De duurzame investeringen die coöperatie FrieslandCampina afgelopen tien jaar heeft gedaan, werpen zijn vruchten af. De zuivelcoöperatie meldt dinsdag 23 februari dat zij haar doelstelling voor een klimaatneutrale groei tussen 2010 en 2020 heeft behaald. Het betekent dat het volume is gestegen, maar dat de broeikasgasuitstoot onder het niveau van 2010 is gebleven.
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stelde zichzelf tien jaar geleden het doel om de melkproductie richting 2020 te laten groeien, maar de broeikasgastuitstoot onder het niveau van 2010 te houden. Oftewel: het bereiken van een klimaatneutrale groei. De coöperatie meldt dat het dit doel bereikt heeft. Afgelopen jaren is het productievolume met 13,6% gegroeid naar circa 10 miljoen ton, terwijl de uitstoot van broeikasgassen onder het niveau van 2010 is gebleven (op ongeveer 12 miljoen ton).
Combinatie van investeringen
Er is niet één specifieke investering die de grootste bijdrage geleverd heeft aan het behalen van de doelstelling, maar het is juist de combinatie van investeringen. Dat stelt de zuivelcoöperatie. "Zowel onze leden-melkveehouders als de medewerkers in de supply chain hebben een bijdrage geleverd", aldus Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina. Voorbeelden zijn de verduurzaming van het wagenpark (melkwagens met zonnepanelen), op de melkveebedrijven (zonnepanelen op het dak) en in de fabrieken (groene energie).
Eerder meldde FrieslandCampina ook al dat sinds 1 januari het stroomverbruik voor de productie van Nederlandse Campina-producten volledig gedekt wordt door de opwek van groene stroom door de leden van de eigen coöperatie. "Ook op het verduurzamen van verpakkingen, zoals het verwijderen van de plastic doppen, valt winst te behalen", vult Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van de zuivelcoöperatie, nog aan. Schumacher: "Deze prestatie onderstreept dat we op de goede weg zijn, maar ook dat we er nog niet zijn."
Stappen blijven zetten
Daarom blijft de coöperatie ook de komende tien jaar bezig met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. "Een van de prioriteiten in ons duurzaamheidsprogramma 'Nourishing a better planet' is: een beter klimaat en een CO2-neutrale toekomst. We willen onze uitstoot tegen 2030 met ruim 33% verminderen. Het gaat daarbij ook om het creëren van een ​​positieve impact op de biodiversiteit en het sterker maken van de bodem voor koolstofvastlegging. Daarom is het belangrijk dat we onze milieu-impact meten. Meetinstrumenten voor duurzaamheid zijn ook belangrijk om onze duurzame boeren te belonen", zegt Schumacher.
De huidige lijn zal volgens Ter Avest doorgezet worden. Zo heeft FrieslandCampina vorig jaar bekendgemaakt om jaarlijks een bedrag van €24 miljoen beschikbaar te stellen om duurzame ontwikkelingen op melkveebedrijven te stimuleren. Op deze manier streeft het bedrijf ernaar om tegen 2030 onder de 10 miljoen ton uit te komen qua uitstoot.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.