Eigen foto

Nieuws Gewasbescherming

Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen

13 Juni 2023 - Niels van der Boom - 19 reacties

De rechter laat een lelieteler per direct stoppen met het uitvoeren van chemische gewasbescherming op een perceel in het Drentse Dwingeloo. Omwonenden van het perceel lelies spanden daarover eind mei een kortgeding aan. Ondanks dat de teler extra stappen nam om zijn bespuitingen veilig uit te laten voeren, kan volgens de rechter geen gezondheidsrisico worden uitgesloten.

De uitspraak van de kortgedingrechter is niet alleen een klap in het gezicht van de agrarisch ondernemer. Hij volgt – zoals zijn advocaat in de rechtszaal uitlegde – alle eisen die gelden voor het uitvoeren van de gewasbescherming. Daarnaast maakte het bedrijf eerder al afspraken met de gemeente Westerveld, waar Dwingeloo onder valt, om nog secuurder om te gaan met het uitvoeren van bespuitingen. Afgelopen winter investeerde de ondernemer in een driftreductiesysteem van vier ton, maar daar hebben de omwonenden geen boodschap aan.

Precedentwerking
Agrarisch ondernemers zijn bang dat de rechterlijke uitspraak precedentwerking kan scheppen voor soortgelijke situaties elders in Drenthe en Nederland. Lelietelers en omwonenden van percelen – vooral in de gemeente Westerveld – staan al jaren op gespannen voet over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het gewas. De rechter laat naar eigen zeggen nu de gezondheid zwaarder wegen dan de economische situatie van de lelieteelt. De rechtbank baseert zijn uitspraak op onderzoek waarbij is gekeken naar een verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS.

Het is niet voor het eerst dat een rechterlijke macht ingrijpt bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Drie jaar geleden werd de Brabantse gemeente Gilze en Rijen op de vingers getikt omdat het een glyfosaatverbod hanteerde op pachtgrond. Die regel werd eerst onwettig verklaard, maar een andere rechter oordeelde uiteindelijk dat dit wel mag. In een geliberaliseerd pachtcontract van één tot drie jaar mag een verpachter nu opnemen dat bepaalde middelen – zoals glyfosaat – niet mogen worden toegepast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
Jan 13 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904602/rechter-dwingt-boer-te-stoppen-met-bespuitingen]Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen[/url]
Wie is hier nu in Nederland de baas de politiek of rechterlijke nacht gaat tot veel meer beperkingen leiden.
Abonnee
drent 13 Juni 2023
raar verhaal, boer voldoet aan de wet en de rechter volgt de wet niet maar hanteerd zijn eigen bevindingen. Dacht altijd dat je de wet moest volgen, denk dat ik dan ok maar rechter wordt dan kan ik mijn eigen regels maken.
Abonnee
brrr 13 Juni 2023
Waar gaat dit heen? De rode en groene emoties regeren.
Abonnee
Zeeuw 13 Juni 2023
Jan je hebt helemaal gelijk: wie is de baas in Nederland? Raad van State werkte ook met voorzorgsbeginsel in de N problematiek. Nu een rechter in de gewasbescherming. Dit vraagt van de sector stappen. Punt 1 in hoger beroep de vraag is de wetgeving met zo4gvuldige uitvoering de maat? Punt2 : als lelie teler zou ik kijken naar de noodzaak van de gewasbescherming in de omwonenden aansprakelijk stellen voor inkomensschade! Punt 3 ik zou meerdere bespuitingen uitvoeren al was het maar met water, het is toch droog, en dan is het uit voorzorgbeginsel tegen droogte schade!
Abonnee
Peter B 13 Juni 2023
Deze teler moet wel in hoger beroep gaan. Ik kan me niet voorstellen dat ze bij het hof ook zo denken.
Abonnee
Noord 13 Juni 2023
Totaal belachelijk dit. Zo werkt onze rechtsstaat niet. Die rechter heeft geen poot om op te staan, waarom hebben we het CTGB anders???
Abonnee
Jurriaan 13 Juni 2023
Het voorzorgsbeginsel is idd het failliet van de rechtstaat. Niets is 100 procent zeker in het leven, behalve dat je dood gaat. Dat betekent dat de rechter alles gaat verbieden, want de kans bestaat dat iets niet werkt.

Overigens gaat het hier volgens mij over spuiten bij huizen en niet op stukken verder weg
Abonnee
gerard 13 Juni 2023
nu is de lely teelt wel een groot gebruiker van middelen
maar deze middelen zijn wettelijk toegelaten en mag je deze middelen spuiten
is waarschijnlijk een groene rechter die zich wil bewijzen .rechter gaat op de stoel van de wetgever zitten
Abonnee
mijn 13 Juni 2023
wil de uitspraak wel eens lezen. plaats het het nieuws bericht. kan ook zijn dat het alleen voor de lelie teelt is
Abonnee
frog 13 Juni 2023
Nu maar hopen voor Ridouan Taghi dat hij dezelfde rechter krijgt.
Abonnee
Kjol 13 Juni 2023
Precedent werking hiervan kan zeer verstrekkende gevolgen hebben voor percelen bij bebouwing of bijvoorbeeld fietspaden.
west brabander 13 Juni 2023
Dat zijn dus alle wegen in buitengebied Kjol, dan zijn de akkerrandjes nog maar het begin.
Abonnee
smits 13 Juni 2023
ik mis de bron met de concrete uitspraak'
. Kort geding klinkt als privaatrechtelijke route. Via bestuursrecht zou het over voorlopige voorziening gaan.
Abonnee
gerard 13 Juni 2023
De rechtbank baseert zijn uitspraak op onderzoek waarbij is gekeken naar een verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS.
zo kan ik de auto ook verbieden geeft 700 doden per jaar en dan komt er nog de mensen bij met fijn stof
Abonnee
Redactie 13 Juni 2023
De link naar de uitspraak is in het artikel toegevoegd en ook hier te vinden: https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBNNE:2023:2333
Abonnee
Ruud 13 Juni 2023
Rechters zijn linkers
Abonnee
Zeeuw 13 Juni 2023
Het is echt tijd voor hoger beroep . Mocht dat geen resultaat opleveren . Dwz dat rechters boven de wet gaan staan met de slimme trucjes "voorzorgbeginsel" dan is het hek van de dam. Dat betekent dat dan het voorzorgsbeginsel op de rechterlijke macht moet toegepast worden . Begin maar vast met adressen via het RVO. OKé!!!!!!!
Abonnee
Termijn 14 Juni 2023
Met dat voorzorgsprincipe kun je ook Schiphol wel dicht doen. Je kunt nooit 100% uitsluiten dat je geen vliegtuig op je kop krijgt.
Als deze uitspraak overeind blijft, zou echt het einde betekenen voor de gehele voedselvoorziening.
Abonnee
Zeeuw 15 Juni 2023
Als hun bovenwettelijke status zich zo gaat uitpakken pleit ik voor de Trump aanpak. Rechters doen wat BBB gaat voorschrijven als grootste partij. Zo niet dan wordt het eigen rechter spelen want die veganistische club zal het niet gaan bepalen!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden