Onderzoek door de BBC wijst uit dat sommige landen het niet zo nauw nemen met hun cijfers over de uitstoot van broeikasgassen. Naast China en India gaat het ook om Europese landen, zoals Italië. Het probleem is dat getallen tot wel 100% kunnen afwijken. Daarom wordt door wetenschappers de vraag gesteld: wat is het klimaatakkoord van Parijs nog waard?
195 landen ondertekenden in december 2015 het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee verplichten de landen zich dat, hoe arm of rijk ze ook zijn, ze iedere 2 jaar gegevens moeten verstrekken over de uitstoot van broeikasgassen. Voor die gegevens wordt bijvoorbeeld data gebruikt over het aantal autoritten, hoeveel energie wordt gebruikt voor verwarming van kantoren en huizen, maar ook hoe groot de veestapel is.
Officiële cijfers onjuist
Het probleem is dat verschillende meetstations, die de luchtkwaliteit continue controleren, veel hogere emissies meten dan de landen zelf rapporteren. Zo werd in Zwitserland een recordhoeveelheid van het gas HFC-23 gemeten, afkomstig uit Noord-Italië. Het gaat om 60 tot 80 ton, terwijl het land zelf schrijft over 2 tot 3 ton. Het gas, dat gebruikt wordt in de koel- en airconditioning-industrie, is 14.800 maal meer schadelijk dan CO2 voor de ozonlaag.
Chinese sjoemelcijfers
In China is het nog erger. Het koelmiddel Tetrachloormethaan is sinds 2002 in Europa verboden. De Chinese overheid rapporteert dat het gas niet langer in het land aanwezig is, terwijl er jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 ton wordt uitgestoten. De jaarlijkse Chinese rapportage over broeikasgasemissies telt 30 pagina’s. Die van het Verenigd Koninkrijk enkele honderden pagina’s. Het land weigert te erkennen dat het de grootste vervuiler ter wereld is. De overheid ontkent het simpelweg. Ongeveer 10% van alle emissies komt voor rekening van het land.
Methaanuitstoot van koeien
In India speelt methaangas een grote rol. Ruim 15% van al het vee ter wereld bevindt zich in India. Het probleem is de onzekerheid van de genoteerde waardes. De methaanuitstoot van herkauwers kan plusminus 50% afwijken van wat India daadwerkelijk rapporteert. Voor lachgas is de foutmarge zelfs 100%. Onderzoekers rapporteren dat de afwijking in Russische cijfers over de methaanuitstoot ook circa 30% tot 40% kan zijn.
Oorzaak onzeker
Methaan is het op 1 na meest voorkomende broeikasgas, na CO2. Het wordt geproduceerd door microben in moerassen, de teelt van rijst, afvalstorten, landbouw en productie van fossiele brandstoffen. Wereldwijd neemt de emissie van methaan toe, maar waar dat exact aan ligt kunnen wetenschappers niet duiden.
Twijfels over Parijs-akkoord
Ondanks dat landen mooi weer spelen met dubieuze cijfers is het een feit dat de emissies in de lucht toenemen. “De opwarming door methaangas is voldoende om het hele akkoord van Parijs op z’n kop te zetten”, zegt professor Euan Nisbet van de Universiteit van Londen. Momenteel wordt overlegd hoe landen hun cijfers samenstellen.
De essentie van het klimaatakkoord is dat iedere 5 jaar de hoeveelheid broeikasgassen wordt geregistreerd. Vervolgens is het aan de landen om de hoeveelheid te verlagen en de lat daarvoor steeds hoger te leggen. Wordt de registratie gevoed door dubieuze cijfers, dan is de voorraadmeting per definitie waardeloos.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.