Een groep leden-melkveehouders van FrieslandCampina heeft zich verenigd in het collectief 'Bezorgde Friesland Campina Boeren' (BFCB). In een brief aan alle coöperatieleden stelt het verbond 8 eisen aan FrieslandCampina. Deze bezorgde boeren roepen de andere leden op de brief te ondertekenen om zo verandering in gang te kunnen zetten.
De petitie is een nieuwe stap in de groeiende onvrede onder leden van FrieslandCampina over het beleid van het zuivelconcern. Dit kwam onder andere naar voren bij ledenbijeenkomsten die de coöperatie organiseert. Ook is het hoofdkantoor van FrieslandCampina 2 geleden bezet geweest door boze boeren, die (met succes) eisten dat het concern deelname aan een door de zuivelsector bedacht stikstofplan op zou zeggen.
De bezorgde boeren eisen dat voorstellen voor het 'Melkgeld Reglement 2020' worden afgeschaft, dat de programma's 'KoeKompas', 'KoeAlert' en 'KoeMonitor' van tafel gaan en dat er een duidelijk inzicht komt in de kostenstructuur van FrieslandCampina. Ook de coöperatiestructuur moet worden aangepast, waarbij leden weer stemrecht krijgen en niet louter de ledenraad. Ook moet de coöperatie zich niet bemoeien met politiek (een verwijzing naar onder meer het stikstofplan), maar zich focussen op het verwaarden van de melk.
Stoppen met Natuurmonumenten
De leden eisen eveneens het vertrek van Hester Maij, de nieuwe directeur public & quality affairs bij FrieslandCampina. Zij heeft volgens deze leden een te 'groene' signatuur, want Maij is lid van de Commissie Remkes en is volgens de groep boeren ook betrokken geweest bij het aanwijzen van de Natura2000-gebieden in Nederland. Ook moet FrieslandCampina de samenwerking met Natuurmonumenten stoppen.
Tot slot eisen de bezorgde boeren dat FrieslandCampina de vergadering van het bestuur met de districtsraden op 17 december uitstelt. Op deze vergadering worden de knopen doorgehakt van voorstellen die op de ledenbijeenkomsten zijn besproken, zoals het Melkgeld Reglement. De BFCB wil eerst een duidelijk antwoord op de eisen en dat kan volgens het collectief niet voor 17 december.
Ongehoord zijn
Daarnaast geven de bezorgde boeren, en daarmee ook de kern van hun eisen samenvattend, hun mede-leden mee dat zij al jarenlang het gevoel hebben dat we bij FrieslandCampina ongehoord zijn. Volgens deze groep heeft de directie geen gevoel wat er op melkveebedrijven speelt. "Jullie horen tenslotte voor ons te werken en wij niet voor jullie." Met het credo 'Samen Sterk!' willen de boeren verandering afdwingen.
Een woordvoerder van FrieslandCampina laat desgevraagd weten niet op Boerenbusiness publiekelijk te willen reageren op de brief van de bezorgde boeren. "De in de brief genoemde punten worden samen met allerlei andere zaken besproken tijdens de ledenbijeenkomsten die in het hele land op tientallen plaatsen worden gehouden. Tijdens deze besloten bijeenkomsten wordt de dialoog tussen bestuur, ledenraadsleden en leden gevoerd."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884566/bezorgde-leden-stellen-eisen-aan-frieslandcampina]Bezorgde leden stellen eisen aan FrieslandCampina[/url]
Neen geen bestuurder ( meer)
We zullen zien wie er gelijk krijgt
Vorige week nog in Duitsland groep boeren gesproken waarvan hun coöperatie vorig jaar failliet ging
1000 boeren werd melk niet opgehaald meer en overheid kwam er aan te pas om ze plekje te laten geven bij verwerkers
Kijk iets verder dan je erf
En nogmaals
Intern gooien met servies en niet op straat