"Het is toch te gek dat je kunstmest moet gebruiken", zo laat Klaas de Jong, COO van A-ware, weten. Het is de eerste verwerker die openlijk een stelling inneemt in de discussie rondom kunstmest. Ondertussen maakt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) het een van zijn speerpunten in de visie 'Koe en Klimaat'. Hiermee neemt het anti-kunstmestgeluid sterk toe.
"Het is eigenlijk te gek dat je als melkveehouder kunstmest moet gebruiken", stelt De Jong. Namens A-ware gaat hij in op het klimaatvraagstuk. "Het model voor de bodem werkt alleen als de boer erachter staat en wanneer er een verdienmodel is." De Jong verwijst hiermee naar de opgaves die op de melkveehouder afkomen. Dit neemt echter niet weg dat "er al veel meer evenwicht is dan we zelf denken." De Jong benadrukt dit omdat hij ziet dat veelal de opname vergeten wordt, maar dan speelt de bodem wel een belangrijke rol.
Evenwicht met rundveedrijfmest
Evenwichtsbemesting in stikstof moet volgens A-ware uit rundveedrijfmest komen. Om dat goed te kunnen doen, moeten de knelpunten rondom kunstmest opgelost worden met de overheid. De toekomst van de sector hangt namelijk af van de organische stof in de bodem en daar doet kunstmest niets voor.
A-ware krijgt bijval van de NMV. Zo benoemt de belangenbehartiger voor melkveehouders het als 1 van de 3 speerpunten, om zodoende een steentje bij te dragen aan het klimaat. De 2 andere actiepunten zijn: dat de inzet van fossiele brandstoffen aangepakt moet worden en dat er wat gedaan moet worden aan de aan- en afvoer van krachtvoer en bijproducten.
In een relatief korte periode is de mening van melkveehouders omtrent kunstmest drastisch veranderd, iets wat ook al tijdens het Landbouwcongres in Friesland naar voren kwam. Wil Meulenbroeks (LTO Melkveehouderij) zei toen dat hij niet gerust was op de reacties van melkveehouders toen hij voor het eerst kritisch sprak over kunstmest. Die bleken echter minder negatief en heftig dan hij voorzien had. Dat geeft ook aan dat melkveehouders veel meer bezig zijn met de inzet van kunstmest dan soms wordt gedacht.
Zaken op scherp gezet
Vooral door het groeiende mestoverschot zijn de zaken op scherp gezet. Er wordt in het kader daarvan gesproken over de kringloop en evenwichtsbemesting. Er is dan geen plaats meer voor een product als kunstmest, wat een aanslag pleegt op grondstoffen en daarnaast is ook de productie klimaatonvriendelijk.
Er werden tevens vraagtekens gezet bij het handelen van Wageningen UR (WUR). "Waarom wordt er niet meer onderzoek gedaan naar de effecten van het niet gebruiken van kunstmest?" Tegelijkertijd laat een onafhankelijk onderzoeker weten dat hij ziet dat het gebrek aan onder meer magnesium problemen veroorzaakt in de gezondheid van de dieren. Is dat ook een gevolg van de strengere eisen rondom bemesting?
Belemmeringen wegnemen
Tjeerd de Groot (D66) en Roelof Bisschop (SGP) waren het samen eens dat er gekeken moet gaan worden naar de regelgeving, waardoor innovaties geblokkeerd worden. "Er zijn mooie stappen te zetten", aldus Bisschop. Maurits von Martels (CDA) doet nog een duit in het zakje. "De overheid moet faciliterend optreden. Als het geen win-winsituatie is, dan doet geen boer mee."
Zowel Von Martels als Carla Dik-Faber (ChristenUnie) maakten echter wel duidelijk dat er door de mestfraude, de problemen rondom het Identificatie- en Registratiesysteem en de fipronil-affaire veel zaken zijn blijven liggen en ook die dossiers de komende tijd aandacht vragen. Afscheid nemen van kunstmest zal daardoor op korte termijn nog geen realistisch scenario zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878026/a-ware-keert-zich-tegen-kunstmest][/url]