Een 11-tal melkveehouders stapt naar de rechter. Ze beschuldigen Rabobank ervan haar zorgplicht te hebben verzaakt bij het verstrekken van kredieten rond de afschaffing van het melkquotum in 2015. Rabobank kaatst de bal terug en wijst op professioneel ondernemerschap en ondernemersrisico.
In aanloop naar het verdwijnen van het melkquotum hebben veel melkveebedrijven in Nederland uitgebreid. Dat de overheid kort daarna de fosfaatrechten ging introduceren, was in die periode nog niet duidelijk. Ten tijde van de peildatum voor de toekenning van fosfaatrechten (2 juli 2015) hadden veel groeiers te weinig veebezetting ten opzichte van de stalcapaciteit. Vaak omdat de bouw nog bezig of net klaar was. Zodoende kregen zij, in de volksmond 'knelgevallen' genoemd, te weinig fosfaatruimte toegespeeld om de stalcapaciteit te benutten.
Flinke kostenpost
Een van de melkveehouders is Hanno Zeinstra uit Lelystad. Samen met zijn zoon bouwde hij in 2014 een nieuwe stal voor 290 koeien. Voor de financiering klopte hij aan bij Rabobank. Tijdens de peildatum was de stal lang niet vol en dus zitten zij nu naar eigen zeggen met de gebakken peren. "Nu melken we zo’n 220 koeien. We hebben voor 45 koeien fosfaatrechten moeten bijkopen en voor zo’n 35 koeien leasen we die. Al met al een flinke kostenpost die er flink inhakt", verzucht Zeinstra.
Zeinstra heeft de zaak, net als veel andere 'knelgevallen', voorgelegd bij het Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Maar die oordeelde dat de melkveehouder de introductie van fosfaatrechten had kunnen voorzien. Zeinstra betwist dat: "Rabobank heeft hierover nooit een woord gerept. En toen toenmalig staatsecretaris Sharon Dijksma over dierrechten begon, was de bouw van de nieuwe stal intussen al vergevorderd en was er voor ons geen weg meer terug."
Eisen financiële compensatie
Op advies van adviseurs is de groep melkveehouders daarom een rechtszaak tegen de Rabobank gestart. Ze vinden dat de bank de zorgplicht had om nietsvermoedende melkveehouders erop te wijzen dat de overheid mogelijk met productiebeperkende maatregelen ging komen. De melkveehouders laten zich bijstaan door advocatenkantoor Delissen Martens die gespecialiseerd is in zorgplichtprocedures.
De melkveehouders eisen financiële compensatie van de bank. "Hopelijk oordeelt de rechter dat de Rabobank haar zorgplicht heeft verzaakt." Volgens Zeinstra staat zijn bedrijf niet op omvallen, maar heeft hij desalniettemin wel recht op compensatie.
Rabobank: 'Grens aan groei was voorzienbaar'
Rabobank is verrast met de aansprakelijkheidsstelling en ziet de procedure met vertrouwen tegemoet. De bank zegt dat melkveehouders nog voor het einde van het quotumtijdperk van diverse kanten zijn gewezen op mogelijke productiebeperkende maatregelen.
Rabobank zegt dat melkveehouders konden verwachten dat de overheid met het oog op behoud van derogatie ongeremde groei ging blokkeren. Ook vindt de geldversterker dat een melkveehouder een professionele ondernemer is en daarom niet mag verwijzen naar de zorgplicht die de bank wel heeft voor particulieren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885011/groep-melkveehouders-klaagt-rabobank-aan]Groep melkveehouders klaagt Rabobank aan[/url]