De eisen voor PlanetProof-melk worden per 1 januari 2022 aangepast, meldt de Stichting Milieukeur (SMK). Belangstellenden kunnen hun reactie geven op het concept-certificatieschema. De inspraakronde die op 4 november plaatsvindt, wordt meegenomen bij de definitieve vaststelling van het certificatieschema.
De hoofdlijnen van de herziening zijn al bekend. Voor de criteria dierenwelzijn en diergezondheid blijft de inzet gericht op het meten van gemaakte stappen. Daarbij wordt gekeken naar de effecten van huisvesting en management op de gezondheid en het welzijn van de koeien en kalveren. Dit gebeurt via prestatiescores.
Topscore eruit
Het voorstel is om de topscore binnen de diergezondheidsmonitoring te laten vervallen. Daarvoor in de plaats wordt een aantal stalmaatregelen ontwikkeld. Daarnaast wordt weidegang ook voor jongvee een eis. Ook wordt een planmatige aanpak ontwikkeld van klauw- en uiergezondheid. Komende weken werkt SMK een meer gedetailleerde uitwerking bekend van de voorstellen.
Bij het thema Natuur&Landschap wordt voorgesteld om bovenop de bestaande ambities nog 5% extra kruidenrijk grasland verplicht te stellen. Ook het percentage eiwit voor eigen land wordt verder aangescherpt. Ter ondersteuning van de natuur- en landschapsontwikkeling wordt een bedrijfsnatuurplan gevraagd, dat maximaal 5 jaar oud mag zijn.
Lessen voorbije jaren
Bij de voorgestelde aanpassingen worden ook de effecten verwerkt van tussentijdse besluiten en de lessen uit de praktijk van de afgelopen 3 jaar.
Het aantal deelnemers is in stappen gegroeid naar ruim 700 melkveebedrijven van 3 gecertificeerde zuivelketens (RFC, Farmel en Noorderlandmelk).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.