Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De beste groenbemesters kiezen voor in je bouwplan

24 Juli 2024

Groenbemesters zorgen voor de aanvoer van organische stof, structuurverbetering, voeding van het bodemleven en vasthouden van nutriënten. De keerzijde is dat ze ook schadelijke aaltjes kunnen vermeerderen. Met de juiste groenbemesters kun je dit voorkomen.

In de video neemt Martijn van Overveld je mee in de mogelijkheden:

Chitwoodi en bietencysten
Bij (mogelijke) aanwezigheid van het maïswortelknobbelaaltje (M. chitwoodi) en/of bietencysten is multiresistente bladrammenas Doublet de juiste keuze. Maar let op, voor pratylenchus penetrans is bladrammenas dan weer een waardplant.

Japanse haver en tagetes
Bij dit wortellesieaaltje kies je voor Japanse haver of tagetes. Japanse haver is een graanachtige groenbemester met een zeer hoge slagingskans die zorgt voor een natuurlijke afname van pratylenchus penetrans. Voor de maximale bestrijding van penetrans kies je tagetes patula: bij vroege zaai (medio juli tot begin augustus) zorgt deze teelt voor effectieve doding van dit schadelijke aaltje op lichte gronden.

Slakken uitdrogen
Naast aaltjes zien we een toename van slakkenschade. De beste manier om slakken te bestrijden is door uitdroging. Bewerk het land tijdens droge zomerperiodes zodat de slakken geen voeding en beschutting hebben. Daarna kan je nog een groenbemester zaaien die bij latere zaai goed ontwikkelt, zoals gele mosterd.

NKG en organische (stik)stof
Spelen schadelijke aaltjes geen rol bij je keuze, focus dan op een van deze teeltdoelen: NKG-teelt, maximale organische stof of N-levering. Bij NKG wil je een groenbemester die de bodem goed bedekt en vorstgevoelig is. Speciaal hiervoor is LG Greencover NKG samengesteld.

Het mengsel LG Orgamax levert de allerhoogste hoeveelheid effectieve organische stof, met een groot aandeel zonnebloemen erin. Wil je vooral meer stikstofnalevering voor je volgteelt, zaai dan het mengsel LG Nitrafix. Een mengsel met vlinderbloemigen die N uit de lucht binden en bladkool + bladraap die veel N vastleggen en in het voorjaar weer vrijgeven.

Meer weten over de groenbemesterkeuze?
Je teeltspecialist denkt graag met je mee:

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden