Het certificatieschema voor het internationale keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vorige week gepresenteerd. Circa 10% van de melkveehouders voldoet nu al aan dit certificaat. Het doel van initiatiefnemer SMK is om de melkveehouderij duurzamer te maken.
De melkveehouders die dit keurmerk willen dragen, moeten voldoen aan diverse algemene eisen: melkkwaliteit, veiligheid van mens en dier en weidegang. Op de thema's biodiversiteit, klimaat- en dierenwelzijn en diergezondheid moeten zij minstens het zogeheten 'basisniveau' scoren en in 1 van de 3 categorieën moet het 'hoogste niveau' behaald worden. Hier voldoet nu circa 10% van de melkveehouders aan.
Belang voor melkveehouders
Verschillende partijen, zoals FrieslandCampina, Jumbo, Aldi, Coöp, Albron en Lidl, hebben belangstelling getoond. FrieslandCampina is voornemens in 2019 de eerste gecertificeerde duurzamere melk te introduceren op de markt (middels de Top-Zuivellijn).
"Aangezien de deelname aan het keurmerk duurzaamheidsinspanningen vraagt, betaalt FrieslandCampina de leden-melkveehouders een extra vergoeding uit voor deze melk", zo laat Bas Roelofs, managing director bij FrieslandCampina, weten. De zuivelcoöperatie wil met de Top-Zuivellijn voldoen aan de eisen voor het keurmerk PlanetProof.
Klik hier voor een schematische weergave van de criteria.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880729/criteria-voor-duurzame-melkproductie-bekend]Criteria voor duurzame melkproductie bekend[/url]