Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Oostenrijk mag glyfosaat niet verbieden

19 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

Oostenrijk zou als eerste Europese lidstaat een totaalverbod op glyfosaat invoeren. De Europese Commissie heeft laten weten niet akkoord te gaan met dit voorstel.

Een jaar geleden kondigde Oostenrijk als eerste lidstaat van de Europese Unie een geheel verbod op het gebruik van herbicide glyfosaat aan, ook bekend onder de merknaam RoundUp. Dit onder druk van de sociaaldemocraten (SPÖ) in het land. Het verbod zou per 1 januari 2020 ingaan. In december werd dat plan echter plotseling van tafel geveegd. Het voorstel moest namelijk eerst nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Verbod niet gerechtvaardigd
Inmiddels is duidelijk dat Brussel geen groen licht geeft voor het plan van Oostenrijk. De minister van Landbouw Elisabeth Köstinger heeft in een verklaring laten weten dat er geen specifieke Oostenrijkse problemen worden aangetoond die een verbod op glyfosaat rechtvaardigen. Er kan om die reden geen uitzondering worden gemaakt op de Europese regelgeving.

Glyfosaat heeft in de Europese Unie in 2017 opnieuw goedkeuring gekregen, waarna de toelating met 5 jaar is verlengd. Voor gebruik na december 2022 zal opnieuw een meerderheid van de stemmen nodig zijn in de Europese Commissie. Of dat gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Er is veel discussie rondom glyfosaat, omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn.

Steeds verder uitgekleed
De toepassing van glyfosaat is de laatste jaren steeds verder uitgekleed. Verschillende EU-lidstaten willen net als Oostenrijk een totaalverbod. Luxemburg heeft een verbod gepland per 1 januari 2021 en Duitsland kondigde eerder aan het middel komende jaren gefaseerd uit te bannen. De uitspraak van de Europese Commissie richting Oostenrijk werpt mogelijk nieuw licht op die plannen.

Ook in Nederland staat het gebruik van glyfosaat onder druk. Steeds meer gemeenten en provincies besluiten daarom over te gaan op een verbod op het glyfosaat gebruik in pachtcontracten. Landbouwminister Carola Schouten is tot nu toe niet meegegaan in de verzoeken om een landelijk verbod, omdat dit volgens haar in strijd is met de EU-regelgeving en de bestaande wetenschappelijke kennis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden