Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft bij haar standpunt dat ze geen ruimte ziet voor de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel. Wel gaat ze met hen in gesprek.
In het algemeen overleg 'Mestbeleid' en 'Onregelmatigheden Identificatie en Registratie (I&R)' van donderdag 13 december was een vermoeide en wat geïrriteerde Schouten te zien. De strekking van het debat was dat de landbouwwoordvoerders van de diverse partijen het erover eens zijn dat het fosfaatrechtenstelsel geen schoonheidsprijs verdient.
Daarom willen zij zoeken naar oplossingen voor de melkveehouders die kopje onder dreigen te gaan. Echter, minister Schouten wil niet afwijken van de lijn die ze eerder heeft ingezet.
Innovatief uit de Knel
Met een groep van zo'n 50 melkveehouders bezette Innovatief uit de Knel een groot gedeelte van de tribune. Zij betichten Schouten ervan dat zij te veel fosfaatrechten heeft uitgedeeld. Op de vraag hoe dit kan, volgt een herhaling van de argumenten uit de Kamerbrief van 7 december. "Het ligt deels aan de ingediende bezwaren, deels aan het feit dat de gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) niet accuraat genoeg bleken en deels aan het feit dat er wat is uitgedeeld aan de knelgevallen."
Schouten zei wel toe in gesprek te gaan met RVO.nl, het CBS en Innovatief uit de Knel om de peildatum, de uitgedeelde fosfaatrechten en productie van fosfaat nog eens goed door te nemen. Schouten gaf daarbij duidelijk aan dat de fosfaatbank daarom voorlopig niet open kan: "Er mogen niet nog meer rechten op de markt komen. De fosfaatbank is daarom geen oplossing voor de knelgevallen."
Varkens en pluimvee
Ook het plafond voor varkensfosfaat gaat niet omlaag. Schouten is daar heel stellig over: "Via de warme sanering gaan er rechten uit de markt en het aantal varkens zal hierdoor dalen. Het plafond zal echter niet formeel verlaagd worden." Dit plafond is vastgelegd in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en wordt binnenkort in de wet vastgelegd. Schouten heeft dan ook geen intentie om daar nu veranderingen in aan te brengen.
Voor de pluimveesector geldt dat eenden uit de telling van de reductie van fosfaat worden gehaald. "Deze vallen formeel gezien niet onder de categorie 'pluimvee', maar onder de categorie 'overig'", zo meldt ze. Het CBS telde de eenden echter wel mee in de fosfaatproductie voor pluimvee.
Zelfzuivelaars monitoren
Voor zelfzuivelaars wordt een forfaitaire melkproductie van 7.500 kilo per koe gehanteerd. Nu een van de grootste melkveebedrijven in Nederland heeft aangekondigd zelfzuivelaar te worden, werd de vraag gesteld of dit geen ontsnappingsroute wordt voor de fosfaatrechten. De minister geeft aan dit goed te gaan monitoren en in te grijpen indien nodig.
De conclusie?
Schouten houdt vast aan de door haar ingezette lijn. Het betekent dat er geen ruimte is voor de knelgevallen en het doorzetten van verschillende nieuwe generieke maatregelen. Voor de deelnemers van Innovatief uit de Knel bracht de avond dan ook geen nieuwe hoop.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880788/ge-rriteerde-schouten-blijft-bij-haar-standpunt]Geïrriteerde Schouten blijft bij haar standpunt[/url]