In de tweede helft van juli waren de eerste percelen TUNDRA winterveldbonen in Nederland al rijp genoeg om te dorsen. De winterveldboon wordt gezaaid in het najaar, van oktober tot december, en stoelt direct na de winter uit. De oogst valt daardoor een stuk vroeger dan bij zomerbonen.
Steeds meer melkvee- en geitenhouders telen veldbonen als krachtvoer voor hun vee. De voerervaringen zijn heel goed, de gemalen of geplette bonen bevatten 270 tot 320 gram RE en 350 tot 400 gram zetmeel. De opbrengstpotentie van TUNDRA winterveldbonen is daarbij hoger dan die van zomerbonen. Meer weten? Download hier de whitepaper veldbonen met alle info >>
'Mooie vervanging van soja en maismeel'
Ruben Marijnissen melkt 140 stuks vee in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Eén van zijn drijfveren is zoveel mogelijk melken uit eigen voer. Naast gras en mais teelt hij daarom sinds 2 jaar ook Tarine voederbieten en TUNDRA winterveldbonen. "De gemalen bonen voeren super, het is een mooie vervanging van soja en maismeel. Met hulp van Antoon Verhoeven krijgen we de teelt steeds beter in de vingers, zodat de opbrengst omhoog gaat."
Dit tweede teeltjaar liet Ruben de bonen al op 23 juli dorsen. Agrarisch handelsbedrijf Cevaal haalt de kisten met bonen op en brengt ze gemalen weer terug. Ruben voert vanaf september 180 kg bonenmeel per dag, samen met verse voederbieten. "Die combinatie beviel vorig jaar super goed."
'Tot 10 ton per hectare met mengteelt'
De veldboonpionier van Nederland mag je melkveehouder Joris Buijs gerust noemen, al blijft hij zelf liever bescheiden. Al in het jaar 2000 ging hij aan de slag met eiwitgewassen, om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Veel gewassen kwamen aan bod en vielen weer af, maar veldbonen bleven. Eerst zomerveldbonen, sinds de introductie in 2016 door LG ook TUNDRA winterveldbonen.
Op 20 juli liet Joris de mengteelt winterveldboon – wintertarwe dorsen. Die mengteelt bevalt heel goed. "Op de percelen met veldbonen en tarwe is de onkruiddruk lager, doordat het gewas dichter staat. De bonen binden de stikstof. De tarwe neemt de stikstof uit de dierlijke mest op en groeit beter."
Joris teelt zijn tarwe-bonen op variërende grondsoorten, van klei tot zand, op het eigen bedrijf en bij tuinbouwers in de buurt. Hiermee is hij nagenoeg zelfvoorzienend in eiwit.
Dit jaar leverde de mengteelt bij 23% vocht gemiddeld 7,5 ton per hectare op, met uitschieters tot 10 ton op de taakkaart.
Melkveehouders starten met de veldboonteelt
De laatste jaren start een groeiend aantal melkveehouders, vaak ook in samenwerking met akkerbouwers, met de teelt van veldbonen om de krachtvoerkosten te drukken.
Henry van Steenbergen uit Kamperland (Z) teelde dit jaar voor het 2e jaar TUNDRA winterveldbonen voor zijn melkkoeien. In het voorjaar stond het gewas er prachtig op.
Dit voorjaar werd Zeeland helaas geteisterd door enorme droogte, met opbrengstderving als gevolg. 17 juli werd al geoogst.De veldbonen zijn direct na de oogst geplet. Dit is een pens bestendiger voer dan gemalen bonen.
De geplette bonen zijn ingekuild met een laag bierbostel daar bovenop.
Jan Claassen uit Evertsoord (L) teelde dit jaar voor het eerst TUNDRA winterveldbonen. Op 17 juli werden ze al geoogst, met een mooie opbrengst van 7 ton bonen per hectare. Een dag later werden de veldbonen geplet en ingeslurfd.
Melkveehouder Joost van Eert zaaide in het najaar van 2019 voor het eerst TUNDRA winterveldbonen. Er was ruimte in het bouwplan, waar de vlinderbloemige veldboon mooi zou passen. In deze video vertelt hij zijn beweegredenen >>
Naast 2 hectare winterveldbonen is het perceel van 13 hectare in het voorjaar volgezaaid met Cartouche zomerveldbonen.
Op 22 juli werden de winterveldbonen geoogst. Op de beste stukken was de opbrengst ruim 9 ton/ha, gemiddeld bracht het perceel zo'n 7 ton/ha op.