Shutterstock

Nieuws Rundvleesproductie

Australië profiteert van Chinese rundvleesimport

6 Juli 2020 - Jorine Cosse

De Chinese rundvleesimport is in de afgelopen maanden fors gestegen. Voor veel landen is dit een positieve ontwikkeling, maar voor de Aziatische grootmacht geeft het op sommige fronten tegengas. Zo is het Australische importlimiet overschreden, waardoor het importtarief ruim tweemaal over de kop is gegaan.

De Chinese import van rundvlees is in de eerste 5 maanden van dit jaar met 45% gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Tot op heden heeft het land 821.000 ton geïmporteerd. Veel landen profiteerden van de grotere importvraag: de Braziliaanse export nam met 131% toe, de Argentijnse export groeide met 51% en ook Australië profiteerde met en groei van 35%.

Australië naar China
Toen het vrijhandelsverdrag tussen China en Australië (ChAFTA) in 2015 geïntroduceerd werd, is er een 'Special Agricultural Safeguard' (SSG) ingesteld, oftewel een 'importlimiet'. De importlimiet bedraagt een bepaald aantal tonnages van een product dat China onder een gereduceerd tarief kan importeren vanuit Australië. Voor de import van rundvlees gold een limiet van 179.687 ton tegen een importtarief van 4,8%. Afgelopen dinsdag 30 juni werd dit limiet bereikt, waardoor het importtarief verhoogd werd naar 12% voor de tweede helft van 2020.

Australië wist ook in voorgaande jaren de limiet te triggeren, maar nooit eerder gebeurde dat zo vroeg in het jaar. Chinese importeurs hebben hun Australische handelspartners al gevraagd om hun contracten te herzien of zelfs te schrappen, iets waarvan ze weten dat het eigenlijk een no-go is.

Australië is voor China een belangrijke handelspartner op het gebied van rundvlees: 21% van de totale rundvleesimport komt uit Australië. Met de introductie van het ChAFTA-verdrag werd dus een importlimiet aangebracht dat leidend is voor het geldende importtarief. Buiten dit limiet gelden tarieven variërend tussen de 12 en 25%. Het verdrag inziens wordt het tarief van 12% op rundvleesslachtafval per 1 januari 2022 afgeschaft en het tarief variërend tussen 12 en 25% op de import van elk ander soort rundvlees vervalt per 1 januari 2024.

Nederlandse export
De Chinese afzetmarkt is voor Nederland niet de grootste, maar staat wel sterk op de zesde plaats in de top 10 belangrijkste exportlanden. Van de agrarische exportproducten staat vlees als tweede belangrijkste op de lijst. In totaal exporteert Nederland voor €7,8 miljard aan vleesproducten over 2018.

Het is overigens nog niet zo lang geleden dat China geen rundvlees meer wilde importeren uit Europese landen. Na de uitbraak van de gekkekoeienziekte eind 1990 besloot China haar grenzen te sluiten voor rundvlees uit Europese landen. Pas in 2018, na 17 jaar onderhandelen, heeft de Aziatische grootmacht haar grenzen weer geopend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Zes oorzaken waarom varkensprijs onderuit gaat

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden