Nieuws Coronavirus

Rabobank: Coronavirus raakt zuivelexport

17 Februari 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

Het Coronavirus zorgt al weken voor opschudding en ook de zuivelmarkt ontkomt er niet aan. Wat de uiteindelijke impact gaat zijn is moeilijk in te schatten. Om toch enige houvast te hebben, heeft de Rabobank er een analyse op los gelaten. En die voorspelt een flinke importdaling. 

Afgelopen week werd al duidelijk dat het coronavirus langzaam de zuivelmarkt aan het infecteren is. Zo worden de DCA-noteringen beïnvloed door onzekerheden en ook diverse zuivelaars worden erdoor beïnvloedt. De Rabobank is dan ook van mening dat de potentiële effecten van de virus-uitbraak op de wereldwijde zuivelmarkt niet genegeerd mogen worden.

Voorraden te over
In december 2019 en januari 2020 heeft China een grote hoeveelheden zuivel geïmporteerd. Door de virus-uitbraak is er aanzienlijk minder aanspraak gemaakt op deze voorraden dan voorheen verwacht werd. Dit komt vooral omdat winkels de deuren gesloten houden en er zich beduidend minder voetverkeer door de straten beweegt. De verwachting is dan ook dat China hierdoor de komende tijd weinig honger gaat hebben naar meer zuivelproducten.

Om te kijken wat voor impact het virus kan hebben heeft de Rabobank een analyse uitgevoerd. Deze laat zien dat een vraagdaling van 1,1% over heel 2020 zou leiden tot een importdaling van 11% ten opzichte van het importvolume van 2019. Als de vraag met 5% daalt, leidt dat zelfs tot een importdaling van 25% ten opzichte van het importvolume van 2019. De verschuiving zou dus een flinke impact hebben op de foodsector.

Chinese importverwachtingen
In 2019 importeerde China bijna 670.000 ton volle melkpoeder, wat een stijging is van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor.  De import van magere melkpoeder steeg met 23% tot een record hoeveelheid van 340.000 ton. Eerder al sprak Rabobank de verwachting uit dat de import in het eerste half jaar met 3% zou gaan dalen en dat de import met 1% zou gaan stijgen. Nu het corona-virus de kop op heeft gestoken, is de kans groot dat de situatie gaat afwijken van de verwachting. Dit heeft ook grote gevolgen voor de export van melkproducten uit landen die aan China leveren.

In een 30-dagen impact-schatting geeft de Rabobank aan dat de consumptie van vloeibare melk over het kalenderjaar met 2% tot 4% per kan gaan verminderen. Dit komt door het verlies van verkopen bij retailers, omdat minder mensen naar de winkel gaan. Wel wordt ervanuit gegaan dat dit deels gecompenseerd wordt door online aankopen. Voor de kaasimport wordt verwacht dat het minstens 5% gaat dalen, wat neerkomt op circa 6.000 ton (geschat op basis van bijna 115.000 ton import in 2019). Vooral minder mobiliteit heeft een grote invloed op de hele sector.

Chinese melkveehouders in de problemen
Niet alleen landen die naar China exporteren worden geraakt door de virus-uitbraak, ook eigen melkveehouders hebben het zwaar. En dan met name de kleine- en middelgrote bedrijven. Dit heeft grotendeels te maken met de eerdergenoemde mobiliteit. Het vervoer van de melk verkeert namelijk in zwaar weer door steeds strenger wordende verkeerscontroles.

Sommige kleine- en middelgrote bedrijven zijn daardoor genoodzaakt om melk weg te spoelen. Daarbij hebben zij vaak geen waterdichte melkleveringscontracten met de verwerkers, waardoor ze tegen (soms veel) lagere melkprijzen leveren. Grote bedrijven hebben dit over het algemeen beter geregeld met de verwerkers, zo geeft de Rabobank aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Robert 17 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885906/rabobank-coronavirus-raakt-zuivelexport]Rabobank: Coronavirus raakt zuivelexport[/url]
"Om te kijken wat voor impact het virus kan hebben heeft de Rabobank een analyse uitgevoerd. Deze laat zien dat een vraagdaling van 1,1% over heel 2020 zou leiden tot een importdaling van 11%. Dus als de vraag met 5% daalt, leidt dat zelfs tot een importdaling van 25%. De verschuiving zou dus een flinke impact hebben op de foodsector."


Hoe werkt deze rekensom? Als de vraagdaling 1.1% is, is de importdaling 10x zo hoog. Maar als de vraag daling 5% is nog maar 5x zo hoog?
jan 17 Februari 2020
De Rabobank kan zich beter met andere dingen bemoeien dan over zulke onzinnige mededelingen.
Ps 18 Februari 2020
Iedereen heeft last van virus,boeren burgers buitelui enz enz ,mogelijk dat banken winkeliers alleen nog electronische betalingen acepteren om overdracht virus te tekkelen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Abonnee
Jorine Cosse 18 Februari 2020
Beste Robert,

Dank voor de oplettendheid!

Ik heb navraag gedaan bij de auteur van het bericht ter verduidelijking. Hij gaf aan dat het verschil te maken heeft met de jaartallen waarmee hij rekent. Zijn cijfers zijn gebaseerd op een vergelijking met 2019, dus niet op de voorspelling voor 2020. De 25% en de 11% zijn een daling ten opzichte van het import volume van 2019.

1% vraagdaling vs. 2019 = bijna 3% negatieve afwijking van de bestaande vraagprognose van 2020 = bijna 10% negatieve afwijking van de bestaande importprognose over 2020 = 11% YOY daling van het importvolume van 2019.
Voor de 5% vraagdaling vs. 2019 zijn de cijfers respectievelijk 7%, 22% en 25% in dezelfde context.

Hopelijk is het zo verduidelijkt? Ik heb het artikel aangepast.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden