De Europese Commissie (EC) wil het proces rondom toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen transparanter maken. Burgers krijgen namelijk toegang tot de wetenschappelijke studies, waardoor het proces inzichtelijker wordt.
De Commissie trekt hiermee een les uit de controverse rondom de vernieuwing van de glyfosaatvergunning. Onder druk van een petitie, die door meer dan 1 miljoen Europeanen werd ondertekend, beloofde Brussel in december om de wetgeving te herzien. "Hierdoor zullen burgers direct toegang krijgen tot de wetenschappelijke studies over de autorisatieverzoeken van gewasbeschermingsmiddelen", aldus de Europese commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukiaitis.
Meer openbaar
De door de Commissie voorgestelde hervorming beoogt de risicobeoordelingen van gewasbeschermingsmiddelen in een vroeg stadium van de procedure openbaar te maken. Er zal een systeem ontwikkeld worden waarin alle studies samengebracht worden. Het betreft hier de studies die in opdracht van bedrijven zijn gemaakt die een gewasbeschermingsmiddel op de markt willen brengen.
Hierdoor verzekert de Commissie dat nadelige onderzoeken niet verborgen worden. Ook kan de Commissie het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) vragen om extra studies uit te veoren wanneer uitzonderlijke omstandigheden daarom vragen, zoals een hoge mate van verdeeldheid rondom een bepaald middel.
Meer verantwoordelijkheid lidstaten
Brussel wil daarnaast dat de verantwoordelijkheid van de lidstaten (binnen de EFSA) versterkt wordt door deskundigen uit de lidstaten. "Het is noodzakelijk dat burgers geloven dat het systeem goed werkt", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Commissie.
De hervorming van de wetgeving richt zich op 8 verschillende sectoren, die verband houden met voedselveiligheid; naast fytosanitaire producten, gaat het met name om transparantie met betrekking tot GMO's, levensmiddelenadditieven (mens en dier) en materialen die in contact komen met voedsel.
Het voorstel van de EC is nu in handen van de 2 Europese wetgevers: het Parlement en de Raad (de lidstaten).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878181/brussel-transparanter-over-gewasbescherming][/url]