Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaatverbod op Brabantse pachtgrond

13 December 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

De agrarische ondernemers die grond van de provincie Noord-Brabant willen pachten, mogen vanaf 2019 niet langer de herbicide glyfosaat toepassen. Wie zijn onkruidbestrijding op een alternatieve manier uitvoert, maakt dan ook meer kans op gunning van het perceel.

Het is niet voor het eerst dat er een glyfosaatverbod wordt opgenomen in de pachtersregels. De gronden van Natuurnetwerk Brabant mogen al niet bespoten worden met glyfosaat. Vanaf 2019 komen daar de pachtgronden van provincie Noord-Brabant bij, zo wordt gemeld.

Inspanning door pachter
Met het verbod wordt niet alleen gekeken naar de hoogste bieding, maar ook naar de inspanningen die de potentiële pachters willen doen voor de grond. Wie aantoonbaar goed zorgt voor waterbeheer, verbetering van de bodemvruchtbaarheid en versterking van de biodiversiteit krijgt voorrang. Wie toch teruggrijpt naar glyfosaat betaalt een boete. Daarnaast mag de ondernemer zich 3 jaar lang niet inschrijven op pachtgronden van de provincie.

Deze eis gaat net ietwat minder ver dan de uitgifte aan louter biologische bedrijven. Onder andere in Friesland en Groningen werd daar eerder al voor gepleit en in Noord-Holland is het reeds werkelijkheid.

Bijenbescherming
Met de aanpassing van de regels speelt de provincie voor eigen rechter. Het gaat in de berichten zelfs dat bewezen kan worden dat bijen eerder sterven door het gebruik van glyfosaat. Daarmee refereert het bestuur naar een Amerikaans onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. "Glyfosaat an sich doodde de bijen niet", zo is de conclusie. "Pas als de jonge werksterbijen een ziekmakende bacterie toegediend kregen, gingen ze massaal dood: 90%, tegenover 50% de alleen de ziekmaker kreeg. 20% stierf zonder infectie en zonder glyfosaat. Onderzoekers vermoeden dat door glyfosaat de infectiegevoeligheid toeneemt."

Naast het feit dat de provincie het goed voor heeft met de bijen, noemt het nog een reden. De provincie wil analyseren of de concentratie van glyfosaat in het water (Maasstroomgebied) afneemt als glyfosaat wordt verboden. In 2022 wordt dit opnieuw gemeten. De conclusies hieruit kunnen volgens de provincie worden gebruikt om meet maatregelen te treffen. 

Groen Ontwikkelfonds Brabant
Pachtgrond in de provincie wordt sinds 2016 uitgegeven door het Groen Ontwikkelfonds Brabant. In 2017 gaven zij nog 1.000 hectare pachtgrond uit middels openbare inschrijving. In totaal bedraagt de portefeuille 3.100 hectare voor de provincie. Daarvan heeft het Ontwikkelfonds 2.000 hectare in handen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Biologisch of liever niet 15 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880781/glyfosaatverbod-op-brabantse-pachtgrond]Glyfosaatverbod op Brabantse pachtgrond[/url]
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.vork.org%2Fnieuws%2Fbiologische-landbouw-slecht-voor-het-klimaat%2F&h=AT3PUaMlxlRiU-cGlU36A7t9tF9MFNfamOesfA39koLSTbSRGYSrqau8qalVemeBbCc0OZv5X6NLg3-rG61iY-8VmNHtpwFK6BrzPFgFf7vGhMwGet2lRTUo3lqQv1nN&s=1
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden