Om melkkoeien gezond, efficiënt en hoogproductief te houden hebben ze energie en eiwit nodig. Snijmaïs is een hele goede energiebron, die we in Nederland zeer efficiënt kunnen telen. Samen met gras geeft dit een ideale basis, die een hoge voerefficiëntie én gezonde veestapel mogelijk maakt.
Het is belangrijk om verder te kijken dan de VEM: wat is de samenstelling van je ruwvoer? Maak op basis daarvan een optimale verhouding tussen maïs en gras en stuur zonodig bij met bijproducten en krachtvoer. Zo voorzie je het melkvee van voldoende energie, eiwit en structuur voor een gezonde melkproductie.
Werkelijke voerefficiëntie
Voerefficiëntie is een nuttig kengetal om op te sturen. Let wel op: vaak zien we schijnefficiëntie. Een koe met hoge productie lijkt efficiënt, maar als ze daardoor schommelingen in conditie krijgt en de gezondheid komt onder druk, dan krijg je melkderving die de efficiëntie juist vermindert. Koeien zijn vooral heel efficiënt als ze supergezond zijn, en daarvoor is een goede penswerking cruciaal.
Met een goede penswerking heb je zo 90% van een gezonde, efficiënte productie in handen. Energie, eiwit en structuur zijn hoofdcomponenten waarop je moet sturen. Als je snelle energie voert, moet daar voldoende structuur tegenover staan. Maïs kan bijdragen aan structuurvoorziening, als je niet te fijn hakselt.
Waar komt de energie vandaan?
Als we in Nederland meer eiwit moeten gaan oogsten om importen te verminderen, waar komt dan de energie vandaan? Als we die moeten importeren, ruilen we het ene probleem voor het andere in. Maïs blijft in mijn ogen dé energiebron voor ons melkvee, die ook nog eens heel goed scoort qua CO2- en methaanuitstoot.
Bekijk hier de aanbevolen maisrassen voor dit seizoen.
Bron: Willem van Laarhoven, senior adviseur bij Valacon BV