Milos Ruzicka / Shutterstock.com

Analyse Stikstof

Greenpeace-uitspraak grote dreun voor landbouw

Vandaag 14:45 uur - Klaas van der Horst - 6 reacties

De rechtbank Den Haag heeft een harde dreun uitgedeeld aan de landbouw met de uitspraak de zaak van Greenpeace tegen de Nederlandse staat. Hierover zijn alle landbouworganisaties het eens, van LTO Nederland tot Agractie. De eerste vindt de eis van de rechter onrealistisch, de laatste roept het kabinet op om met spoed wetgeving aan te passen. Dat wil LTO inmiddels ook.

De rechtbank stelt Greenpeace op een groot aantal punten in het gelijk wanneer die stelt dat de Staat te weinig heeft gedaan en doet om de Nederlandse natuur te beschermen tegen stikstofvervuiling, onder meer door het aan de kant zetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarom moet de Staat volgens de rechtbank alsnog hard inzetten op het bereiken van al eerder vastgelegde doelen van 50% emissiereductie in 2030, op straffe van een dwangsom en moeten dan ook de meest overbelaste natuurgebieden niet meer overbelast zijn.

De reacties vanuit de politiek zijn verdeeld. De BBB en SGP vinden dat de staat in hoger beroep moet gaan. Ook de PVV vindt dat de rechter Nederland niet plat mag leggen vanwege stikstof, maar niet alle partijen denken er zo over. Landbouwminister Femke Wiersma laat in een eerste reactie weten dat er meer is dan stikstof alleen en dat er een bredere afweging nodig is bij zaken die de natuur aangaan. Ze geeft ook aan dat hoger beroep wordt overwogen door het kabinet. Ze vindt dat stikstof integraal onderdeel moet uitmaken van een bredere afweging. 

Uitspraak met verstrekkende gevolgen
De Stichting Stikstofclaim (SSC) die als derde belanghebbende partij deelnam aan de rechtszaak, is ook teleurgesteld en stelt in een eerste reactie dat de rechtbank uitgaat van diverse onjuistheden, zoals bij het aandeel van de landbouw bij de depositie op gevoelige natuur en waar ze spreekt over een toename van de depositie in 2018. SSC overweegt ook in hoger beroep te gaan.

Lubbert van Dellen, marktdirecteur Agro & senior bedrijfsadviseur bij Flynth, maakt zich ook zorgen en denkt dat het kabinet er niet omheen kan om een aanpassing van regels te onderzoeken, bijvoorbeeld ook via overleg met Brussel. Onverkort doorvoeren van wat de rechtbank wil, zou neerkomen op ontruimen van een groot deel van Nederland. Te meer omdat de uitspraak van nu komen bovenop de Raad van State uitspraak van 18 december. Die maakt alle nieuwe uitstoot sinds 2020 met terugwerkende kracht vergunningplichtig, constateert hij.

Naar aanleiding van de laatstgenoemde uitspraak heeft het kabinet afgelopen vrijdag al besloten een speciale regeringscommissie ingesteld die zich moet buigen over de stikstofproblematiek. Wie daarin zitten, is nog onbekend, maar de eerste signalen zijn dat die commissie al vrijwel direct aan de slag is gegaan. Sinds de Greenpeace-uitspraak met nog meer urgentie. Punt is wel dat, welke oplossingen de commissie ook voordraagt, zowel de VVD en NSC als de BBB en PVV er mee moeten instemmen. Ondertussen zijn er wel flinke verschillen in visie op de zaak tussen beide kampen die de verhoudingen in het kabinet op scherp kunnen zetten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
SjefO Vandaag 16:07 uur
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10911696/greenpeace-uitspraak-grote-dreun-voor-landbouw]Greenpeace-uitspraak grote dreun voor landbouw[/url]
Holman moet ongenadig op zijn sodemieter hebben, de BBB probeert alles aan te doen om onhaalbare stikstof regels aangepast te krijgen, en die Holman doet er samen met van Campen alles aan dat te dwarsbomen, je zult als boer maar op die Holman gestemd hebben. Ik hoop dat Keyzer, Wiersma en Rummenie de rug recht houden en de coalitie op één krijgen om de door links gekunstelde stikstofwet aangepast te krijgen dat deze haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar wordt. BBB moet zich er niet voor lenen om de sector kapot te maken dat moeten ze dan maar overlaten aan Holman.
Abonnee
Vandaag 16:34 uur
als ik het goed heb gevolgd (en dat heb ik), dan is het niet de bedoeling om de sector kapot te maken. De sector moet wel op een andere en onontkoombaar afgeslankte wijze verder. Met innovatieve trucs heeft zowat iedereen het intussen wel gehad. Het vorige kabinet had een goed en met ruim budget onderbouwd plan. Van dat alles is door toedoen van uw ijdele hoop (lees: de fata morgana's van de bbb) weinig van over. Hoe ga je dit nu met boerenverstand oplossen!?
Abonnee
SjefO Vandaag 16:51 uur
Als er in Nederland ook maar iets gebouwd of verbouwd moet worden dan eerst boeren opkopen, als er nieuwe wegen aangelegd moeten worden eerst boeren op kopen, als Nederland wil blijven vliegen eerst boeren opkopen, als het ergens wat minder gaat met de natuur (links stokpaardje) eerst boeren opkopen en zo kan ik nog tijd doorgaan, dat heeft niks meer te maken met afgeslankte vorm, dit is een afbraak constructie niet meer en niet minder. We hebben wat centjes gereserveerd voor jullie en nu opsodemieteren dat was D66 boodschap die steeds meer gestalte krijgt.
Abonnee
CM Vandaag 17:06 uur
Geen medewerking aan verlenen. Maak nou eens een wet met andere realistische normen en neem de natuur niet als uitgangspunt maar stel de eigen bevolking op nummer 1. Woningbouw,pas melders en bedrijven vrij baan . Trouwens 10 miljoen boete is niet om wakker van te liggen en zeker niet betalen aan die groene rakkers.
Abonnee
SjefO Vandaag 17:10 uur
Ik neem aan dat BBB in deze coalitie gestapt is om te komen tot aanvaardbare, uitvoerbare en betaalbare stikstof regels te bewerkstelligen als voorwaarde , dit àlles ondersteund door de rest van de coalitie zo niet dan is het klaar voor BBB neem ik aan.
Abonnee
Tijdbom Vandaag 17:42 uur
Hier zullen gesprekken nodig zijn.De woordvoerder van de woningbouw is boos omdat de woordvoerder van de landbouw in hoger beroep wil. Praten!!. De gehele landbouwproducten verwerkers,zo breed mogelijk moeten hier bijspringen. De veehouders kunnen bijv. de suikerindustrie niet missen,de friet verwerkers kunnen bij wijze van, de veehouderij niet missen, de brouwers kunnen de veehouderij niet missen,restproducten uit consumptieproducten zoals choco. etc. Defensie moet ..% van het nbp investeren in wapens. Als alle verwerkende industrieen dat bij wijze van eens een soort eerste hulp bij stikstof problemen zouden in t leven roepen. Hoe is het in Belgie en Duitsland,gaan die zo verder,of is het daar al in orde,of moet Nederland deze lucht verfrissen. Het gaat de groenen maar om 1 ding,welke partij dan ook,en dat is MINDER VEE,vanwege oa ook voor dierenwelzijn. We hebben 5 jaar tijd. Niet veel,maar niet onoverkomelijk. Laat ons met z n allen helpen,al was het maar mentaal. K heb NSC een brief geschreven nav de vorige truck van luie sjarel Holman. Heb ook gezegd dat met die uitspraak toendertijd niet veel van de NSC over zal blijven,alleen de botten nog. Ik wens het kabinet,en allen die iets kunnen betekenen voor deze moeilijke kwestie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Geen week zonder stikstof, of kan het ook anders?

Achtergrond Stikstofstemming

Enkel Gelderse BBB houdt moed na Amer-uitspraak

Achtergrond Stikstofstemming

Rechter verblijdt MOB en geeft zichzelf standje

Achtergrond Stikstofstemming

LTO-voorzitter gunt minister meer tijd en focus

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden