Shutterstock

Nieuws Melk

Polen drukt Nederlandse zuivelsector van podium

Eergisteren 12:00 uur - Wouter Baan

In september heeft Polen meer melk geproduceerd dan Nederland. De melkproductie in het Oost-Europese land laat al jaren indrukwekkende groeicijfers zien, terwijl Nederland de afgelopen maanden juist wordt geconfronteerd met een forse krimp als gevolg van blauwtong. Het werd al verwacht dat Polen Nederland zou gaan inhalen als derde grootste melkproducent in de Europese Unie en dat is nu ook werkelijkheid geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen mei kwam de Poolse melkaanvoer voor het eerst in de recente geschiedenis boven de Nederlandse productie uit. Ook in juni was dit zo het geval, maar in juli lag de Nederlandse melkaanvoer toch weer voor. In augustus zijn de rollen echter weer omgedraaid. Met een productie van 1.130.840 per ton produceerde Polen die maand 2,19% meer melk dan in Nederland werd gecollecteerd. Daarmee was de Poolse voorsprong bovendien ook ruimer dan in mei en juni. De Nederlandse productie staat de afgelopen maanden flink onder druk door de vele blauwtonguitbraken op melkveebedrijven.

Verschuiving in Europese ranking
Over de eerste acht maanden van 2024 bekeken ligt de Nederlandse melkaanvoer met 9,29 miljoen ton nog nipt voor op die van Polen, waar in dezelfde periode 9,22 miljoen ton melk werd geproduceerd. Rekening houdend met de huidige Poolse voorsprong is het echter zeer waarschijnlijk dat Polen dit jaar Nederland voorbijstreeft als derde grootste melkproducent in de Europese Unie. Deze eerbare positie heeft Nederland al jaren achter Duitsland en Frankrijk. De kentering is bovendien snel gegaan, want in 2023 produceerde Nederland nog 7% meer melk dan Polen, zo tonen de cijfers van Eurostat aan. 

Structurele kentering
Dat Nederland Polen in de toekomst weer inhaalt, lijkt niet aannemelijk. Met het oog op diverse stoppersregelingen (Lbv en Lbv-plus) en een verdere afbouw van de mestderogatie ligt een verdere krimp van de melkproductie in ons land op de loer. In Polen groeit de aanvoer juist krachtig. In augustus lag de Poolse productie 3,5% boven het niveau van vorig jaar. Sinds 2020 is een groei van ruim 7% zichtbaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden