden, zo'n €39,50 per 100 kilo. Hurrell: "Gelukkig bevinden we ons in een positie waarin Nieuw-Zeelandse zuivel tot dusver veerkrachtig blijkt te zijn in de crisis. Het is een hoofdbestanddeel van het voedingspatroon en de vraag is groot."

Samenwerking met DSM bij verlaging methaanuitstoot
Overigens wil Fonterra niet louter sturen op de financiële prestaties, maar is ook het thema 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' belangrijk. Afgelopen halfjaar en komende periode zet het daarom verder in op onder meer het verlagen van de methaanuitstoot. Daarvoor maakte het recent al bekend samen te willen werken met het Nederlandse DSM. Ook heeft de zuivelcoöperatie het doel om Nieuw-Zeelandse boeren te ondersteunen in het maken van milieuplannen. "Op dit moment heeft 42% van de toeleverde bedrijven een milieuplan opgesteld. Het percentage van 100% willen we in 2025 bereiken en we zijn goed op weg", aldus de topman.

Toch is niet alles koek en ei. Ondanks de goede cijfers in het eerste halfjaar van dit boekjaar verwacht de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie de komende maanden meer obstakels op de weg. "De sterke melkprijs is geweldig voor boeren en goed voor de economie. We zouden met onze gemiddelde prijs maar liefst $11,5 miljard bijdragen aan de economie. Maar de stijgende prijzen voor rauwe melk zetten wel veel druk op onze verkoopmarges en dat zal in de tweede helft van het jaar zichtbaar zijn", sluit Hurrell af.

* Het gaat in het artikel om Nieuw-Zeelandse dollars.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra ondergraaft eigen claim CO2-arme melk

Nieuws Agribusiness

Oud zuivel-topman Theo Spierings overleden

Nieuws Melk

Fonterra belooft meer rendement en dividend

Achtergrond Melk

Fonterra nog niet helemaal klaar met nieuw profiel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden