RVO kan het niet bijhouden

Zorgen over betaling melkgeld na 1 maart

10 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

De tijd begint te dringen om nog orde op zaken te stellen voor de verkiezingen. Nog 2 weken en dan volgt het verkiezingsreces. Ondertussen zijn er nog allemaal zaken die geregeld moeten worden. Noem bijvoorbeeld de toekenning van fosfaatrechten voor 1 maart. Iets wat grote gevolgen kan hebben.  

Tijdens de uitreiking van de prijzen in de Maïschallenge stipte Jaco Geurts, woordvoerder land- en tuinbouw bij de CDA, nog een aantal belangrijke onderwerpen aan die nog voor de verkiezingen geregeld zouden moeten worden. De belangrijkste is misschien wel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar de kamer roepen. 

'Er bereiken mij geluiden uit het veld dat het niet goed gaat met de toekenning van de fosfaatgetallen.' Juist dit kan grote gevolgen hebben wanneer het sectorplan voor de fosfaatreductie in gaat. Het kan namelijk inhouden dat melkveehouders melkgeld mis gaan lopen. Het lastige hierin is dat de melkfabriek melkveehouders verwijst naar de RVO en RVO wijst naar de melkfabriek. Hoe groot de groep is die hiermee mee te maken heeft is lastig in te schatten, maar dat het om meer dan een handvol veehouders gaat staat vast. 

Een ander punt van zorg die Geurts noemt is de knelgevallenregeling in de fosfaatrechten. Hij is er absoluut niet over te spreken dat er zo traag gehandeld wordt om die regelen. Van Dam maakte eerder bekend een commissie in te stellen die nog benoemd moet worden. 'Maar daar hebben melkveehouders in 2017 niets meer aan.'

In een laatste poging voor de verkiezing om progressie in dit dossier te krijgen geeft Geurts aan het laatste debat over de landbouw en visserijraad te willen gebruiken om opnieuw aandacht te vragen voor de knelgevallen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Ton Westgeest 10 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873360/Zorgen-over-betaling-melkgeld-na-1-maart-]Zorgen over betaling melkgeld na 1 maart[/url]
Geurts mag dan lacherig op de cover staan, hij heeft meer vlees op de botten dan menig boer,we zien toch wel wat er van komt als er geen ministerie van landbouw meer is. Wat een zooitje is het geworden van list en bedrog! Een derogatie beloven die er niet komt, valse ammoniakcijfers die ze gebruiken omdat het ze goed uitkomt, fosfaatrechten invoeren om onze concurrentiepositie te ondermijnen, rechter beïnvloeden met de WOB, etc. Ik pleit voor een stand- stil van regeltjes. Gewoon allemaal door boeren dit jaar en 2018 als we weer een minister hebben gaan we wel weer praten. Dit werkt zo niet.....
peter 10 Februari 2017
Helemaal mee eens. Er zal waarschijnlijk een nieuwe peildatum komen en die nu denkt snel cashen met de stoppers regeling bijt zich misschien nog wel in de vingers bij een niewe peildatum of A en B quoutum !!
geert 10 Februari 2017
Geef de boeren bij onzekerheid maar een voorschot op het melkgeld !
Abonnee
René 10 Februari 2017
Als we met zijn allen aan de kringloopwijzer mee gaan doen word er per hectare evenveel bemest als dat je aan de derogatie meedoet.Dit is alleen niet zo wanneer je te weinig van je grond haalt. Wie beloofd ons dat de derogatie op 250 kg N blijft, de politiek en onze beleidsmakers kennende kan het ook maar zo 171 kg N worden. Dit betekend dan dat we 1 kg per hectare meer mogen rijden en toch fosfaatrechten per koe krijgen.
Als we dus aan de kringloopwijzer meedoen is er helemaal geen probleem dat er te weinig mest op het land mag. Wat je er niet aan gewas afhaalt hoor je er ook niet op te brengen. Dus voor de blijvers geen fosfaatrechten en bemesten op maat. Voor de stoppers wat grond verkopen omdat we niet nog een keer 7.5 miljard lucht in de sector willen die uiteindelijk bij de bank op de balans eindigt. Groet een blijver.
leonardo2 10 Februari 2017
wie zat er eigenlijk aan tafel toen de nitraatrichtlijn werd in gevoerd in brussel ik dacht toch het CDA als ik het goed HEB IK stem er in ieder geval niet meer OP landverraders nexit laat brussel naar de kl ten lopen
Danny 10 Februari 2017
Je praat onzin leonardo2! Ellende begon bij VVD-er van Aartsen, daarna kregen we Apotheker en toen D66-er Brinkhorst. VVD en D66 brengen niets dan ellende voor landbouw. CDA is binnenkort echt de enige keus voor de landbouw. We leven van de export. Je bent niet wijs als je voor nexit wil gaan
Ton Westgeest 11 Februari 2017
Danny, jullie laten je bang maken, door de melkfabrieken, die doen met jullie en met jullie geld wat ze willen, door de banken en door die leugenachtige politici. We hebben al eeuwen handel gedreven en we blijven echt wel exporteren als we goeie producten leveren. We moeten zo gauw als we kunnen uit de EU en uit de euro, dit gaat echt niet goed komen zo. Die haantjes uit Den Haag hebben met veel arrogantie en hoogmoed de EU te snel laten groeien en als het niet zo een puinhoop was zat nu misschien Turkije en Oekraïne er ook nog bij. Reken niet te veel op die laaienlichters van politici en ga gerust voor nexit. Angst is een slechte raadgever!
leonardo2 12 Februari 2017
goed gesproken westgeest
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden