Shutterstock

Nieuws Stikstof

Raad van State veegt PAS volledig van tafel

29 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness - 16 reacties

De Raad van State heeft een streep gezet door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) als basis voor de toestemming voor de uitbreiding van de stikstofdepositie. Ook de vrijstelling voor beweiden en bemesten is in strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de Nederlandse veehouderij.

Eigenlijk zet de uitspraak de Nederlandse veehouderij op slot, zo werd al eerder op Boerenbusiness gevreesd. "Een vergunning krijgen lijkt op dit moment een mission impossible", zo twittert Franca Damen, advocaat agrarisch recht. Het is niet mogelijk in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak, zo meldt de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter beoordeelt dat het PAS niet als de basis voor toestemming van activiteiten gebruikt mag worden. Op basis van het PAS wordt, vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming gegeven voor de activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor deze gebieden. "Die toestemming vooraf mag niet", verklaart de Raad van State.

Volgens de Europese wetgeving moet vaststaan dat de maatregelen het gewenste positieve effect hebben op deze natuurgebieden. Het Europese Hof oordeelde in november dat ook bij het PAS de positieve gevolgen van de maatregelen in het programma, vooraf vast moeten staan. Aangezien het PAS hier niet aan voldoet, is dit in strijd met de Europese Habitatrichtlijn.

Ontwikkelingsvergunningen
Met het wegvallen van het PAS moet een alternatieve onderbouwing van ontwikkelingsvergunningen worden gevonden. Dat melden LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Beide organisaties veronderstellen dat daarmee het vergunningsregime van de periode voor de ingang van het PAS op 1 juli 2015 weer van toepassing is.

"Ook de vrijstelling voor het beweiden en bemesten vervalt", verklaart de Raad van State in een tweede uitspraak. Ook voor deze activiteiten staat niet vooraf vast dat het uitgesloten is dat die de natuurgebieden in de omgeving aantasten. Een vergunningsplicht voor individueel beweiden en bemesten is, volgens LTO Nederland en de POV, echter onwerkbaar. "Het druist volledig in tegen de duurzaamheidsdoelen."

De partijen vervolgen: "Het niet meer kunnen uitrijden van de mest staat haaks op de kringloopvisie. Daarbij is weidegang een speerpunt van de melkveehouderij. Een jarenlange afname is door deze sector omgebogen naar het hoogste percentage ooit: 82% in 2018. De uitspraak van de Raad van State kan ertoe leiden dat boeren noodgedwongen meer koeien op stal houden."

Streep door vergunningen
Als gevolg van de uitspraak heeft de Raad van State een streep gehaald door een tiental zaken van veebedrijven die in de 2 uitspraken over het PAS aan de orde zijn. Daarbij liggen nog 180 andere zaken te wachten op een uitspraak door de Raad van State, vooral natuurvergunningen. De Raad van State belooft die zo snel mogelijk individueel te beoordelen en verwacht dat dit komende maand gaat gebeuren.

Woensdag 29 mei is al uitspraak gedaan in 11 veehouderijzaken. De 2 PAS-uitspraken hebben geen gevolgen voor vergunningen die al definitief zijn, en dus niet meer kunnen worden aangevochten. Die vergunningen blijven gewoon gelden. LTO Nederland en de POV vinden de uitspraak schrijnend voor betrokken bedrijven. "Ook is het slecht nieuws voor de bedrijven die ontwikkelingsplannen hebben en ammoniakruimte nodig hebben, maar nog niet beschikken over een toereikende vergunning."

Uitspraak verrassend en vergaand
LTO Nederland en de POV noemen het problematisch wanneer de sector als gevolg van deze uitspraak bevriest. "Deze uitspraak is verrassend en vergaand. We gaan ons best doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen voor onze leden. Ik vind het belangrijk dat de Raad van State heeft besloten dat het intrekken van bestaande vergunningen niet aan de orde is. Het is echter onwerkbaar en ondoenbaar om voor beweiden en bemesten telkens een natuurbeschermingsvergunning aan te vragen. We dringen aan op een collectieve voorziening, zodat we de koe in de wei kunnen houden", zo laat Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland, in een verklaring weten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
tem 29 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882653/raad-van-state-veegt-pas-volledig-van-tafel]Raad van State veegt PAS volledig van tafel[/url]
word de aanleg derde baan a1 ook gestopt.
Abonnee
peter 29 Mei 2019
Word nu ook de uitbreiding van schiphol aangevochten?
Zou een leuke uitdaging zijn voor de standsorganisaties!

lekker gek 29 Mei 2019
ja alles komt stil te liggen. Zelfs voor autorijden moet je nu een vergunning aanvragen. En die krijg je niet.
Sjoerd 29 Mei 2019
ik stel voor om de natura 2000 status van al die natuurgebieden af te halen. Hou je nog steeds natuur, maar niet met de absurde rigide regelgeving die naast dat het geldverslindend is, de economie van het land volledig platlegt….
Abonnee
info 29 Mei 2019
Wat moeten we met al die inwoners in 1950 waren er volgens mij ongeveer 10 miljoen nu zijn er meer dan 17 miljoen als we het met hun ook zo doen als de koeien moeten er een paar miljoen naar de slacht of de grens overzetten want de mens is een grote vervuiler, heeft een auto , elektrische fiets of motor eet veel producten allemaal vervuiling en schadelijk voor het milieu en dan al die huizen die op goeie boerengrond staan en eigenlijk daardoor hun eigen eten, wat op deze grond werd geproduceerd, verdringen. Nu de ontwikkelingsruimte van de PAS wordt geschrapt moet ook het landje pik van de industrie en woningbouw met de wegenaanleg ook gewoon stoppen , anders word de boer gediscrimineerd volgens mij.
Jan 31 Mei 2019
Het is natuurlijk erg vervelend voor de boeren maar het is wel goed voor Nederland. Ik wil graag dat mijn kinderen in een gezond Nederland opgroeien met voldoende natuur. De weilanden die ik nu zie, zijn helaas kale groene vlaktes geworden.
Jpk 31 Mei 2019
Raad vanstate is supporter geworden van ngo en greenpeace
Gehaktbal 31 Mei 2019
Zo gek is dit landje. Zelfs de raad van state gaat al mooi mee in de verlinksing van deze samenleving!!!!!
petatje 1 Juni 2019
De raad van state bevat in verhouding meer aanhangers van milieclubs dan onze samenleving. Het postcodeloterijgeld wordt sluw besteed. De samenleving wordt van bovenaf ontwricht.
blokkeren 1 Juni 2019
het is genoeg. we gaan de distributie centra blokkeren. wie doet mee
Abonnee
mt 1 Juni 2019

jannemanneke toch, je mag blij zijn dat de velden mooi groen zijn, ipv van dor en bruin!!!! Alhoewel verdien je dat helemaal niet met je hypocriete prietpraat. Begin eerst eens in je eigen stad... wat een niveau
tino 2 Juni 2019
jaag snel alle ganzen uit de natuur gebieden, een ganz eet zich te barsten in ons mooie grasland en schijten elke 2 minuten een keer dus ook in en boven de zuurgevoelige vennen en wat te denken van de begrazing door schapen en vleesvee/zoogkoeien lopen te schijten op de heide en in de vennen zo rechtstreeks in het water ,dan gaan ze metingen doen en vinden te hoge waarden en krijgen wij op een afstand van 2 kilometer waar de mest netjes word geïnjecteerd en vervolgens word opgenomen Door het gewas er toch de schuld van .
van den Heuvel 2 Juni 2019
Goede ontwikkeling. Vervelend voor de boeren die het treft, maar voor Nederland in z'n geheel is het goed. Pas (haha) op de plaats.

Wat zou het volgende punt op de agenda kunnen zijn. Waar te beginnen? Glyfosaat, megastallen, neonicotinoiden, etc. etc. Om moedeloos van te worden.
ik 6 Juni 2019
Jan
Als jij wilt dat je kinderen in een gezond Nederland opgroeien zal je de industrie stil moeten gaan leggen en alle auto's thuis moeten laten staan.
de lucht in NL wordt niet meer gezond als we zo dicht op elkaar blijven leven en zoveel industrie hebben.
schoenmakers1 6 Juni 2019
Jan, die groene kale vlaktes die jij benoemd, daar zit meer leven als ik de zogenaamde natuurgebieden, weet je waarom er steeds meer natuur moet komen, dit is omdat de natuurclubs alle leven vernielen, ze kijken naar de buren, de boeren dus, en zien het gaat daar wel goed, dus dat zullen we ook maar weer inpalmen, om het vervolgens ook weer te vernielen, het komt nog zo ver dat door de nederlandse natuur de mensen dood gaan, en niet door de boeren, die zorgen voor voedsel, wat schijnbaar toch wel belangrijk kan zijn
Léon 7 Juni 2019
De leden van de raad van state moet men ook eens onder de loep nemen. In hoeverre zijn het oudrechters en in hoeverre zijn het expolitici!!! Men maakt groot misbaar over het politiseren van de Poolse rechtsspraak in hoeverre zijn dit in Nederland geen politieke oud figuren?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden