Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De Tweede Kamer is niet alleen het belangrijkste politieke forum van het land, het is vaak ook bron van taalvernieuwing en creatieve redeneringen, hoe onnavolgbaar soms ook. Het zogenoemde tweeminutendebat over het mestbeleid leverde deze week een paar mooie stijlbloempjes op.
BBB-fractievoorzitster Caroline van der Plas toonde zich geïnspireerd door Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, ook al heeft ze twijfel over het plan Re-arm Europe van de laatste. Van der Plas wil parallel daaraan een plan Re-farm Europe. Behalve van de SGP kreeg ze daar toch weinig handen spontaan voor op elkaar.
Ook niet bij ex-boer Harm Holman, die eerder minder boeren lijkt te willen hebben dan meer. Minister Wiersma wist naar aanleiding van een motie van Holman niet meer zeker of de NSC'er zich nog wel gebonden achtte aan het hoofdlijnenakkoord inzake gedwongen krimp. Holman wil via een ingewikkelde motie namelijk extra beperkingen opleggen aan mestafzet en -gebruik.
Excuus voor mestproductie
De voormalige melkveehouder en oud FrieslandCampina-bestuurder lijkt een gaandeweg sterkere mestallergie aan de dag te leggen. Dat mest nodig kan zijn om ook iets van voedselzekerheid te garanderen, gaat daarom ook helemaal aan hem voorbij. Volgens Holman 'moet voedselzekerheid niet worden gebruikt als excuus voor mestproductie'. Het klonk als een doordenkertje, maar SGP'er André Flach – die helemaal geen boer is – voelde zich daardoor toch geroepen om het voor de boeren op te nemen.
Nog geen format voor Renure
Het is nog steeds wel zo dat er een groot mestafzetprobleem is, door de sterk gedaalde productieplafonds. Het Europese Nitraatcomité, dat begin deze week weer bijeen kwam in Brussel, slaagde er helaas weer niet in om een format te vinden om mest als kunstmestvervanger in te zetten. De vertegenwoordigers van met name Duitsland (nog van de oude regering) en Frankrijk hielden een oplossing tegen.
Verplicht in de wei
Bij een andere motie van Holman – over verplichte weidegang – vroeg minister Wiersma zich af of de NSC'er daar wel over nagedacht had. Want bij verplichte weidegang haakt de zuivel helemaal af als het gaat om belonen daarvan, en wordt waarschijnlijk het tegendeel bereikt van wat Holman beoogt. Tenzij er overheidsgeld voor komt.
Evaluatie met één oog dicht
Kamerleden lijken zich in landbouwdebatten toch al vaak weinig vragen te stellen over wie hun wensen allemaal gaat betalen. De overheid en beleidsmakers doen daar ook nog geregeld een schepje bovenop. Een willekeurig voorbeeld in de voorbije week is de Ecologische evaluatie agrarisch natuur- en landschapsbeleid, van Wageningen ER. Het stuk leest als een sneue opsomming van wat er allemaal niet goed gaat aan dit beleid, met name waar het weidevogels betreft. Het is dan ook een studie met één oog dicht. Het weidevogelbeleid slaagt niet, maar naar het effect van predatie is amper gekeken. Ook wordt bijna alleen gekeken naar agrarische natuurgebieden, niet naar gewone natuur- en landbouwgebieden of hun interactie en aan geld wordt geen enkel woord gewijd. Het is leuk materiaal voor een onbekommerd debatje, maar niet voor een goede beleidsafweging.
'BBB gevaarlijker dan wolf'
Naast het debat in de grote zaal van de Tweede Kamer, werd ook nog in een achterafzaaltje doorgepraat over stikstof en mest. Bouwend Nederland, Agractie, MOB en Jan Willem Erisman mochten eerst hun visie geven over een mogelijke oplossing, veel nieuws bracht het niet. Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser (VVD) bleek wel opeens veel verstand van de landbouw te hebben en presenteerde een plan waar tot voor kort ook NZO'ers en LTO'ers aan hadden meegedacht. Het heeft veel kenmerken heeft van de voornemens van Rutte IV. De twee genoemde organisaties hebben zich daar onlangs verder gedistantieerd. De andere insprekers brachten geen verrassingen, behalve Johan Vollenbroek van MOB. Die vond aan het eind van zijn betoog dat hij nog iets moest zeggen over het recente wolvendebat in de Tweede Kamer, namelijk 'dat de BBB een groter gevaar voor Nederland is dan de wolf'.
Wiersma op X
Tot de Commissie Schoof reikt de stem van Vollenbroek momenteel echter niet. In genoemde commissie wordt momenteel de echte richting uitgezet voor het stikstofbeleid. Minister Wiersma stuurde afgelopen week een X-plaatje van een zitting. Daar zaten veel ambtenaren en wetenschappers aan tafel, plus verrassend: één vertegenwoordiger uit de landbouw, alhoewel niet van LTO. Volgens Wiersma duurt het nog enkele maanden voordat de commissie met een eindproduct komt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10912377/von-der-leyen-inspireert-van-der-plas-niet-holman]Von der Leyen inspireert Van der Plas, niet Holman[/url]
@ Susanne: daarbij zijn grote bedrijven enorme piekbelasters en dragen ze bij aan ontvolking van het platteland!
Frans H schreef:Kreet piekbelasters gaat zijn eigen leven leiden hier. 100 × 100 en 10 × 1000 stoten dezelfde hoeveelheid uit . Het gaat bij de term piekbelaster over de nabijheid tov een Natura 2000 gebied.@ Susanne: daarbij zijn grote bedrijven enorme piekbelasters en dragen ze bij aan ontvolking van het platteland!