Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

13 Mei 2024 - Niels van der Boom

CropLife NL doet onderzoek in Nederland om gewasbeschermingsmiddelen van een digitaal etiket te voorzien. Het uiteindelijke doel is om zo een sluitende administratie tussen middelvoorraad en gebruik te hebben. Het deelproject is onderdeel van een groter onderzoeksproject over precisielandbouw en data.

Dit jaar is het Agros II-onderzoeksproject gestart, dat gedurende vier jaar loopt en wordt aangejaagd door Topsector Agrifood. Private bedrijven en de Wageningen Universiteit zijn partners binnen dit project. CropLife Europe en NL – de Europese en Nederlandse brancheorganisatie voor de gewasbeschermingsmiddelensector – zijn eveneens deelnemer. Één van de deelprojecten richt zich op precisielandbouwtoepassingen bij de gewasbescherming.

Digitalisering van label
In ons land doet CropLife NL onderzoek naar de introductie van het E-label. Dat is een digitaal etiket met gebruiksvoorschriften op iedere verpakking met gewasbeschermingsmiddelen. Het label bevat ook een QR-code, die je nu al op verpakkingen kunt vinden. Door die met de Agro E-label app te scannen kun je als toepasser de gebruiksvoorschriften inzien. Deze digitalisering is niet nieuw. Al in 2021 Croplife (toen nog Nefyto) met het zogenoemde E-Stewardship om de tracering van middelen digitaal te maken. Het idee is dat zo bij leveranciers bekend is waar welk middel staat. Dat geeft inzicht in de voorraad en bij een terugroepactie kan snel gehandeld worden.

Met een verdere stap in de digitalisering hoopt de sector; "een belangrijke rol te vervullen in verduurzaming van de land- en tuinbouw", zegt algemeen directeur Jan Verschoor. Met een digitale database vol productinformatie is een volgende stap mogelijk. Dat is een directe communicatie tussen de veldspuit en het managementsysteem van de boer. Verschoor: "Daarmee kunnen we het veilig en verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen naar een nog hoger niveau tillen."

Praktijkscenario
Hoe werkt dit in de praktijk? Het is niet ondenkbaar dat spuitmachines in de toekomst van een barcodescanner voorzien worden waarmee eerst iedere verpakking gescand moet worden voor het de tank in gaat. Een automatische koppeling registreert het middel. Softwarematig wordt de voorraad verminderd en de toepassing op het betreffende perceel geregistreerd. Of het werkelijk zo gaat, valt nog te bezien. De verplichte drukregistratie, die inmiddels vier jaar van kracht is, liep uiteindelijk ook met een sisser af. Toch was sprake van ongerustheid in de sector. Met een volgende stap is dat waarschijnlijk niet anders.

Voor de toepasser zijn er tal van voordelen bij een digitaal systeem. Je kent de voorraad, het vermindert fouten en verlaagt het aantal administratieve uren. Dat juicht iedereen toe. Maar de praktijk is vaak weerbarstig. De interval een dag verkorten – omdat dit weertechnisch beter uitkomt – is er niet meer bij. Het systeem geeft in zo'n geval direct een 'rode vlag'. Zeker in jaren met een extreem hoge ziektedruk, zoals zomer 2023, moeten alle zeilen worden bijgezet. Een té sluitend systeem kan dan als beperkend worden ervaren.

Goed of fout
Daarnaast is het ook een principekwestie. Boeren en loonspuiters kunnen een oncomfortabel gevoel krijgen bij deze verregaande registratie. Gaat die niet erg ver? Een computer kent alleen goed of fout en geen grijs gebied. Zo ver is het nog (lang) niet. CropLife test dit jaar een eerste systeem tussen E-label, spuitmachine en managementsoftware op twee locaties. Dat zijn de Boerderij van de Toekomst in Lelystad en Bayer Forward Farm in Abbenes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden