Akkerbouwers en melkveehouders moeten dit jaar toch versneld voldoen aan een aantal teelteisen van de Europese Commissie. Zoals eerdere inzaai van vanggewassen, bredere mest- en gewasbeschermingsvrije bufferstroken en verscherpte mestgebruiksnormen in een groot deel van het land.
Dit is nodig om een overgangsderogatie tot en met 2025 voor Nederland te behouden. Minister Piet Adema van LNV schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hij had eind december aangegeven dat de soep wat hem betreft iets minder heet gegeten hoefde te worden, maar daar kwam de Europese milieucommissaris Virginius Sinkevicius tegen in het geweer. Die maakt zich vooral zorgen over de Nederlandse waterkwaliteit. De cijfers die hij daarover heeft, stellen hem niet gerust. Hij zette Adema daarom het mes op de keel: of nu direct strengere maatregelen, of helemaal geen overgangsderogatie.
Akkerbouwmatige teelten
Adema zag daarom geen andere keuze dan toch te kiezen voor de eerste optie, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Voor met name akkerbouwmatige teelten dreigt dit hard aan te komen. Daarbij moet vóór 1 oktober een vanggewas zijn ingezaaid, behalve bij de winterteelten. Wie daar niet aan voldoet, krijgt te maken met sancties. Adema bekijkt hoe de pijn voor de teeltplannen in dit jaar te verzachten.
Hiernaast moeten bredere bufferstroken langs watergangen worden aangehouden, stroken waar geen meststoffen en gewasbescherming mag worden toegepast. Adema wil daar snel duidelijkheid over geven via de zogenoemde Activiteitenregeling milieubeheer. De regeling wordt per 1 maart van kracht. De minister streeft voor de langere termijn naar uniforme bufferstroken voor zowel mest, gewasbescherming als GLB. De minister wil hier voor 1 januari volgend jaar duidelijkheid over brengen.
Nutriënten-vervuild
Als laatste maatregel worden per dit jaar al nutriënten-vervuilde (NV) gebieden ingesteld. Hier is de waterkwaliteit extra in het geding en wordt de derogatie sneller afgebouwd. Daar moeten de stikstofgebruiksnormen per 2025 met 20% extra worden verlaagd. Deze gebieden worden per 1 januari volgend jaar vastgesteld en omvatten de regio's Zand Zuid, Centraal en het lössgebied. Voor dit jaar worden drie gebieden op waterschapsniveau aangewezen als NV. Dit betreft het Noord-Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta.
42% van het landbouwareaal
Hiermee is volgens de minister 42% van het Nederlandse landbouwareaal mee gemoeid. Daar gaat een lager derogatieregime gelden, een verplichting om een vanggewas in te zaaien en mag niet zomaar grasland worden gescheurd.
De maatregelen roepen boosheid en protest op bij de landbouworganisaties. Ook de Tweede Kamer heeft vragen. De kwestie zou vandaag ook aan de orde komen bij het hoofdtafeloverleg over een landbouwakkoord, zo melden partijen. LTO Nederland protesteerde vrijdag al. Agractie maakte ook duidelijk dat ze erg onaangenaam is verrast.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902593/strenge-mestregels-raken-veehouder-en-akkerbouwer]Strenge mestregels raken veehouder en akkerbouwer[/url]
wat als je gewoon niks doet en verder gaat zoals je altijd al deed en geen betalingsrechten aanvraagt. wat gebeurd er dan. ze kunnen ze dan ook niet afpakken en enkel een boete geven lijkt mij?
die paar honderd euro per ha kan me eerlijk gezegd gestolen worden. laat ze lekker verrekken