Ondanks dat de kaassoort 'cheddar' zijn herkomst vindt in de Engelse regio Somerset, zijn de kaassoort en Canada ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eén derde van de Canadese kaasexport bestaat namelijk uit cheddar. In 2019 exporteerde het land bijna 3,7 miljoen kilo van de kaassoort, ruim 1,1 miljoen kilo meer dan het jaar ervoor.
Cheddar staat voornamelijk bekend als de gesmolten oranje kleurige kaas bovenop de stereotype Amerikaanse cheeseburger. Toch is cheddar zoveel meer dan dat. Des al niet te min omdat de kaassoort helemaal niet afkomstig is uit de Verenigde Staten, maar uit Groot Brittannië. Naast deze 2 landen is er nog een land dat onlosmakelijk verbonden is met deze kaassoort: Canada.
Export
Canada is misschien niet het eerste land waar men aan denkt bij de export van kaas. Toch doet het land goed mee in met name de cheddar export. Over 2019 exporteerde Canada ruim 10,7 miljoen kilo kaas met een waarde van bijna $76,8 miljoen. Een derde van de totaal geëxporteerde kazen bestond uit cheddar
Wereldwijd is cheddar de meest gekochte en geconsumeerde kaassoort. De export vanuit Canada wordt naar verwachting steeds groter. In 2019 steeg de export met ruim 1,1 miljoen kilo ten opzichte van 2018, waardoor het totaal uitkomt op ruim 3,6 miljoen kilo met een waarde van een kleine $19,7 miljoen. Samen met een stijging van 1 miljoen kilo aan speciaalkazen over 2019 zorgde dit voor een algemene stijging in de kaasexport van bijna 1,5 miljoen kilo in vergelijking met 2018. Ondanks het feit dat Canada veel cheddar exporteert is het niet de meest geliefde kaas onder de Canadese bevolking.
Historie
De connectie die ontstaan is tussen het land en de kaas heeft een historie die ver terug in de tijd rijkt. Cheddar cheese wordt al sinds de 12e eeuw geproduceerd en is afkomstig uit het Engelse dorpje Cheddar in de regio Somerset. Inmiddels wordt de kaas in meerdere landen geproduceerde, waarvan Canada één van de belangrijkste is. De Canadese stamt uit midden 19e eeuw. Rond deze periode brak er een galmuggen-plaag uit in Canada, waardoor veel boeren in Ontario de overstap maakten van tarweteelt naar een melkveehouderij.
Met de grote hoeveelheid melk die hieruit voortvloeide werd cheddar gemaakt. Deze cheddar werd op de wereldmarkt verkocht en het duurde dan ook niet lang voordat de kaas Canada's belangrijkste exportproduct werd. Begin 20ste eeuw stonden er alleen al in de provincie Ontario 1242 cheddar fabrieken. In deze periode was de kaas niet alleen groot als exportproduct, ook de binnenlandse consumptie was groot.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Canadese cheddar een belangrijke rol. Canada was samen met Australië en Nieuw-Zeeland de belangrijkste voedselleverancier voor Groot-Brittannië. Tegen 1945 was er meer dan 325 miljoen kilo cheddar over de Atlantische Oceaan verscheept naar Brits grondgebied.
Afzet viel weg
De enorme Britse kaas-vraag veranderde de Canadese zuivelindustrie. Door de toename in het melkvolume namen ook de productie van kaas en andere zuivelproducten fors toe. Waar veel verwachtten dat deze vraag-aanbod verhouding ook na de oorlog zou aanhouden bleek niets minder waar.
Na de oorlog viel een groot deel van de vraag naar Canadese zuivel (producten) weg, de melkveehouders achterlatend met enorme surplussen melk. Dit zorgde ervoor dat de melkprijzen ook fors afnamen. De regering deed verschillende pogingen om de melkveehouderij er weer bovenop te helpen, dit kostte uiteindelijk honderden miljoenen dollars.
Uiteindelijk werd de Canadese melkproductie vanaf 1965 teruggedrongen doormiddel van een quotum. Op deze manier werd het surplus aan melk verholpen, waardoor de melkprijs weer op wist te krabbelen. Ondanks het teruglopen van de melkproductie bleef Canada cheddar produceren. De kaasconsumptie van de Canadese is overigens wel veranderd. De Canadese kaasconsumptie, behalve die van cheddar, verdriedubbelde bijna sinds 1980. Die van cheddar bleef relatief gelijk.
Canadese cheddar
De Engelse variant is van oudsher misschien de 'echte' cheddar kaas, toch wordt de Canadese cheddar gezien als één van de beste cheddar kazen ter wereld. De kaas wordt met name in de provincies Quebec en Ontario geproduceerd. De textuur van de Canadese variant wijkt wat af van de Engelse: hij is wat zachter en romiger. De kaas wordt met name gemaakt van koemelk, maar de Canadese kaas kent ook varianten van schapen- of geitenmelk. De kaas rijpt minimaal 3 maanden, maar krijgt vaak langer de tijd, soms wel tot 10 jaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.