Britse melkveehouders krijgen over de maand april een financiële klap van £9,4 miljoen te verduren, dat blijkt uit onderzoek van de Agriculture and Horticulture Development Board (ADHB). Melkveehouders kampen met meerdere nadelige gevolgen van de coronacrisis.
De cijfers zijn onderdeel van een nieuw rapport van de ADHB. Daarin wordt de financiële impact van het coronavirus op de zuivelsector onderzocht. Van de naar schatting 9.200 melkveehouders in Groot-Brittannië voelen meer dan 5.200 melkveehouders een daling van de melkprijs.
Uit het rapport blijkt verder dat de melkcollectie bij bijna 500 melkveehouders is geannuleerd, naar verluidt is in de afgelopen weken een miljoen liter melk weggespoeld. Nog eens 500 melkveehouders hebben te maken met uitgestelde betalingen. Ongeveer 2.200 melkveehouders hebben verzoeken liggen om de melkproductie te verminderen en 700 melkveehouders krijgen een lagere prijs voor hetzelfde volume. Volgens Chris Gooderham en Patty Clayton, auteurs van het rapport, hebben een aantal boeren met meerdere van deze nadelige gevolgen te maken.
Financiële gevolgen
Volgens het ADHB heeft het coronavirus tot dusver op ongeveer driekwart van de melkveehouders enige vorm van impact gehad. Op ongeveer 12% van de bedrijven is de impact heel groot, een andere 14% lijdt onder een gemiddelde impact van de crisis.
Met alle aankondigingen die tot dusver zijn gedaan, wordt de schade van de melkprijsverlagingen over april op meer dan £7 miljoen geschat. Deze impact zal toenemen tot bijna £13 miljoen over de maand mei, wanneer ook andere verlagingen van kracht worden. Over het geheel genomen wordt de financiële klap voor melkveehouders voor april 2020 berekend op £9,4 miljoen, aldus de auteurs.
Besparingen op voerkosten
Door de teruglopende opbrengsten dienen melkveehouders zuiniger te zijn. De kosten kunnen verlaagd door bijvoorbeeld minder krachtvoer toe te dienen. Het mes snijdt in dat geval aan 2 kanten: in het rapport wordt uitgegaan dat 4% minder krachtvoer leidt tot een vergelijkbare procentuele hoeveelheid melkreductie. Ook kan een ondernemer de voerkosten drukken door de melk te voeren aan het jongvee. Uit het rapport blijkt dat de kosten van het verlagen van de melkproductie sterk zal verschillen per bedrijf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.