Shutterstock

Nieuws Rechtszaak Rabobank

Advocaat knelgevallen: 'Groep kan groeien tot 100+'

12 December 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

De groep melkveehouders die een procedure is gestart tegen de Rabobank, inzake het verzaken van de zorgplicht bij het verstrekken van financieringen rondom het afschaffen van het melkquotum, kan groeien tot meer dan 100. Dat zegt Olivier van Hardenbroek, advocaat bij Delissen Martens, die de belangen in de rechtszaal gaat behartigen.

De advocaat laat weten dat de groep van 11 groeit, na aanleiding van de publicaties vandaag (12 december) in diverse media. Agrarisch adviseur Jos Op Heij heeft volgens de advocaat de rechtszaak aangewakkerd en hij heeft meer dan 100 'knelgevallen' in zijn portefeuille. "Het is goed mogelijk dat ook zij zich binnenkort melden."

'Bank moet wijzen op risico's'
Hoe sterk de melkveehouders staan, is volgens de advocaat lastig te zeggen. "Het is een unieke zaak. Het gaat immers best ver voordat een boer zijn bankier dagvaart. Tegelijkertijd begrijp ik dat de Rabobank de zorgplicht van haar afschuift en wijst naar professioneel ondernemerschap." Toch is volgens de advocaat de kous daarmee niet af.

"Een boer is in de regel een kleine ondernemer en dan val je terug op klein zakelijke financieringen. In dat geval wordt er van een bank verwacht dat de risico’s in kaart worden gebracht. En dus had de bank de boer erop moeten wijzen dat na het quotum waarschijnlijk nieuwe productiebeperkende maatregelen zouden komen."

Dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) al heeft geoordeeld dat fosfaatrechten voorzienbaar waren, is volgens Van Hardenbroek ook discutabel. Het CBb oordeelt dat boeren het 'hadden moeten weten' dat er maatregelen kwamen. Daarmee is echter niet gezegd dat iedere willekeurige boer het ook daadwerkelijk wist.

Rechter mag uitsluitsel geven
​
​​​​​​Van de Rabobank mag je verwachten dat zij boeren op de risico's gewezen hadden. Temeer omdat voormalig Rabo-topman Ruud Huirne in 2017, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, heeft gezegd dat hij al 5 jaar op de hoogte was. Kortom: "We hebben hier te maken met juridische frictie, waarover de rechter uitsluitsel mag geven."

De advocaat zegt dat elke zaak apart aan de rechter wordt voorgelegd, omdat ze te verschillend zijn om te bundelen. "De eerste dagvaarden gaan er deze week uit en ik verwacht dat volgend jaar voorjaar de eerste zittingen worden gehouden." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
TEM 12 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885013/advocaat-knelgevallen-groep-kan-groeien-tot-100]Advocaat knelgevallen: 'Groep kan groeien tot 100+' [/url]
rabo is samen met lto nzo notabene regiseur v h fosfaat reductie plan.
dus zijn zelf nede verantwoordelijk.
Westbrabander 12 December 2019
Hoe groot is de plaat die je dan voor je kop hebt. Je hebt zelf je handtekening onder die lening gezet. Als de Rabo niet gefinancierd had dan waren ze waarschijnlijk naar een andere bank gegaan.
De bank is slechts financier, je bent vervolgens zelf verantwoordelijk. De overheid is hun zorgplicht niet nagekomen, daar moet je zijn.
pater 12 December 2019
Een goede ondernemer schat zelf in wat de risico s zijn maakt zelf een bedrijfsplan en vervolgens gaat hij daar mee naar een bank.
Een slechte ondernemer geeft iedereen de schuld van zijn eigen fouten Als men zelf geen bedrijfsplan kan maken moet je je zelf afvragen of je wel boer kan blijven . Als je denkt. boer te willen blijven moet je een goede adviseur in huren en daar de plannen mee opstellen .
maar vaak krijgt men geen geld bij bank A en gaat men naar bank B
Bik 12 December 2019
Dan mogen de advocaten de accountant-en adviesbureaus ook wel gaan aanpakken, zij hebben alle bedrijfsplannen opgesteld waarop de financieringsaanvragen gebaseerd waren. Zíj zijn de eersten geweest die op het risico van nieuwe beperkende regels hadden moeten wijzen. Zij zijn degenen die de boer het goede gevoel geven of juist niet om een investering aan te gaan.
ex bankmedewerker 12 December 2019
Ik heb verder niks met de fosfaatkwestie te maken , maar de bank weet alles beter m.b.t. verwachtingen van landbouwinkomens enz. Iedere keer een schrijven De Rabo verwacht........ In feite is het een grote dievenbende, zoveel mogelijk rente op leningen binnenharken, met de hoogste opslagen voor de boer.
Ger 12 December 2019
Wie is de ondernemer die de risico's neemt, de boer zelf. Voordien was er al sprake van dat er een nieuw quotum kwam alleen niet waarin. Dat is dus Fosfaat geworden.
lotje getikt 12 December 2019
dat de bank boeren onder bijzonder beheer zet om ze dan verder uit te persen is naturlijk een groot schandaal nu een keer terug meppen laat ze ook maar eens zweten
Ans 12 December 2019
Men zegt. Dat de bank heel snel boeren in bijzonder beheer zet. Dat heeft veel voordelen. Zo heeft de bank een afspraak met de belastingdienst. En kunnen ze deze uitstaander leningen versneld van de winst belasting afschrijven en hebben ze de lening al terug. En dan bij de boer extra renten en kosten in rekening brengen. En dwingen om vooral de komende jaren verhoogde renten blijven betalen.
Ex.medewerker 12 December 2019
Ik hoop dat die melkveehouders winnen van de Rabobank,eerst de libor affaire,renten swap nou de melkveehouders de afgrond indrukken om eigen gewin.
Ik hoop dat ook Ruud huirne en al die kredietadviseurs die hier voor verantwoordelijk zijn persoonlijk aangepakt kunnen worden.
Nog wel de bank die er graag groot op gaat dat ze de kredietcrisis goed doorgekomen zijn maar volgens mij zijn ze nog erger dan Dirk Scheringa.
Grote Boevenbende.
Flip 13 December 2019
Er zijn nog al wat zgn agrarische ondernemers die alleen maar kunnen denken aan meer, meer, meer, groot, groter, grootst. Wanneer je enkel aan de mogelijkheden denkt en de onmogelijkheden terzijde schuift heet dat tunnelvisie. Deze zgn ondernemers roepen om het hardst dat het geld niks kost, ze kopen/leasen en bouwen maar raak. Wanneer je nu naar je boekhouder of Rabo mannetje gaat wijzen heb je volgens mij een flinke klont boter op je hoofd.
De boekhouder is geen boer en kan je enkel melding maken van hoe de resultaten zijn geweest, hij kent de spanningen en de buikpijn die een ondernemer heeft niet, hij gaat na werktijd naar huis, de Raboman maakt voor dat hij naar huis gaat met de ondernemer een afspraak waar degene zich aan dient te houden, simpel toch?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden