Na de oogst werk je met een goede groenbemester aan de bodem en aan de opbrengst en kwaliteit van de volgende hoofdteelt. Besteed daarom voldoende aandacht aan de keuze van groenbemester per perceel.
Er is een groot en divers aanbod van groenbemestergewassen en -mengsels, elk met hun specifieke kwaliteiten op het gebied van bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid. De meest optimale groenbemester kies je aan de hand van het primaire teeltdoel per perceel.
Groenbemester als aaltjesbestrijder
Gewasschade door schadelijke aaltjes is een groeiend probleem. Een resistente groenbemester stopt de opbouw van de populatie en kan deze zo fors verkleinen. Stem in het geval van schadelijke aaltjes op het perceel de groenbemester af op de aaltjes die je wilt bestrijden.
Selecteer hier groenbemesters op basis van aaltjesbestrijding.
Groenbemester als bodemverbeteraar
Een geslaagde groenbemester verbetert de bodem door de aanbreng van organische stof, doorworteling en stimulering van het saprofytisch bodemleven. Japanse haver, grassen en het nieuwe mengsel Orgamax zijn sterk op dit vlak.
Selecteer hier groenbemesters op basis van bodemverbetering.
Groenbemester als mineralenbron
Een groenbemester neemt na de oogst van het hoofdgewas tot in het najaar mineralen op, voorkomt zo dat deze uitspoelen en geeft ze deels weer vrij aan de volgende teelt. Dit geldt uiteraard voor elke geslaagde groenbemester, maar sommige gewassen blinken uit in mineralenvastlegging.
Selecteer hier groenbemesters op basis van mineralenvastlegging.
Meer weten over een optimale inzet van groenbemesters?
Bekijk alle teeltinfo in de BodemManager.