De rechter laat een lelieteler per direct stoppen met het uitvoeren van chemische gewasbescherming op een perceel in het Drentse Dwingeloo. Omwonenden van het perceel lelies spanden daarover eind mei een kortgeding aan. Ondanks dat de teler extra stappen nam om zijn bespuitingen veilig uit te laten voeren, kan volgens de rechter geen gezondheidsrisico worden uitgesloten.
De uitspraak van de kortgedingrechter is niet alleen een klap in het gezicht van de agrarisch ondernemer. Hij volgt – zoals zijn advocaat in de rechtszaal uitlegde – alle eisen die gelden voor het uitvoeren van de gewasbescherming. Daarnaast maakte het bedrijf eerder al afspraken met de gemeente Westerveld, waar Dwingeloo onder valt, om nog secuurder om te gaan met het uitvoeren van bespuitingen. Afgelopen winter investeerde de ondernemer in een driftreductiesysteem van vier ton, maar daar hebben de omwonenden geen boodschap aan.
Precedentwerking
Agrarisch ondernemers zijn bang dat de rechterlijke uitspraak precedentwerking kan scheppen voor soortgelijke situaties elders in Drenthe en Nederland. Lelietelers en omwonenden van percelen – vooral in de gemeente Westerveld – staan al jaren op gespannen voet over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het gewas. De rechter laat naar eigen zeggen nu de gezondheid zwaarder wegen dan de economische situatie van de lelieteelt. De rechtbank baseert zijn uitspraak op onderzoek waarbij is gekeken naar een verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS.
Het is niet voor het eerst dat een rechterlijke macht ingrijpt bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Drie jaar geleden werd de Brabantse gemeente Gilze en Rijen op de vingers getikt omdat het een glyfosaatverbod hanteerde op pachtgrond. Die regel werd eerst onwettig verklaard, maar een andere rechter oordeelde uiteindelijk dat dit wel mag. In een geliberaliseerd pachtcontract van één tot drie jaar mag een verpachter nu opnemen dat bepaalde middelen – zoals glyfosaat – niet mogen worden toegepast.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904602/rechter-dwingt-boer-te-stoppen-met-bespuitingen]Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen[/url]