Het voorstel van FrieslandCampina om het melkgeldreglement aan te passen, is slecht gevallen bij een deel van de leden. In een brief die gisteravond op een bijeenkomst in Winterswijk is voorgelegd, worden kritische kanttekeningen geplaatst. Ook worden vraagtekens gezet bij de samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Natuurmonumenten.
Kort geleden presenteerde FrieslandCampina het plan om het melkgeld-reglement vanaf 2020 voor 3 jaar aan te passen. In dit voorstel staan een aantal aanpassingen. Zo wil de coöperatie onder meer dubbele toeslagen (voor vlog, duurzaamheid en weidegang) van de referentiebedrijven uit de garantieprijs schrappen.
Allereerst wordt in de brief die is ondertekend door 50 melkveehouders, de vraag gesteld waarom dit voorjaar district bijeenkomsten zijn georganiseerd, waarop de leden konden reageren op de denkrichtingen van toen. Volgens de melkveehouders is met hun kritische vragen en opmerkingen vervolgens niets gedaan. Daarbij blijkt uit het voorstel niet dat de garantieprijs de onderneming FrieslandCampina moet prikkelen om de zuivelprijzen zo hoog mogelijk te houden, doordat deze met ongeveer een cent omlaag gaat.
Referentiebedrijven en standaardgehaltes
Ook wordt in de brief de vraag gesteld, waarom de melkprijs van DOC Kaas (in het mandje van de referentiebedrijven) is vervangen door Vreugdenhil. En waarom de weging van Cono van 8% is verlaagd naar 5%. Daarmee daalt de invloed van kaas en stijgt de invloed van poeders. De impact daarvan willen de melkveehouders graag voorgerekend zien over een periode van drie jaar. Dit omdat de prijs van magere melkpoeder in die periode juist zwaar onder druk stond, vanwege de interventievoorraden.
Ook is er verbazing, waarom de standaardgehaltes worden aangepast naar de werkelijke gehaltes over 2019. De leden zeggen daarop dat in een eerdere vergadering is beloofd dat deze aanpassing geen invloed heeft op een individueel bedrijf. Nu blijkt die er volgens hen toch (weliswaar beperkt) te zijn. In de brief wordt gesuggereerd dat de onderneming hierdoor €7 miljoen bespaard.
De leden verwachten dat het voorstel leidt tot een hogere winst. Hierop willen ze weten wat dit doet met de belastingdruk en de prestatietoeslag. Ook vragen ze zich af of eventuele boekverliezen van minimaal €100 miljoen buiten de winstdeling worden gelaten. In het voorstel wil FrieslandCampina de mogelijkheid hebben om boekwinsten van dien aard rechtstreeks te kunnen investeren.
Samenwerking WNF en Natuurmonumenten
Tot slot wordt ook de samenwerking tussen FrieslandCampina met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Natuurmonumenten bekritiseerd. Het steekt de melkveehouders dat de zuivelcoöperatie samenwerkt met een organisatie die het stikstofadvies van de commissie Remkes onderschrijft. 'Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig', valt in de brief te lezen. De leden willen daarom weten wat de samenwerking kost en wat het oplevert. Op basis daarvan willen zij de samenwerking heroverwegen.
Op de vergadering in Winterswijk zijn verder opmerkingen gemaakt over de aanstelling Hester Maij als nieuwe directeur public & quality affairs. Dit valt niet in de brief te lezen, maar wordt wel door bronnen aan Boerenbusiness bevestigd. Het steekt sommige leden dat Maij, in haar tijd als provinciebestuurder, in 2016 betrokken is geweest bij het onteigenen van 400 hectare landbouwgrond in Overijssel.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884462/leden-kraken-melkgeldplan-van-frieslandcampina]Leden kraken melkgeldplan van FrieslandCampina[/url]