Op veel plaatsen komen de maishakselaars stilaan in actie. De vroege maisrassen, dit jaar zeer veel gezaaid om voor 1 oktober te kunnen oogsten, zijn op veel percelen al rijper dan menigeen denkt. Maistelers doen er goed aan de afrijping van de mais goed te volgen om zo het optimale oogstmoment in te schatten. Op het juiste moment hakselen is namelijk van grote invloed op je voerkosten!
Wat is dat optimale moment? Dat is het moment waarop de mais zijn maximaal benutbare voederwaarde-opbrengst heeft bereikt: een ds-gehalte in de kolf van 55 – 60% en in de plant van 24 – 27%, resulterend in een totaal ds-gehalte van zo'n 36%. Uiteraard rekening houdend met de weersverwachting en eventuele oogstrisico's.
Benutbare voederwaarde
Zoals bekend is de hoeveelheid voederwaarde die je van eigen land haalt van grote invloed op je voerkosten en daarmee op je bedrijfsrendement. Te vroeg of te laat hakselen geeft verlies van de benutbare voederwaarde die je mais kan leveren:
Optimaal hakselmoment vaststellen
'Om op het optimale moment te oogsten moet je het actuele ds-gehalte van je perceel vaststellen. Bepaal de volgende indicatoren bij enkele planten verspreid over het perceel.'
Aan de hand van het ds-gehalte en een gemiddelde afrijping van 1% ds per 3 dagen bepaal je zo het optimale oogstmoment. Tip: de gratis MaisManager app is hierbij een handige hulp! Download hem hier.
Meer weten? Kom met 5 maisplanten naar een LG maisdemo voor een ds-bepaling met het LG-lab of vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat.