Kennispartner

Limagrain

Limagrain Nederland staat met kwaliteitsmerk LG voor maïsrassen en Havera grasmengsels voor de hoogste kVEM-opbrengst per hectare. Op BoerenBusiness delen wij graag onze kennis zodat u nog meer rendement uit uw ruwvoerteelt kunt halen. Meer informatie over het bedrijf, de veredeling en ons assortiment vindt u op www.lgseeds.nl

limagrain

Naar goud met winterveldbonen

Door de sterk gestegen krachtvoerprijzen is de interesse in de teelt van veldbonen de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het nieuwe GLB geeft sinds vorig jaar een extra impuls. Met de ecoregeling eiwitgewassen is het mogelijk naar goud te gaan en dat levert je al €100 extra per hectare op. De zaaitijd van winterveldbonen start medio oktober. 
Dinsdag 14:00 uur
limagrain

'Iedere 3 à 4 jaar gaat het gras om'

'Tot vijf jaar geleden deden we mee aan de derogatie. Maar op een gegeven moment hadden we te veel gras en te weinig maïs. Nu voeren we 50% gras en 50% maïs in het rantsoen en zien we dat de ruwvoer- en eiwitbenutting flink verbeterd is. We halen een hogere opbrengst van het land en draaien een gezondere en hogere melkproductie. Stoppen met de derogatie heeft voor ons, ondanks hogere mestafzetkosten, alleen maar voordelen opgeleverd.'
30 Oktober 2024
limagrain

'Met 60-40 loopt het nog beter'

Het melkveebedrijf van Sander en Marianne Vijverberg is gevestigd in een akkerbouwstreek: de Hoeksche Waard (Zuid-Holland). Sander is een gedreven ondernemer, die steeds probeert te verbeteren in de stal en in zijn ruwvoerteelten.
25 Oktober 2024
limagrain

Houd je maïs in de gaten en oogst op tijd

De maïs staat er op de meeste percelen nog fris bij en de oogst is een stuk later dan we de laatste jaren gewend waren. Toch verloopt de afrijping erg vlot en worden de eerste percelen nu geoogst. Houd je maïs dus goed in gaten en plan je loonwerker op tijd in.
23 September 2024
limagrain

Met luzerne van zilver naar goud

Het areaal luzerne breidt steeds verder uit in Nederland. Met de teelt van dit vlinderbloemige voedergewas is het goed mogelijk om binnen de eco-regelingen van zilver naar goud te klimmen. “Dat geeft de teelt een boost”, ervaart bedrijfsleider Luit Heikens van groenvoederdrogerij Oldambt.
13 September 2024
limagrain

‘Rouleer grasklaver in 3 jaar met bouwland’

Door de afschaffing van de derogatie – en daaroverheen de aanwijzing van de NV-gebieden – neemt de stikstofgebruiksruimte af. Dit is deels op te vangen door gebruik te maken van stikstofbindende gewassen zoals klaver. Daarbij worden goede resultaten geboekt in een driejarige rotatie van grasklaver met bouwland, stelt DLO-onderzoeker Koos Verloop.
4 September 2024
limagrain

Bufferstroken: maak van de nood een deugd

Er is veel te doen om akkerranden en bufferstroken met de regelgeving vanuit het GLB en het Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De verplichting om langs sloten bufferstroken te telen, kun je ombuigen in je eigen voordeel door ze mee te laten tellen voor de ecoregelingen.
29 Augustus 2024
limagrain

Met goed ruwvoer lagere emissies

In het zuiden van de Flevopolder runt Roel Assies een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Op 100 hectare land verbouwt hij gras, maïs en andere akkerbouwgewassen in een 1-op-8-rotatie. Als lid van het Netwerk Praktijkbedrijven is hij ook bezig met het reduceren van de emissies van zijn melkveebedrijf.
20 Augustus 2024
Limagrain koolzaad

Winterkoolzaad scoort goede cijfers

Op SPNA Ebelsheerd in Nieuw Beerta is in juli de rassenproef winterkoolzaad geoogst. Met gemiddeld 4,1 ton/ha en een olieopbrengst van 1,97 ton/ha was de opbrengst zeer goed. De LG rassen, allen met resistentie voor het TUYV-vergelingsvirus en phoma, sterke hauwvastheid en N-flex, scoren in dit onderzoek hele mooie cijfers.
5 Augustus 2024
limagrain

De beste groenbemesters kiezen voor in je bouwplan

Groenbemesters zorgen voor de aanvoer van organische stof, structuurverbetering, voeding van het bodemleven en vasthouden van nutriënten. De keerzijde is dat ze ook schadelijke aaltjes kunnen vermeerderen. Met de juiste groenbemesters kun je dit voorkomen.
24 Juli 2024
limagrain

De voordelen van wintergerst als vanggewas

Dit jaar moet je op zand- en lössgrond na consumptieaardappelen en maïs een vanggewas telen. Bij oogst na 1 oktober is wintergerst een interessante optie. De stikstofkorting heeft op wintergerst namelijk beperkt invloed.
19 Juli 2024
limagrain

Tot wanneer maïs zaaien en wat daarna?

Wat zijn je opties op percelen die vanwege de nattigheid nog altijd niet zijn ingezaaid met maïs? We zetten een aantal opties met de te verwachten voederwaarde-opbrengst voor je op een rij.
17 Juni 2024
limagrain

Topoogst koolzaad ook op zand haalbaar

Freek en Henk Ensink in het Drentse Schoonebeek zaaiden voor het vijfde jaar winterkoolzaad. De eerste jaren Deense rassen, sinds twee jaar het ras LG Ambassador. 'Vorig jaar hadden we bijna 5 ton koolzaad per hectare. Een topopbrengst op onze zandgrond. En het bespaart ons ook nog eens de inzaai van een verplicht vanggewas, want koolzaad is een rustgewas waarvoor extra vergoedingen gelden.'
5 Juni 2024
limagrain

Ritnaalden inperken met koolzaad

In de Nederlandse bouwplannen veroorzaken ritnaalden steeds vaker schade. Deze larven van de kniptor vreten onder de grond aan plantwortels en knollen. Zo veroorzaken ze plantwegval, opbrengstderving én kwaliteitsvermindering van onder andere consumptieaardappelen. Om gevoelige gewassen te beschermen zijn slimme keuzes in bouwplanverband noodzakelijk.
24 Mei 2024
limagrain

Zo maak je een perfect zaaibed voor maïs

Wanneer de bodem het toelaat zijn we weer aan de maïsinzaai toe. Na (indien van toepassing) het inwerken van het vanggewas en de bemesting is de zaaibedbereiding een belangrijke stap naar een geslaagde maïsteelt. In dit artikel zie je hoe het moet (en hoe niet). 
1 Mei 2024
limagrain

Vers Gras Stand: bemest en onbemest grasland

Net als in 2023 analyseren de teeltspecialisten van LG dit jaar wekelijks vers gras. In deze video bespreken Patrick Boosten en Antoon Verhoeven de actuele stand van het grasland en gaan ze in op de verschillen tussen bemest en niet bemest grasland.
12 April 2024
limagrain

Aaltjes en ritnaalden onder controle zonder granulaat

Met het wegvallen van chemische middelen groeit de uitdaging om schadelijke aaltjes in de bodem onder controle te houden. Om grote derving in opbrengst en kwaliteit van onder andere aardappelen en uien te voorkomen moet je in bouwplanverband de juiste keuzes maken. Hoe pak je dat aan?
25 Maart 2024
limagrain

Video: vorstgevoeligheid groenbemesters in beeld

Groenbemesters zijn niet alleen waardevol voor de bodem, ze leveren ook punten op in het GLB. Voor maximaal effect is een juiste keuze per perceel en volgteelt nodig. In onderstaande video kijken we naar de verschillen in vorstgevoeligheid van de diverse groenbemesters.
14 Maart 2024
limagrain

'Grote plus op vetgehalte en diergezondheid'

Met 120 melkkoeien, vijftig vleesstieren en bijhorend jongvee op 57 hectare grond is een goede ruwvoeropbrengst belangrijk voor de familie Scheepers in Hoeven (Noord-Brabant). Op aanraden van een enthousiaste collega-melkveehouder startten ze in 2019 met de teelt van voederbieten. 'Het is een prachtig voer met een heel hoge drogestofopbrengst.'
4 Maart 2024
limagrain

Melkvee- en horecatak versterken elkaar

Pal langs de A73 en ingeklemd tussen een natuurgebied en de stad Nijmegen boert Edwin Sengers op 'De Eikenhorst'. Een locatie dus met forse beperkingen, maar Edwin en echtgenote Sandra zagen kansen toen zij in 2010 eigenaar werden. Vandaag runnen ze samen met de drie kinderen en team medewerkers een gezond melkveebedrijf met daarbij een bloeiende recreatietak.
13 Februari 2024
limagrain

Zo ben je droogte in de maïsteelt voor

Bladeren die opkrullen, planten die achterblijven in groei en kolven die slecht gevuld zijn of zelfs helemaal ontbreken. Allemaal gevolgen van droogte waardoor er de afgelopen jaren tot wel 30% minder maïs van het land is gehaald. Tegelijk heeft dit de ontwikkeling van droogtetolerante maïsrassen in een stroomversnelling gebracht.
29 Januari 2024
limagrain

Kringloop van bodem, voer en koe

Met maar liefst drie potentiële opvolgers hebben Rinus en Jannie van der Zijl jaren geleden ingezet op groei. Het bedrijf moest groot genoeg worden om te splitsen, zodat de zoons hun eigen weg kunnen gaan. De groei is gerealiseerd, al zorgen de afbouw van derogatie en afwachtende politiek nu wel voor onzekerheid.
15 Januari 2024
limagrain

Divers bouwplan voor het melkvee

Melkveebedrijf 'Het Lentink' van Ramon Hesselink en zijn gezin bevindt zich in het kenmerkende coulisselandschap in het noordwesten van de Achterhoek. Ramon is een creatieve ondernemer, die kijkt waar kansen liggen en daar zijn bedrijf doorlopend in ontwikkelt. Daarbij zoekt hij naar een balans in melk, kringloop en economie.
22 December 2023
limagrain

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijsten maïs

Welke maïsrassen zorgen in 2024 voor het hoogste rendement op jouw bedrijf? Je ziet het in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijsten van CSAR. Binnen het LG assortiment bevestigt LG 31.206 zijn topcijfers in zeer vroeg en zijn de rassen LG 31.208, LG Revelation en LG 32.257 nieuw opgenomen.
5 December 2023
limagrain

Start Nationale VEM-wedstrijd 2023

De Nationale VEM-wedstrijd is weer geopend! Als maïsteler in Nederland kun je meedoen door je kuilanalyse in te sturen, ongeacht je maïsras of leverancier. Elke deelnemer krijgt een paar stevige werksokken en maakt kans op een verzorgd hotelweekend aan de kust.
30 Oktober 2023
limagrain

Naar goud met winterveldbonen

Door de sterk gestegen krachtvoerprijzen is de interesse in de teelt van veldbonen de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het nieuwe GLB geeft sinds dit jaar een extra impuls. Met de eco-regeling eiwitgewassen is het mogelijk naar goud te gaan en dat levert je al €100 extra per hectare op. De zaaitijd van winterveldbonen start medio oktober. 
4 Oktober 2023
limagrain

Video: wat doen we na de maïs?

De oogst van snijmaïs komt op gang. Anders dan de afgelopen paar jaar verliep de inzaai van maïs erg gespreid en werden sommige percelen laat gezaaid. De oogstspreiding zal daarom ook groter zijn. Met naast de vanggewasregels hebben we nu ook te maken met rustgewassen. Dat brengt de vraag: wat doen we na de maïs?
19 September 2023
limagrain

Houd je maïs in de gaten en oogst op tijd

De maïs staat er op de meeste percelen nog fris bij en de oogst is een stuk later dan we de laatste jaren gewend waren. Toch verloopt de afrijping erg vlot en worden de eerste percelen nu geoogst. Houd je maïs dus goed in gaten en plan je loonwerker op tijd in.
8 September 2023
limagrain

Al het gras in foliebalen bij melkveebedrijf Bos

Op het moderne melkveebedrijf van de familie Bos in Zuidbroek, Groningen, worden 270 melk- en kalfkoeien verzorgd. Ludwig Oevermans brengt een bezoek aan het bedrijf om met melkveehouder Wim Bos te spreken over verschillende aspecten van het bedrijf, waaronder het rantsoen en de ruwvoerstrategie.
1 Augustus 2023
limagrain

Bufferstroken langs bouwland invullen

Voor het invullen van de ecoregeling zijn de eco-activiteiten bufferstrook met kruiden en groene braak op veel bedrijven praktisch goed in te vullen. De vraag is echter: wat zaai ik daar? We lopen enkele mogelijkheden met je door. 
24 Juli 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden