Het aantal levend geborenen ligt op 15,2, maar dit moet boven de 16 liggen', vindt Pierik. Foto: Ingrid Sweers
Alle stallen van het varkensbedrijf zijn allemaal voorzien van ramen voor daglicht in de stal. Foto: Ingrid Sweers
Gespeende biggen van 3 weken gaan naar het Duitse bedrijf van maatschap Pierik. Foto: Ingrid Sweers
De SPF-status brengt strenge eisen op het gebied van hygiëne met zich mee. Foto: Ingrid Sweers
Maatschap Pierik werkt met 4 vaste medewerkers. Vlnr: Jorik, Kevin Jasper en Kim. Foto: Ingrid Sweers
In de zeugenstal worden in groepen 800 zeugen in 4 groepen van 200 gehouden. Foto: Ingrid Sweers
Pierik zit op een gemiddeld aantal van 35,5 gespeende biggen per zeug per jaar. Foto: Ingrid Sweers
Pierik zit op een gemiddeld aantal van 35,5 gespeende biggen per zeug per jaar. Foto: Ingrid Sweers
Vandaag gaan de zeugen alvast naar de kraamstal waar ze over een week zullen gaan werpen. Foto: Ingrid Sweers
Altijd vers en schoon drinkwater voor de zeug vindt Pierik belangrijk. In de hokken hangt daarom een extra drinknippel. Foto: Ingrid Sweers

Bedrijfsreportage Maatschap Pierik

SPF-bedrijf focust op meer goede en gezonde biggen

29 November 2019 - Redactie Boerenbusiness

De SPF-status die het zeugenbedrijf van maatschap Pierik uit Ruurlo heeft, levert niet alleen goede prijzen op, maar ook veel werkplezier. "Minder entingen en andere behandelingen hoeven toepassen, werkt prettig. Antibiotica gebruiken we bijna niet meer. Dat geeft veel rust."

De hoge gezondheidsstatus heeft het bedrijf met 1.580 zeugen sinds 2006. De aandacht voor hygiëne, netjes werken en schone en opgeruimde stallen is op en om het bedrijf zichtbaar. Het bouwblok en erf liggen er netjes, schoon en opgeruimd bij. Binnen zijn de afdelingen, die allemaal voorzien zijn van ramen voor daglicht in de stal, allemaal zoveel mogelijk stofvrij en is nauwelijks een spinnenweb te bekennen.

Bedrijfsgegevens
Maatschap Pierik
Maatschap Pierik in Ruurlo heeft sinds 2006 een bedrijf met een hoge gezondheidsstatus (SPF) met 1.580 zeugen. De 34-jarige varkenshouder zit in maatschap met moeder Paulien en zijn vrouw Sanne. Het bedrijf heeft 4 vaste medewerkers in dienst. Naast de Ruurlose locatie, heeft het bedrijf ook een bedrijf in Duitsland, vlak over de grens bij Oldenzaal. De gespeende biggen van 3 weken oud gaan naar deze locatie.

Locatie in Duitsland
Voor Jasper Pierik is het de normaalste gang van zaken. "Het is me met de paplepel ingegoten. Netjes en schoon werken is makkelijk en prettig en bijhouden is dan een kleine moeite." Naast de Ruurlose locatie, heeft het bedrijf een bedrijf in Duitsland. De gespeende biggen van 3 weken oud gaan naar deze locatie en gaan met een gewicht van 30 kilo naar een handelaar. ‘We werken met een all-in all-out-systeem", licht Pierik toe. ‘Iedere 2 weken leveren we daar op maandag ongeveer 2.200 biggen af. We draaien dan in 1 keer leeg.’

Voorspelbaarheid
Op het zeugenbedrijf wordt met een 2-wekensysteem gewerkt. Tot 2016 was dat een 4-wekensysteem, maar de werkpieken zouden dan te hoog worden, omdat 304 zeugen zouden gaan werpen. Nu zijn dat er 150. "Dat is beter rond te zetten. Op vrijdag werpen de zeugen, dat is op vrijdagmiddag klaar, daarna behandelen we de biggen op maandag en dinsdag. Castreren, couperen, ijzer spuiten en nummeren. Op woensdag en donderdag worden de biggen gespeend en zo weer door."

Ook vandaag gaan dragende zeugen naar de kraamstal om daar over een week te kunnen werpen. De voorspelbaarheid en regelmaat in werkzaamheden bevalt Pierik goed. "We weten wat wanneer komt en door die voorspelbaarheid kunnen we keer op keer inzetten op het beste resultaat."

Nasleep hitte in juli
Pierik zit op een gemiddeld aantal van 35,5 gespeende biggen per zeug per jaar. Het streven is 37. Hij gebruikt sinds 3 jaar een Topigs70-zeug vanwege de vleeskwaliteit, goede voederconversie en de goede karkaskwaliteit. "We hebben te weinig levend geboren biggen. Daar zitten we continue bovenop. Het percentage doodgeboren zit op 6 en het uitval in de kraamstal zit ook op 6 procent. Daar valt niet veel te halen, want die percentages zitten al laag. Het aantal levend geborenen ligt op 15,2, maar dit moet boven de 16 liggen", vindt Pierik.

Na nasleep van de warme juli-weken zijn nu terug te zien in de stal. De zeugen van de biggen die nu geboren worden, zijn gedekt in de warme periode. "Ze zijn gedekt op 29 juli en 3 dagen daarvoor was het bloedheet. Een dieptepunt van 12,2 levend geborenen heb ik nog nooit meegemaakt. Die biggen komen er nu allemaal aan, we zijn er dus nog niet."

Afrikaanse varkenspest
Dat de krapte gunstig is voor de prijs, beaamt Pierik. "Het aanbod zal alleen maar verder afnemen. En als de crisis in China nog blijft, komt dat de prijzen nog meer ten goede." Lag vorig jaar de biggenprijs gemiddeld op €39,27, dit jaar is dat al €54,24. "Maandag tikt de prijs waarschijnlijk de 66 euro aan’, weet hij. Ongekend goede tijden doen hem besluiten te investeren in zonnepanelen en nieuwe kraamhokframes. Maar minder goede tijden liggen ook weer op de loer, voorspelt hij. "De langjarige voerwinstprognoses liggen niet veel hoger. En het blijft spannend hoe de ontwikkelingen met de Afrikaanse Varkenspest lopen. Dat de ziekte bij wilde zwijnen opduikt, staat vast. Het is niet of het gebeurt, maar wanneer."

Beweegbare boxvloer
In 2017 bouwde Pierik de biggenstallen om tot kraamstallen. Geïnvesteerd werd onder andere weer in beweegbare boxvloeren om doodliggen van biggen te voorkomen. "In de bestaande stal werken we hier al sinds 2007 mee. Doodliggen was de reden van 6 procent uitval. En dat waren vaak de beste biggen. Nu ligt het aantal doodliggers onder de 1%."

Ook werd gekozen voor vloerverwarming en een extra drinknippel voor de zeugen. "Altijd over vers en schoon water kunnen water kunnen beschikken, vinden we belangrijk", wijst Pierik aan. De hokken hebben een afmeting van 2.50 bij 1,95 meter. "Dit is ruim, maar wij hebben ervoor gekozen omdat we graag toe willen naar 16 biggen spenen", licht hij toe.

Arbeidsintensief
In de zeugenstal worden in groepen 800 zeugen in 4 groepen van 200 gehouden. De stal werd in 2017 gebouwd en uitgerust met voerstations. Over de groepshuisvesting is Pierik minder content. "Ik had liever boxen met uitloop gehad, maar volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij 2017 moesten we de stal op deze manier bouwen. Kleinere groepen zeugen, met zo’n 30 per groep, had het werk al veel overzichtelijker gemaakt. Dit is erg arbeidsintensief, want met veel werkzaamheden moet je met z’n tweeën zijn. We geven de dieren een kleurstreep op de rug om te zien in welke fase van de dracht te zitten en waar we dan op moeten letten." De onrust onder de zeugen vindt Pierik ook een nadeel van de groepshuisvesting. "Voordeel is wel dat ze niet bang of schuw zijn omdat we er zo vaak tussendoor lopen. Dat maakt het werk in de kraamstal makkelijker."

Saneringsregeling
Van de stikstofdiscussie heeft Pieriks bedrijf tot nu toe weinig hinder. "We hebben de vergunningen op orde en benutten de ruimte die we hebben. Ons bouwblok is vol, uitbreiden kan dus sowieso niet." Of varkenshouders in zijn omgeving massaal inschrijven voor de saneringsregeling, weet hij niet. "Ik hoor er niet veel over, het blijft een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt, merk ik."

Stoppen met het bedrijf is voor de jonge ondernemer in ieder geval niet aan de orde. Het behouden van de SPF-status en het leveren van goede biggen is en blijft hét streven. "In Duitsland zijn de mesters bereid om goed te betalen voor een goede big. Daar blijven we op inzetten."

Tekst: Mascha Scharenborg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Vion verlaagt en druk op biggenprijs wordt groter

Analyse Varkens

Biggenmarkt ademt op van Duitse varkensprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden