Vijf vragen aan Joris Baecke

Van Dam twijfelt aan oordeel van Ctgb over glyfosaat

9 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Joris Baecke, portefeuillehouder LTO Plantgezondheid, spreekt zich uit tegen de aangenomen motie van Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) die de Nederlandse regering oproept tegen de hernieuwde toelating van glyfosaat te stemmen. Vijf vragen aan Joris Baecke. 

LTO Nederland heeft aangegeven bezorgd te zijn over het feit dat de politiek minder waarde hecht aan standpunt van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de European Food Safety Authority (EFSA). Ondertussen gaat Nederland in Brussel om uitstel vragen van de beslissing over het verlengen van de toelating van glysofaat.  

Erkent LTO de schadelijkheid van glyfosaat wel?
'Er is een verschil tussen een risico en een gevaarlijke stof. Alle toegelaten middelen worden uitvoerig getest. De stof door de EFSA. Het middel door de Ctgb. Deze instanties zijn door de overheden zelf in het leven geroepen en doen uitvoerig onderzoek naar de werking en eventuele gevaren van een middel. Het is opmerkelijk dat er wel geluisterd wordt naar de instanties wanneer er een risico bestaat, maar niet wanneer uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het middel veilig is.'

Onder de Nederlandse bevolking zijn er zorgen over gewasbeschermingsmiddelen als glyfosaat. Acht LTO deze gegrond?
'Op dit moment is er een onderzoek bezig waarin gekeken wordt naar schadelijkheid voor omwonenden. Dit wordt gesteund door alle belanghebbenden. Voor ons is het oordeel van het Ctgb leidend. Dit zou ook de lijn van de staatssecretaris moeten zijn: zijn eigen instantie geeft namelijk aan dat glyfosaat, mits het toegepast wordt zoals voorgeschreven, geen risico vormt voor mens, dier en milieu.'

Voorziet LTO een verbod op genoemde en andere middelen?
'Mocht dit het geval zijn, dan moet in het geval van glyfosaat toch uitgeweken worden naar andere, minder milieuvriendelijke middelen. Iedereen moet zich afvragen of dat wenselijk is. Het liefst voert LTO nu een zuivere discussie, op basis van de wetenschappelijke onderzoeken over de middelen. Het mag duidelijk zijn dat we als sector ook ambitieus zijn en dat blijft nu onderbelicht. De ondernemers die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken zijn hiervoor gediplomeerd en er wordt ingezet op duurzame, groene middelen wanneer deze beschikbaar zijn.'

Had LTO kunnen voorzien dat er een meerderheid voor deze motie zou komen?
'Een meerderheid voor een motie als deze is niet ongebruikelijk. Dit maakt de situatie niet minder zorgelijk. De trendbreuk in dezen is wel dat de staatssecretaris in eerste instantie de motie ontraadde maar, dat hij aangaf nadat deze was aangenomen, wel om uitstel bij de Europese Commissie te vragen, om het nog af te ronden onderzoek van het European Chemicals Agency (ECHA) af te kunnen wachten. Als het voorstel wel in stemming was gebracht, dan had Nederland, in lijn met de motie, tegen gestemd. Dit betekent dat Van Dam het advies de Nederlandse autoriteit, het Ctgb, in twijfel trekt.'

Wat verwacht LTO dat er in Brussel gaat gebeuren omtrent glyfosaat?
'De Duitse toelatingsautoriteit heeft aangekondigd het middel veilig te bevinden en hetzelfde geldt dus voor de EFSA en het Ctgb. Ik hoop dat politici tot inzicht komen dat deze discussie op basis van de feiten gevoerd moet worden.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Tonny 9 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868636/Van-Dam-twijfelt-aan-oordeel-van-Ctgb-over-glyfosaat]Van Dam twijfelt aan oordeel van Ctgb over glyfosaat[/url]
wellicht eens onderzoeken waar de hoogste concentraties glyfosaat voorkomen.Waarschijnlijk onder steden waar het ondeskundig is ingezet op verhardingen en in natuurgebieden waar het gebruikt wordt om het opnieuw uitlopen van struiken en bomen tegen te gaan
trend 9 Maart 2016
Het is toch ook raar dat je tarwe rijp spuit en dan denkt dat er geen residu in de tarwe terug te vinden is .Deze toepassing zou verboden moeten worden voor de houd van gewone toepassingen. is ook naar de gewone burgers uit te leggen.
Abonnee
Flevo uitje 9 Maart 2016
trend schreef:
Het is toch ook raar dat je tarwe rijp spuit en dan denkt dat er geen residu in de tarwe terug te vinden is .Deze toepassing zou verboden moeten worden voor de houd van gewone toepassingen. is ook naar de gewone burgers uit te leggen.

Door dergelijke fratsen staat het een verlenging van het gebruik nu op losse schroeven. In Duitsland is het al een jaar of 2? verboden de zgn preharvest bespuiting te gebruiken.
Ard Eshuis 9 Maart 2016
@Flevo uitje: Is dat zo? Koop veel stro in (Oost?)Duitsland, maar volgens mij is zeker een groot deel nog doodgespoten (echt waardeloos stro, taai en slecht verteerbaar). Zou hier ook direct verboden moeten worden, alleen bij hoge uitzondering nog na aanvraag bij RVO.
Herman 9 Maart 2016
Het is beangstigend dat een Franse onderzoeker al 4 jaar geleden heeft aangetoond dat ratten door het eten van GMO mais die Round up ready is veel meer kanker ontwikkelen dan ratten gevoerd met gewone mais. Monsanto heeft eerst het onderzoek bestreden. Dit heeft Monsanto ondertussen verloren. Maar het onderzoek wordt nergens meer serieus genomen. Round up vandaag nog weg doen.
ekofrysk 9 Maart 2016
Glyfosaat is nogal afremmend voor
biomassa en teveel residuen geven hetzelfde effect in de pens van de koe. De pens laat dan te
weinig activiteit zien en wordt dan peervormig, terwijl de appelvorm zo gewenst is. Producten
waar gemakkelijk wat van dit materiaal in kan zitten zijn gespoten tarwe, soya en als het door
de jaren heen is aangevoerd via deze voeders dan komt het via de drijfmest in alle energie
dragende voeders, zoals snijmaïs en voederbieten.

Aldus Simons van Agrivak
Miep Bos 10 Maart 2016
Monsanto schrijft in haar boek Glyphosate zelf, dat de fabrieksgeheime stoffen schadelijker zijn dan glyfosaat zelf. Glyfosaat wordt nooit afzonderlijk gebruikt altijd in samenstelling met andere stoffen. Zie verder wwwpuntgentechvrijpuntnlschuinestreepglyfosaatpunthtml voor onafhankelijke onderzoeken.
Abonnee
Michiel 10 Maart 2016
@ Herman dit onderzoek?
https://nl.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini-affaire

Je moet je afvragen of pre harvest bespuiten zo slim is in het kader van residuen. Evenzo kun je je afvragen of het goed is om op roundup ready gewassen hoge doseringen glyfosfaat te spuiten.

Maar de toepassingen zoals we die in Nederland gebruiken... Ik kan niks vinden waaruit blijkt dat dat ergens slecht voor is. Laten we aub. de zaken in het juiste perspectief plaatsen!


Herman schreef:
Het is beangstigend dat een Franse onderzoeker al 4 jaar geleden heeft aangetoond dat ratten door het eten van GMO mais die Round up ready is veel meer kanker ontwikkelen dan ratten gevoerd met gewone mais. Monsanto heeft eerst het onderzoek bestreden. Dit heeft Monsanto ondertussen verloren. Maar het onderzoek wordt nergens meer serieus genomen. Round up vandaag nog weg doen.
Wim Claessens 10 Maart 2016
Ik "twijfel aan kennis tweede kamer" op dit gebied. Eerst een dure instantie als het Ctgb in het leven roepen en dan zeggen dat die jongens er niks van kunnen.
jantje 10 Maart 2016
Geen roundup meer spuiten geen GMO gewassen die je nog kunt bestrijden tegen onkruid conclusie probleem opgelost . Voedsel te kort is toch beter voor alle ondernemers over de world.Grootste voordeel we worden niet afhankelijk van monsanto .Want als je GMO gewassen gaat telen betaal je een hogere prijs voor het zaad en je moet RoundUp spuiten want hier zijn deze gessen tegen resistent.Ik wil een vrije ondernemer blijven!!! Dus geen TTIP heren in Den Haag en heren van onze boereninstanties of krijgen jullie nu al geld toegeschoven van Monsanto.Zo is het in de rest van de wereld ook gebeurd dus bezint eer begint.P.S. De kinderen met die misvormde hoofdjes hebben dan niet van ZIKA maar van de stoffen die in glyfosaat zitten.Dus vul zelf maar in!!!!!! en denk aan onze toekomstige jeugd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden