Shutterstock

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

6 Februari 2024 - Niels van der Boom - 1 reactie

De omstreden Europese wet die moest voorzien in het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 is door EU-voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag 6 februari ingetrokken. Het besluit is opnieuw een grote tegenslag voor de Green Deal, waar steeds meer de angel uit wordt getrokken. Grote tegenstand van de rechts politieke hoek én de Europese boerenprotesten worden als aanleiding genoemd.

Officieel heet het de 'Regulation on the Sustainable Use of Plant Protection Products' of kortweg SUR. Dat zoveel zegt als: regulering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In juni 2022 werd de wet aangekondigd met een tweeledig doel. Enerzijds om het gebruik van GBM's in 2030 te halveren. Anderzijds om Natura 2000-gebieden en andere gevoelige natuur te beschermen en alternatieven te promoten. Ruim anderhalf jaar later trekt Von der Leyen de stekker eruit. Ze noemt de plannen een symbool van polarisatie.

Acties hebben effect
Eind vorig jaar werd al bekend dat de Natuurherstelwet slechts in een sterk afgezwakte vorm geïntroduceerd ging worden in Europa. Nu is het de SUR-wetgeving waar een streep door gaat. Het zijn twee pijlers in de veelbesproken Green Deal van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans en mede de oorzaak voor veel onvrede onder agrarisch ondernemers in heel Europa. De acties die vanaf december plaatsvinden in onder andere Duitsland, Frankrijk en Polen spelen op de achtergrond een belangrijke rol voor het besluit, zo melden Brusselse bronnen.

Een jaar geleden stemde een meerderheid binnen het Europees Parlement al tegen de gewasbeschermingswet. 299 leden stemde voor, 207 tegen en 121 onthielden zich van stemming. In individuele politieke onderhandelingen lukte het niet om de wet erdoor te krijgen, waardoor het doek begin februari is gevallen. "Er is geen voortgang meer te bespeuren binnen de Commissie, waardoor ik voorstel om de wet van tafel te halen", zei Von der Leyen op dinsdag. Met het verdwijnen van de SUR-wet valt ook definitief het doek voor de Farm2Fork-strategie.

'Vertrouwen in boeren hebben'
Direct na de bijeenkomst sprak Von der Leyen samen met de Belgische minister-president Alexander de Croo en Mark Rutte met de leiders van boerenbelangenbehartigers in een geïmproviseerde meeting. "Wanneer boeren een volwaardig inkomen uit hun bedrijf kunnen halen, kunnen ze investeren in de toekomst", tekende journalisten op uit haar mond. "Als we gezamenlijk de klimaat- en natuurproblematiek aanpakken kunnen boeren een boterham blijven verdienen", vervolgde ze. "Europese boeren weten dat en we moeten meer vertrouwen in hun hebben." Ook zei de voorzitter dat de agrarische sector verantwoordelijk is voor 10% van de Europese broeikasgasemissies en een zware wissel trekt op het EU-budget. Een duurzaam productiemodel voor de sector is volgens haar de enige oplossing.

Ondanks dat de omstreden wet nu van tafel is blijft het belangrijk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in te perken, denkt Von der Leyen. Volgens haar zorgen de productie, distributie en applicatie ervan voor een hoge CO2-voetafdruk waardoor het onderwerp wel op de agenda blijft staan. Hoe daar in de Europese politiek vorm aan wordt gegeven is aan het volgende parlement. Vanaf begin juni worden nieuwe verkiezingen gehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Slimmermans 6 Februari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10907772/brussel-trekt-omstreden-wet-halvering-middelen-in]Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in[/url]
Die arme Frans blijft maar afgaan. Gaat nu weer af als een gieter, kan verder als tuinkabouter in de Efteling of Phantasialand.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden