Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Op zand- en lösspercelen moet je sinds 2023 nog uiterlijk in 2026 een rustgewas telen als dat nog niet is gebeurd. Een goede rustgewaskeuze is cruciaal voor je saldo. Houd daarbij ook rekening met de bodem, bijvoorbeeld bij droogtegevoeligheid.
In dit artikel lees je welke rustgewassen het best presteren onder droge omstandigheden en hoe je deze succesvol kunt telen.
Gerst: de eerste keus bij droogte
Op droogtegevoelige percelen is wintergerst of zomergerst een uitstekende optie als rustgewas. Wintergerst ontwikkelt al voor de winter een uitgebreid wortelstelsel en groeit in het voorjaar vroeg door. De korrelvulling en oogst vallen vroeg in het jaar, waardoor de kans op verdroging klein is. Daarbij heeft gerst een relatief lage vochtbehoefte.
Gerst is om deze redenen één van de meest bedrijfszekere rustgewassen op drogere gronden, zo zie je in deze video:
Tips voor gerstteelt op drogere percelen:
Bekijk de aanbevolen rassen wintergerst >
Mengteelt voor extra zekerheid
De voordelen van deze beide gewassen zijn ook te combineren in een mengteelt. Een mengteelt van gerst-erwten geeft extra opbrengstzekerheid en onkruidonderdrukking op droogtegevoelige grond en is tevens toegestaan als rustgewas.
Winterkoolzaad: diepwortelend najaarszaaigewas
Ook winterkoolzaad is geschikt voor droogtegevoelige percelen doordat het de zomerperiode grotendeels ontwijkt. Koolzaad zaai je al vanaf medio augustus en ontwikkelt in het najaar een sterk wortelstelsel. Het profiteert zo maximaal van het bodemvocht in het najaar.
Koolzaad heeft verschillende eigenschappen die het geschikt maken voor droogtegevoelige gronden:
Lees meer in onze whitepaper koolzaad telen > of bekijk de aanbevolen rassen >
Gele erwten: korte teelt met laag waterverbruik
De vlinderbloemige gele erwten zijn eveneens een geschikte keuze bij droogtegevoelige percelen. Met hun zeer korte groeiseizoen zijn ze doorgaans uitgebloeid en volgroeid voordat droogte toeslaat. Bovendien hebben ze een relatief laag waterverbruik in vergelijking met andere eiwitteelten.
"Gele erwten combineren een korte teeltduur met een goede droogtetolerantie", vertelt teeltspecialist Ludwig Oevermans. "Ze zijn al vanaf medio juli oogstrijp, wat betekent dat ze vaak de ergste zomerdroogte ontwijken. Bovendien tellen ze mee als eco-activiteit voor het GLB, wat het rendement verhoogt."
Tijdelijk grasland met klavers
Voor veehouders blijft tijdelijk grasland een logische keuze. Bij inzaai in het najaar is vocht normaliter geen probleem, dus is de slagingskans zeer hoog. Voor een goede opbrengst is de soortenkeuze wel cruciaal op droogtegevoelige percelen.
Hoogproductieve grasmengsels met vooral Engels raaigras presteren minder goed bij droogte. Mengsels voor tijdelijk grasland bevatten Italiaans raaigras, dat bij droogte stopt met groeien, maar wel heel snel weer herstelt. Klavers, met name rode klaver kan erg goed tegen droogte. Met zijn lange penwortel groeit rode klaver bij droogte nog lang door.
Het nieuwe mengsel LG Havera 8 bestaat uit Engels raaigras, Italiaans raaigras, Alexandrijnse klaver en rode klaver. Bekijk dit tijdelijk graslandmengsel >
Praktische afwegingen
Bij de keuze van het juiste rustgewas voor droogtegevoelige percelen is natuurlijk niet alleen de droogtetolerantie belangrijk. Houd ook rekening met:
Houd lgseeds.nl in de gaten voor meer artikelen waarin we deze afwegingen behandelen, of vraag je teeltspecialist om vrijblijvend advies op maat.
Informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen bij RVO, aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Kijk voor alle regels en voorwaarden op rvo.nl.