Afgelopen weken was er veel te doen om de corona-uitbraken bij verschillende slachterijen. Enkele slachterijen moesten hun deuren sluiten, een besluit dat invloed heeft op de varkenssector. Hoe zit dat eigenlijk met de runderslachtingen en wat voor invloed heeft het op de export en prijzen?
Waar bij de varkensslachtingen een terugval te zien was in week 22 in vergelijking met voorgaande jaren, lijkt er bij de slachtcijfers van runderen weinig aan de hand te zijn. Sterker nog, in week 22 werden de meeste koeien sinds week 3 van dit jaar geslacht: In totaal 11.924 dieren. Ook de andere 3 weken van mei (week 19 tot en met 21) wijken niet af van de lijn van voorgaande jaren.
Trend
Van een trend over de afgelopen jaren is overigens niet te spreken. Hoewel de afgelopen weken in cijfers wel relatief gelijk lopen, zijn er in de andere weken wel duidelijke fluctuaties te zien. Die fluctuaties stoppen eigenlijk rond week 19 en beginnen weer vanaf week 23. Dit jaar zijn er in week 19 minder runderen geslacht dan in voorgaande 2 jaren. In totaal zijn er 8998 dieren verwerkt, waar 2019 bijna 10.000 verwerkte. En hoewel 2018 een dip had in week 19 week, werden er toch bijna 300 dieren meer geslacht dan dit jaar.
Ook week 20 en 21 brengen weinig bijzonders met zich mee. De slachtingen lopen in dezelfde lijn als die van 2018, alleen met iets minder stuks. 2019 vertoont qua aantal slachtingen een wat stabieler beeld, de fluctuatie is minder groot alleen de aantal zijn wel flink minder. In week 20 van dit jaar werden 11.409 runderen geslacht en in week 21 8824 runderen. Week 21 valt wel lager uit dan beide andere jaren, maar dit is geen drastisch verschil.
Prijzen en export
De coronacrisis heeft wel degelijk invloed gehad op de prijzen en de export van rundvlees. Hoewel de prijzen inmiddels herstellende zijn, loopt het in vergelijking met vorig jaar nog flink achter volgens de cijfers van de Europese Commissie. Vooral de prijs van levende dieren moest de klappen opvangen, zo loopt de prijs van stierkalveren van melkvee ruim 35% achter op de prijs van vorig jaar.
In de export- en importcijfers is ook het effect van de coronacrisis terug te zien. Waar er in januari tot en met april 2018 bijna 150.000 ton en in dezelfde maanden in 2019 bijna 160.000 ton aan vlees geïmporteerd werd, was dat dit jaar in dezelfde periode 'slechts' iets meer dan 123.000 ton. Ook de export is terug gelopen, waar in januari tot en met april 2018 en 2019 bijna 375.000 en 380.000 ton geëxporteerd werd, komt het totaal in dezelfde periode in 2020 uit op een kleine 350.000 ton.
Slachthuizen
Waarom heeft de corona-uitbraak minder invloed op de runderslachtingen dan op de varkensslachtingen? Het antwoord ligt hierin bij de gesloten slachtlocaties. Deze locaties zijn namelijk gericht op varkensslachtingen. De locaties die zich op runderslachtingen focussen, zoals Vion Leeuwarden en Ameco Apeldoorn, hebben voor zover bekend tot op heden nog niet te maken gehad met een corona-uitbraak onder de medewerkers. Hierdoor konden de slachthuizen gewoon door blijven draaien, terwijl enkele varkensslachtlocaties dus de deuren moesten sluiten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.