Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Parijs weigert melk weg te laten lopen

14 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Franse landbouwminister Didier Guillaume roept de Europese Commissie op om 'dringende maatregelen' te nemen om de zuivelmarkt door de coronacrisis te loodsen. "Het is uitgesloten dat wij melk weg laten lopen".

Het is Guillaume er alles aan gelegen om de agrarische sector, een belangrijke pijler onder de Franse economie, goed door de crisis te helpen. Zondag maakte de minister in een interview op de televisiezender France3  bekend dat Frankrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld India, Canada, Amerika en de Britten, geen melk weg laat spoelen.

"Mijn haren gaan recht overeind staan als ik lees dat melkveehouders goede melk weg laten lopen, dat is onaanvaardbaar. Ik pleit in Brussel voor strenge maatregelen en steun voor de sector en ik geef niet", aldus de minister.

'Het melkquotum bestaat niet meer en zal er ook niet meer komen.'

Didier Guillaume

Oproep aan Brussel
Volgens Guillaume is het de verantwoordelijkheid van Brussel om de markt te ondersteunen. Hij pleit dan ook voor opslagen en de mogelijkheid dat kaasfabrieken de voorraad kunnen bewaren. Op vragen over een eventuele terugkeer van het melkquotum was de Landbouwminister duidelijk: "Het quotum bestaat niet meer en komt ook niet meer terug."

De belangrijkste landbouworganisatie van Frankrijk, FNSEA, ziet graag dat Brussel een dalende melkproductie aanmoedigt. De organisatie heeft een pakket aan regelgeving voorgesteld, waarmee melkveehouders worden aangemoedigd om het volume aan melk met 2 tot 5% in te perken tijdens de piekperiode.

Franse maatregelen
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Frankrijk al meerdere maatregelen in het leven geroepen om de landbouw te helpen. Guillaume roept (tijdelijke) werklozen op om zich beschikbaar te stellen op agrarische bedrijven. "Onze boeren hebben een tekort aan mankracht, help ze", zo klonk de oproep van de Franse landbouwminister.

Ook als het gaat om de binnenkomende rekeningen krijgen agrarisch ondernemers uitstel van de energienota en andere nutsvoorzieningen. Ook belasting en premies kunnen even blijven liggen. Kleinere bedrijven en ZZP'ers die als gevolg van de coronacrisis 70% of meer van hun omzet zien verdwijnen, krijgen van de overheid een eenmalige uitkering van €3.500. Ook is er een regeling voor werktijdverkorting en een borgstelling voor agrarische kredieten uit de kast gehaald. 

Naast deze maatregelen roept de Landbouwminster de Fransen op om zoveel mogelijk producten van eigen bodem te kopen. Deze oproep is niet aan dovemansoren gericht, supermarkten spelen hier direct op in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Friese Breton 15 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886690/parijs-weigert-melk-weg-te-laten-lopen]Parijs weigert melk weg te laten lopen[/url]
De Franse landbouw minister Didier Guillaume kan dan wel zeggen dat de melkquota niet meer bestaat , maar wij hebben daar leveringsrechten voor terug gekregen gelijk aan het melkquota van toen , hoezo geen "Melk Quota" .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Analyse melk

Wet OHP: eerlijkere prijs voor niet-coöperatieboeren

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden