Yuangeng Zhang / Shutterstock.com

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

China slacht melkkoeien in strijd tegen vleestekort

11 Juni 2019 - Wouter Baan

China kampt met een tekort aan (varkens)vlees als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land. De Chinese importen stijgen daardoor razendsnel. Ook worden in eigen land melkkoeien naar de slacht gebracht.

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest is inmiddels opgelopen naar meer dan 100 en tot nu toe zijn volgens de Chinese statistieken 1,2 miljoen varkens geruimd. In de wandelgangen wordt echter gesuggereerd dat het werkelijk aantal veel hoger ligt. Op Twitter gaan beelden rond dat varkenshouders op grote schaal varkens ruimen, zonder toeziend oog van de autoriteiten.

Door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest zal de varkensstapel, die wordt geschat op circa 500 miljoen dieren, flink slinken. Rabobank denkt dat de Chinese varkensvleesproductie met ongeveer 25% tot 35% zal krimpen.

Deals in de maak
De overheid probeert het vleestekort op het moment met man en macht te dichten. Er wordt daarbij niet alleen naar varkensvlees gekeken, want door de gestegen varkensvleesprijzen wijken Chinese consumenten uit naar substituten (zoals rund- en pluimveevlees). Daarom staat China de import van pluimveevlees uit Rusland weer toe. Ook overweegt het de import op bijvoorbeeld buffelvlees uit India weer toe te staan en is het in overleg met het Verenigd Koninkrijk om de import van Brits rundveevlees weer op gang te brengen.

De exporteurs van rundveevlees profiteren inmiddels al van het Chinese vleestekort. Zo importeerde China in april 128.000 ton rundveevlees, wat 75% meer is dan dezelfde maand in 2018. Opvallend is wel dat China de import van Braziliaans rundveevlees sinds begin juni heeft stilgelegd. Dit omdat op een Braziliaans rundveebedrijf de gekkekoeienziekte (BSE) is ontdekt. De verwachting is wel dat de boycot spoedig wordt opgeheven. Brazilië verscheepte in 2018 ruim 320.000 ton rundveevlees naar China en was daarmee de grootste leverancier.

Melkkoeien naar de slacht
Ook de Chinese melkveehouders anticiperen op het vleestekort. Dit valt af te lezen aan de Chinese zuivelimport, want die steeg in april namelijk tot een recordhoogte. Dat is ook een signaal dat in China minder wordt hard gemolken en er waarschijnlijk melkkoeien worden geslacht. Deze trend doet zich echter al wel langer voor. 

In de eerste 4 maanden van het jaar importeerde China zo'n 331.000 ton volle melkpoeder (+35%). Bovendien is dit volume bijna net zoveel als in 2015. Ook importeert China meer magere melkpoeder, babymelkpoeder en room. Daarentegen kelderde de Chinese import van weipoeder, als grondstof in het veevoer, met 20% tot circa 150.000 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Nieuws Melk

China verbreedt onderzoek naar zuivelsteun EU

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden