De groep melkveehouders die een procedure is gestart tegen de Rabobank, inzake het verzaken van de zorgplicht bij het verstrekken van financieringen rondom het afschaffen van het melkquotum, kan groeien tot meer dan 100. Dat zegt Olivier van Hardenbroek, advocaat bij Delissen Martens, die de belangen in de rechtszaal gaat behartigen.
De advocaat laat weten dat de groep van 11 groeit, na aanleiding van de publicaties vandaag (12 december) in diverse media. Agrarisch adviseur Jos Op Heij heeft volgens de advocaat de rechtszaak aangewakkerd en hij heeft meer dan 100 'knelgevallen' in zijn portefeuille. "Het is goed mogelijk dat ook zij zich binnenkort melden."
'Bank moet wijzen op risico's'
Hoe sterk de melkveehouders staan, is volgens de advocaat lastig te zeggen. "Het is een unieke zaak. Het gaat immers best ver voordat een boer zijn bankier dagvaart. Tegelijkertijd begrijp ik dat de Rabobank de zorgplicht van haar afschuift en wijst naar professioneel ondernemerschap." Toch is volgens de advocaat de kous daarmee niet af.
"Een boer is in de regel een kleine ondernemer en dan val je terug op klein zakelijke financieringen. In dat geval wordt er van een bank verwacht dat de risico’s in kaart worden gebracht. En dus had de bank de boer erop moeten wijzen dat na het quotum waarschijnlijk nieuwe productiebeperkende maatregelen zouden komen."
Dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) al heeft geoordeeld dat fosfaatrechten voorzienbaar waren, is volgens Van Hardenbroek ook discutabel. Het CBb oordeelt dat boeren het 'hadden moeten weten' dat er maatregelen kwamen. Daarmee is echter niet gezegd dat iedere willekeurige boer het ook daadwerkelijk wist.
Rechter mag uitsluitsel geven
​​​​​​​Van de Rabobank mag je verwachten dat zij boeren op de risico's gewezen hadden. Temeer omdat voormalig Rabo-topman Ruud Huirne in 2017, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, heeft gezegd dat hij al 5 jaar op de hoogte was. Kortom: "We hebben hier te maken met juridische frictie, waarover de rechter uitsluitsel mag geven."
De advocaat zegt dat elke zaak apart aan de rechter wordt voorgelegd, omdat ze te verschillend zijn om te bundelen. "De eerste dagvaarden gaan er deze week uit en ik verwacht dat volgend jaar voorjaar de eerste zittingen worden gehouden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885013/advocaat-knelgevallen-groep-kan-groeien-tot-100]Advocaat knelgevallen: 'Groep kan groeien tot 100+' [/url]