Ook over februari zakte het rendement op het melkveebedrijf verder weg. Begin maart komt de Countus Melkvee Index weer iets tot rust.
Alles bij elkaar schrijft februari minder rooskleurige resultaten op. Zo bleven voerprijzen toch nog relatief goed in de benen, maar staat de waardering van de diverse zuivelfabricaten onder druk. In week 9 staat de index weer op 115,10 punten. Richting september blijft de index hangen tussen de 115 en 120 punten.
Een direct gevolg van de wisselwerking die prijzen voor vet, boter, en eiwit, magere melkpoeder op de termijnmarkt laten zien. Zo zijn de boterprijzen ten opzichte van januari met 5 tot 15 procent gestegen, waar magere melkpoeder juist een daling van 6,2 tot 14,3 procent noteert. Vooral in mei komt interventie weer in zicht voor magere melkpoeder.
De stand van de Index geeft geen aanleiding tot het ruimen van koeien. Dat de slachtingen toch records breken en prijzen voor koeien klasse U tot en met P en worstkoeien eerste en tweede soort in prijs dalen wordt puur en alleen ingegeven doordat melkveehouders voorsorteren op het fosfaatreductieplan dat op 1 maart in werking is getreden. De heffingen voor elke GVE boven het doelstellingsaantal of GVE-referentie zijn fors, waardoor het rendement negatief wordt beïnvloed.
In een jaar als deze kan beter geen waardeoordeel aan de prognose gegeven worden. Op basis van de zuivelfabricaten kan van een redelijk jaar gesproken worden, maar dat is te kort door de bocht wanneer diverse bedrijven minder vee moeten gaan houden.
Een uitgebreide analyse over de stand van zaken in de melkveehouderij vindt u hier. Meer over het abonnement.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.