De maïsoogst is dit jaar uitzonderlijk vroeg van start gegaan. Niet alleen de verdroogde maïs, maar ook de goede percelen zijn op veel plaatsen al oogstrijp. Dat blijkt uit onze proefveldanalyses. Houd de afrijping van je maïs goed in de gaten, zodat je op het juiste moment kunt oogsten.
Zorg dat je de snijmaïs oogst zodra de korrels goed rijp zijn en het totale droge stofpercentage zo’n 36% bedraagt. Te vroeg hakselen kost voederwaarde, omdat het zetmeelgehalte dan achterblijft. Bij te laat oogsten daalt de voederkwaliteit en stijgt de kans op inkuilverliezen door broei en schimmels.
Oogstmoment bepalen
Beregende en goed vochthoudende maïspercelen zijn doorgaans goed ontwikkeld. Houd bij de maïs de afrijping van de kolf goed in de gaten, de afrijping gaat op veel plaatsen erg snel. Ook nog frisgroen ogende maïs is vaak al droger dan je zou vermoeden.
Tip: de gratis MaïsManager app voor smartphone en tablet is hierbij een handig hulpmiddel, dat in 3 stappen de optimale oogstdatum berekent. Download hier de MaïsManager.
Oogstplanning bij droogteschade
Helaas zijn er dit jaar heel wat percelen geheel of gedeeltelijk verdroogd. Tussen en ook in de percelen zijn grote verschillen in gewasontwikkeling en afrijping ontstaan, vanwege de verschillen in bodemstructuur. Haksel niet alle maïs tegelijk wanneer er tussen of in de percelen grote verschillen in afrijping bestaan.
Als de plant boven de kolf geen groene bladeren heeft, is van afrijping geen sprake meer. Deze maïs kan geoogst worden zodra het droge stofgehalte van de hele plant voldoende hoog is. Langer wachten zorgt voor een dalende voederwaarde en toenemende oogstrisico’s zoals legering en ziekten.
Vroege maïsrassen meest bedrijfszeker
In een jaar van extreme weersomstandigheden lijken de vroege rassen opnieuw het meest bedrijfszeker. In een nat en koud najaar halen latere maïsrassen hun voederwaardeopbrengst niet, omdat de kolf niet volledig rijp wordt. Echter, ook bij de droogte en hitte doen de vroege rassen het beter.
Bij de vroege kolfzetting en -vulling van vroege rassen was meer vocht beschikbaar dan later in de zomer. Bij een warm najaar, zoals in 2016, sterven late rassen vaak al af voordat de kolven rijp zijn. In het Nederlandse groeiseizoen passen (zeer) vroege rassen dus altijd, ook met het oog op de vanggewasverplichting die vanaf 2019 vóór 1 oktober geldt.
Bekijk hier de vroege maïsrassen voor 2019.Verbrande bladeren boven de kolf.