Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Rechter: 'Veehouder krijgt fosfaatrecht voor jongvee'

16 April 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

Het vrouwelijk jongvee, dat ouder is dan 1 jaar en dat na de peildatum voor de toekenning van fosfaatrechten, is geslacht, mag aangemerkt worden als melkvee. Dat laat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dinsdag 16 april weten in haar oordeel.

De rechtszaak is aangespannen door 3 vleesveehouders. Deze 3 boeren zijn in beroep gegaan tegen het aantal fosfaatrechten dat zij toegekend hebben gekregen van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

De veehouders in kwestie kregen aanvankelijk fosfaatrechten toegekend voor hun vrouwelijk jongvee (ouder dan 1 jaar). Echter, naderhand heeft Schouten de fosfaatrechten bij 2 van de 3 veehouders ingetrokken, terwijl de andere veehouder de toegekende fosfaatrechten nooit heeft mogen ontvangen. 

Beleidswijziging
De reden voor het intrekken van de rechten heeft voornamelijk te maken met de beleidswijzigingen die minister Schouten vorig jaar zomer heeft doorgevoerd. Zij voegde toen aan de Meststoffenwet toe dat jongvee, dat gehouden wordt buiten de melkveehouderij, alleen fosfaatrechten nodig heeft als het jongvee bestemd is om zoogkoe te worden. 

Deze beleidsregel is met name toegevoegd omdat er sprake zou zijn van een vorm van verboden staatssteun voor veehouders die fosfaatrechten zouden krijgen voor jongvee dat nooit zou afkalven. 

Rechter geeft veehouders gelijk
De vleesveehouders vinden dat zij wel degelijk aanspraak mogen maken op de ingetrokken fosfaatrechten, omdat zij deze rechten deels al hadden verkocht en zodoende aansprakelijk worden gesteld door de koper. Een ander argument is dat zij deze fosfaatrechten nodig hebben voor hun bedrijfsontwikkeling.

De rechter deelt de argumenten en heeft de beroepen gegrond verklaard. De rechter is van mening dat minister Schouten in de Meststoffenwet een te beperkte uitleg geeft aan de definitie 'melkvee'. De uitleg van Schouten strookt niet met de uitleg en de geschiedenis van de Meststoffenwet. Ook vindt de rechter dat de wet niet op deze manier moet worden uitgelegd, omdat er dan sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Minister Schouten krijgt 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen de uitspraak van de rechter.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ton Westgeest 16 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882103/rechter-veehouder-krijgt-fosfaatrecht-voor-jongvee]Rechter: 'Veehouder krijgt fosfaatrecht voor jongvee'[/url]
Wat heb je nu aan een Ministerie van Landbouw als er geen capabele mensen werken. Het beleid van down, dat gevoerd wordt lijkt nergens op!
Of je nu de fosfaat-, fipronil-, mest-, sleepvoet-, bestrijdingsmiddelen-, kalverfraude-, of Q-koorts kwestie neemt, het getuigd allemaal van onprofessioneel gedrag.
Als er niet zoveel hardwerkende, goedwillende mensen, zoveel last van hadden, was het goed voor een TV programma.
"Down met Carola!"
Wordt het geen hoog tijd dat de top bij het Ministerie van Landbouw zijn biezen pakt??????
Ton Westgeest 16 April 2019
Gaat er uberhaubt nog wel iets goed bij Landbouw????
Schouten heeft ICT-systeem INSPECT bij de NVWA onmiddellijk stopgezet.
Weg 65 miljoen!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden