Eigen foto

Analyse Varkens

Vion verlaagt en druk op biggenprijs wordt groter

1 Juli 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Dat de varkensprijzen deze zomer tegen de verwachting in stagneren of bij Vion nu zelfs dalen, maakt dat de druk op de biggenprijs in Nederland steeds groter wordt. De al maanden vastgeroeste Duitse VEZG-biggenprijs maakt ook een flinke duikeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Liefst zestien weken noteerde de biggenprijs in Duitsland onveranderd op €85, maar deze week zakt de notering terug tot €79,50 per big. Dat is een forse daling. Toch komt deze niet uit de lucht vallen. De biggennoteringen in andere grote Europese varkenslanden dalen immers al een tijdje. Daarbij is er in Duitsland de afgelopen weken al behoorlijk gemorreld aan de toeslagen en dat gaat vaak voor de verlaging uit. 

Zwakke vraag
In Nederland loopt de DCA BestPigletPrice deze week eveneens tegen een vrij forse correctie aan. De notering daalt met €3,50 tot €65,50 per big. De correctie is vooral een gevolg van de achterblijvende verwachtingen van de varkensprijzen die voorlopig geen aanstalten tot stijgen maken. Daarbij is er wat de afzet betreft sprake van zomerzwakte. Zowel op de binnenlandse als exportmarkten is sprake van een zeer tamme vraag. Binnen de vaste koppelingen valt het nog wel mee, maar naar vrije biggen informeert nauwelijks iemand.

Of de biggenmarkt door deze daling een bodem heeft gevonden, valt nog te bezien. Vermoedelijk zal de oplegdrang van vleesvarkenshouders weer worden geprikkeld als de biggennoteringen verder zijn gedaald. Wat hierbij niet meeheplt, is dat de varkensprijs onder druk begint te komen. Zo verlaagt Vion de weeknotering deze week met 2 cent tot €2,04 per kilo. Volgens het vleesconcern ontbeert het aan vraag op de vleesmarkt wat zich over de gehele linie van het karkas - en hierbij vooral het middenstuk - laat blijken. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden