Bladeren die opkrullen, planten die achterblijven in groei en kolven die slecht gevuld zijn of zelfs helemaal ontbreken. Allemaal gevolgen van droogte waardoor er de afgelopen jaren tot wel 30% minder maïs van het land is gehaald. Tegelijk heeft dit de ontwikkeling van droogtetolerante maïsrassen in een stroomversnelling gebracht.
Rassen die het met beperkt vocht beter volhouden, dus vitaler blijven, bevelen wij aan onder het label Hydraneo.
Hydraneo-rassen bieden uitkomst op droogtegevoelige gronden en waar niet beregend kan worden. In minimaal drie jaren met droogtestress gaven ze 10% tot 20% meer opbrengst dan een minder tolerant ras. Hoewel maïs een subtropisch gewas is, blijft vocht uiteraard onontbeerlijk voor groei en koeling. Vanaf de kieming tot aan het sluiten van het gewas is die behoefte niet heel groot, tijdens de fase van bloei tot korrelvulling juist wel.
Op de Aanbevelende Rassenlijst 2024 zijn LG 31.219, LG 32.257 en LG Ashley (korrel) de Hydraneo-rassen. De komende jaren verwachten we meer snijmaïsrassen met Hydraneo te introduceren. Binnen Europa maken telers in zeventien landen inmiddels gebruik van de Hydraneo-genetica. Het concept is door het tijdschrift European Seed uitgeroepen tot één van de meest klimaatadaptieve innovaties van de afgelopen jaren.
Stresstolerantie meten
Selectie van Hydraneo-maïs gebeurt binnen een internationaal proefveldnetwerk van ruim 120 locaties in West- en Oost-Europa. We brengen daar de stressreacties van de verschillende rassen bij hitte en watertekort elk jaar in kaart. Door deze informatie naast de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit te leggen zien we de stresstolerantie: de capaciteit van een maïsras om zijn opbrengstpotentieel te behouden onder stresscondities.