Shutterstock

Nieuws Excretiecijfers 2018

Te hoge stikstofproductie geen gevaar voor derogatie

28 Juni 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Hoewel de stikstofproductie in de melkveehouderij afgelopen jaar het sectorplafond heeft overschreden, is een verlenging van de derogatie niet in gevaar gekomen. Tegelijkertijd is het gevaar voor de komende jaren nog niet geweken, zo schrijft minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zowel de totale stikstof- als de fosfaatproductie onder de vastgestelde plafonds zijn gebleven. De stikstofproductie daalde naar 503,4 miljoen kilo en blijft daarmee nipt onder het plafond (504,4 miljoen kilo). De fosfaatproductie daalde met 7 miljoen kilo tot 162 miljoen kilo en blijft tevens ruim onder het plafond (172,9 miljoen kilo).

Stikstofplafond melkvee overschreden
De stikstofproductie in de melkveehouderij daalde met 13,6 miljoen kilo naar 289,9 miljoen kilo, maar ligt nog steeds boven het sectorplafond van 281,8 miljoen kilo. Toch zit de overschrijding een verlenging van derogatie voor ruimere mestnormen niet direct in de weg, zo schrijft Schouten in de Kamerbrief. De Europese Commissie baseert zich namelijk op het 5-jarig gemiddelde, waarbij het hoogste en laagste jaar vervallen. Volgens het CBS komt de stikstofproductie dan uit op 277,4 miljoen en blijft daarmee dus onder het plafond.

De fosfaatproductie in de melkveehouderij komt volgens het CBS dan uit op 81,5 miljoen kilo, terwijl het sectorplafond 84,9 miljoen kilo bedraagt. Het aantal uitgegeven fosfaatrechten ligt overigens wel hoger. Dat brengt een verlenging van derogatie wel in gevaar. Mogelijk volgt hierop nog een generieke korting.

De eventuele verlenging van de derogatie zal ook afhankelijk zijn van de nieuwe handhavingsstrategie tegen mestfraude, waaraan minister Carola Schouten momenteel werkt. De verwachting is dat Schouten pas eind dit jaar een eventuele verlenging bekendmaakt.

Buitensporig jaar
Voor de komende jaren blijft een overschrijding van het stikstofplafond in de melkveehouderij op de loer liggen, omdat de productie in 2017 en 2018 te hoog was. Schouten zegt dat aangekondigde sectoraanpak om de stikstofproductie naar beneden te brengen daarmee onverminderd relevant blijft. 

Daarentegen was 2018 wel een jaar met buitensporig hoge stikstofgehaltes, met name vanwege de droogte. Het stikstofgehalte van kuilgras nam bijvoorbeeld toe van 29,4 tot 30,5 gram per kilo droge stof en het stikstofgehalte van snijmaïs steeg met 1 gram naar 12 gram per kilogram droge stof.

De opkomst van de grasrijke rantsoenen in de melkveehouderij zorgt ook voor een hogere stikstofuitscheiding per koe. Daartegenover staat echter een verdere krimp van de melkveestapel. In 2018 slonk de melkveestapel met 4% (60.000 dieren). De gemiddelde melkproductie per koe pluste met 175 kilo tot 8.850 kilo. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde zelfs met 14%, oftewel een krimp 150.000 dieren. De definitieve omvang van de veestapel maakt het CBS later dit jaar bekend.

Varkens en pluimvee
Zowel de fosfaatproductie (37,7 miljoen) als de stikstofuitscheiding (96,8 miljoen) van varkens bleef in 2018 nagenoeg gelijk aan 2017. Beide cijfers liggen ruim onder de sectorplafonds. In de pluimveesector lag zowel de fosfaatproductie als de stikstofproductie 6% onder de sectorplafonds van respectievelijk 27,4 miljoen kilo en 60,3 miljoen kilo.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
zomaariemand 1 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883039/te-hoge-stikstofproductie-geen-gevaar-voor-derogatie]Te hoge stikstofproductie geen gevaar voor derogatie[/url]
Wat een vieze koeien op de foto.
tem 1 Juli 2019
leg de colum van vogelaar er naast dan zie je dat er ergens iets niet klopt.
Abonnee
roel 5 Juli 2019
waarom worden we dan nog gekort bij aankoop fosfaatrechten? zitten toch onder het plafon? onbegrijpelijk weer. Hoelang gaan wij dit nog pikken dan met zijn alle!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden