Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Rechtszaak

Groep melkveehouders klaagt Rabobank aan

12 December 2019 - Wouter Baan - 8 reacties

Een 11-tal melkveehouders stapt naar de rechter. Ze beschuldigen Rabobank ervan haar zorgplicht te hebben verzaakt bij het verstrekken van kredieten rond de afschaffing van het melkquotum in 2015. Rabobank kaatst de bal terug en wijst op professioneel ondernemerschap en ondernemersrisico.

In aanloop naar het verdwijnen van het melkquotum hebben veel melkveebedrijven in Nederland uitgebreid. Dat de overheid kort daarna de fosfaatrechten ging introduceren, was in die periode nog niet duidelijk. Ten tijde van de peildatum voor de toekenning van fosfaatrechten (2 juli 2015) hadden veel groeiers te weinig veebezetting ten opzichte van de stalcapaciteit. Vaak omdat de bouw nog bezig of net klaar was. Zodoende kregen zij, in de volksmond 'knelgevallen' genoemd, te weinig fosfaatruimte toegespeeld om de stalcapaciteit te benutten.  

Flinke kostenpost
Een van de melkveehouders is Hanno Zeinstra uit Lelystad. Samen met zijn zoon bouwde hij in 2014 een nieuwe stal voor 290 koeien. Voor de financiering klopte hij aan bij Rabobank. Tijdens de peildatum was de stal lang niet vol en dus zitten zij nu naar eigen zeggen met de gebakken peren. "Nu melken we zo’n 220 koeien. We hebben voor 45 koeien fosfaatrechten moeten bijkopen en voor zo’n 35 koeien leasen we die. Al met al een flinke kostenpost die er flink inhakt", verzucht Zeinstra.

Zeinstra heeft de zaak, net als veel andere 'knelgevallen', voorgelegd bij het Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Maar die oordeelde dat de melkveehouder de introductie van fosfaatrechten had kunnen voorzien. Zeinstra betwist dat: "Rabobank heeft hierover nooit een woord gerept. En toen toenmalig staatsecretaris Sharon Dijksma over dierrechten begon, was de bouw van de nieuwe stal intussen al vergevorderd en was er voor ons geen weg meer terug."

Eisen financiële compensatie
Op advies van adviseurs is de groep melkveehouders daarom een rechtszaak tegen de Rabobank gestart. Ze vinden dat de bank de zorgplicht had om nietsvermoedende melkveehouders erop te wijzen dat de overheid mogelijk met productiebeperkende maatregelen ging komen. De melkveehouders laten zich bijstaan door advocatenkantoor Delissen Martens die gespecialiseerd is in zorgplichtprocedures.

De melkveehouders eisen financiële compensatie van de bank. "Hopelijk oordeelt de rechter dat de Rabobank haar zorgplicht heeft verzaakt." Volgens Zeinstra staat zijn bedrijf niet op omvallen, maar heeft hij desalniettemin wel recht op compensatie.  

Rabobank: 'Grens aan groei was voorzienbaar'
Rabobank is verrast met de aansprakelijkheidsstelling en ziet de procedure met vertrouwen tegemoet. De bank zegt dat melkveehouders nog voor het einde van het quotumtijdperk van diverse kanten zijn gewezen op mogelijke productiebeperkende maatregelen.

Rabobank zegt dat melkveehouders konden verwachten dat de overheid met het oog op behoud van derogatie ongeremde groei ging blokkeren. Ook vindt de geldversterker dat een melkveehouder een professionele ondernemer is en daarom niet mag verwijzen naar de zorgplicht die de bank wel heeft voor particulieren.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Piet Jansen 12 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885011/groep-melkveehouders-klaagt-rabobank-aan]Groep melkveehouders klaagt Rabobank aan[/url]
Lekker makkelijk van de Rabo! Wat is dan toch in hemelsnaam de motivatie van een bank om te financieren als je weet dat er h.e.a. aan zit te komen? Volgens de rechter was het "voorzienbaar". Dus dan zeker ook voor een bank als de Rabobank met als z'n "knappe koppen" binnen boord. Als je van tevoren weet dat er problemen gaan ontstaan, waarom financier je dan een individu?
sjaakie 12 December 2019
dit zijn de echten eerst de grote jonge uithangen nu de slachtoffer spelen stakkers
wij hebben 8,2 % inleveren moeten wat ons geld heeft gekost
deze boeren hebben de vergunning wel op order
als straks die latente ruimte geld waard is klagen ze de bank dan ook aan om mee te delen in de winst
nee want dan zijn het echte ondernemers
iedereen wist wel dat er wat zou komen wie dat ontkent is achter baks
evers 12 December 2019
als ik voor 4000 ton nieuwe aardappelbewaring bouw en het jaar erop de aardappels 2 cent gaan kan ik dan ook de bang aansprakelijk stellen met als boodschap jullie wisten dat de markt op nul uit draaiende dus wil een compensatie wij zijn gewend aan pieken en dalen , echt ondernemen dus...
Joost 13 December 2019
Tsjonge jonge, er is eens een koeienboer met een beetje tegenslag.
Ik word hier echt een beetje misselijk van. Zitten op een miljoenenvermogen waar een normaal bedrijf nooit maar dan ook nooit van kan dromen, verdubbelen hun toch al grote bedrijf en bij een beetje tegenslag klagen ze gelijk de geldverstrekker aan.
Zelf hebben ze nooit een krant gelezen waarschijnlijk tussen 2000 en 2014, nooit een vergadering bezocht, nooit naar het 8 uur journaal gekeken, nooit zich verdiept in wat voor probleem dan ook.
Te zielig en te triest voor woorden. 1,5 miljoen verlies is voor deze lieden vergelijkbaar met 1 dag regen in de zomer.
Als de RABO hier geld voor uittrekt dan is dat hun allerlaatste stuiptrekking om nog iets overeind te houden van wat ze ooit waren.
nn 14 December 2019
Ze liepen bij de rabo hard achter de veehouders aan, want die maakte in het quotum tijdperk echt bakken met geld. Alles kon. Nu is het anders.

Onthoud een bank is een instantie die je een paraplu geeft als het droog is en hem terug wil hebben als het gaat regenen.
Piet 15 December 2019
Boel aan geld maken, uithuilen en opnieuw beginnen. Je wou groot en stoer zijn, dan nou ook het risico aanvaarden.
gert 23 December 2019
dit is ondernemers risico wees zelf creatief en zorg dat je zelf iets verzendt om uit deze epasse te komen klaag rabo niet aan je hebt zelf de beslissing genomen rabo is gewoon je finacier meer niet. succesgert
waterwilg 23 December 2019
Jullie vinden dat een boer had moeten weten wat voor risico's hij allemaal liep.
Ik vindt dat de rabo met al hun expertise had moeten weten wat voor risico's hun klanten liepen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden