Oostenrijk zou als eerste Europese lidstaat een totaalverbod op glyfosaat invoeren. De Europese Commissie heeft laten weten niet akkoord te gaan met dit voorstel.
Een jaar geleden kondigde Oostenrijk als eerste lidstaat van de Europese Unie een geheel verbod op het gebruik van herbicide glyfosaat aan, ook bekend onder de merknaam RoundUp. Dit onder druk van de sociaaldemocraten (SPÖ) in het land. Het verbod zou per 1 januari 2020 ingaan. In december werd dat plan echter plotseling van tafel geveegd. Het voorstel moest namelijk eerst nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie.
Verbod niet gerechtvaardigd
Inmiddels is duidelijk dat Brussel geen groen licht geeft voor het plan van Oostenrijk. De minister van Landbouw Elisabeth Köstinger heeft in een verklaring laten weten dat er geen specifieke Oostenrijkse problemen worden aangetoond die een verbod op glyfosaat rechtvaardigen. Er kan om die reden geen uitzondering worden gemaakt op de Europese regelgeving.
Glyfosaat heeft in de Europese Unie in 2017 opnieuw goedkeuring gekregen, waarna de toelating met 5 jaar is verlengd. Voor gebruik na december 2022 zal opnieuw een meerderheid van de stemmen nodig zijn in de Europese Commissie. Of dat gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Er is veel discussie rondom glyfosaat, omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn.
Steeds verder uitgekleed
De toepassing van glyfosaat is de laatste jaren steeds verder uitgekleed. Verschillende EU-lidstaten willen net als Oostenrijk een totaalverbod. Luxemburg heeft een verbod gepland per 1 januari 2021 en Duitsland kondigde eerder aan het middel komende jaren gefaseerd uit te bannen. De uitspraak van de Europese Commissie richting Oostenrijk werpt mogelijk nieuw licht op die plannen.
Ook in Nederland staat het gebruik van glyfosaat onder druk. Steeds meer gemeenten en provincies besluiten daarom over te gaan op een verbod op het glyfosaat gebruik in pachtcontracten. Landbouwminister Carola Schouten is tot nu toe niet meegegaan in de verzoeken om een landelijk verbod, omdat dit volgens haar in strijd is met de EU-regelgeving en de bestaande wetenschappelijke kennis.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.